fbpx

V SLS podpirajo Marjana Podobnika za predsednika KGZS in pozivajo k ustavitvi rušenja njegove kandidature!

Marjan Podobnik (Foto: STA)

Zaradi vesti, da se oblikuje nova, alternativna lista, katere ključen namen je, da se Marjanu Podobniku prepreči izvolitev za predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), pri kateri naj bi celo sodelovali določeni člani SLS – a, kot je Rok Sedminek, so se v vodstvu SLS odločili, da javno podprejo kandidaturo Marjana Podobnika za predsednika KGZS. Pod javno pismo se je podpisalo več vidnih članov SLS.

Rok Sedminek, dosedanji predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS je kandidat za predsednika KGZS, s čimer se je posredno vključil v javno gonjo zoper Marjana Podobnika kot kandidata za predsednika KGZS. Zato so se v vodstvu SLS odločili, da Podobnika javno podprejo.

Svoje sporočilo za javnost so pričeli z obvestilom o odnosu SLS – a do KGZS. Povedali so, da ima KGZS za SLS posebni pomen in poslanstvo vse od ustanovitve, tudi danes pa ostaja eno ključnih programsko političnih področij. To je pomembno za položaj slovenskega kmeta in celovit razvoj slovenskega podeželja, s tem pa tudi prehransko varnost in demografsko trdnost Slovenije.

V SLS pozivajo k ustavitvi ravnanj, ki ciljajo proti Podobnikovi kandidaturi
Nič nenavadnega torej, da so se tako stranka kot številni njeni člani vključili v predvolilne aktivnosti za letošnje volitve v organe KGZS. Zelo so bili veseli zmagovitega rezultata, ki ga je na letošnjih volitvah dosegla lista Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, ki jo podpira SLS. Izrazili so hvaležnost, da se je v letošnje predvolilne aktivnosti z vso energijo in znanjem ter na pregleden način vključil tudi predsednik SLS Marjan Podobnik. V skladu s pravili je bil izvoljen v Svet KGZS, kar mu med drugim daje vso legitimnost, da se poteguje tudi za njeno vodenje.

Predsednik SLS in kandidat za predsednika KGZS, Marjan Podobnik (Foto: Nova24TV)

Povedali so, da ga pri tej njegovi odločitvi podpirajo, vendar ne le lista Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, pač pa tudi Forum za kmetijstvo in podeželje SDS, ter nekatere manjše liste in posamezniki, ki so bili izvoljeni v Svet KGZS. Posebej poudarjajo, da so ga podprli tudi izvoljeni v najvišji organ zbornice iz kroga predstavnikov Katoliške cerkve. Opozorili so še, da se skozi določene medije želi Podobnika s tendencioznimi ocenami in zapisi diskreditirati tako na osebni kot tudi na politični ravni, česar ne samo, da ne bodo podpirali, ampak ostro zavračajo. Navkljub temu, da v naslednjih dneh, vse do konstitutivne seje sveta KGZS, ki bo 26. oktobra 2020, dnevno pričakujejo še več napadov, ga javno podpirajo, naj vztraja pri kandidaturi in se bori za transparentno, odgovorno in predvsem uspešno delovanje in vodenje KGZS v korist slovenskih kmetov in drugih članov KGZS.

Odločno pozivamo posameznike v SLS, da takoj prenehajo z vsemi ravnanji, ki so usmerjena proti njegovi kandidaturi, in hkrati predstavljajo kršitev statuta SLS in sklepov najvišjih organov SLS in Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza,” so zapisali v izjavi za javnost.

Pod javno pismo so se podpisali:

Darija Jamnik, predsednica Glavnega odbora SLS
Franci Bogovič, evropski poslanec in podpredsednik SLS
Suzana Lara Krause, podpredsednica SLS
Modest Motaln, podpredsednik SLS
Miroslav Kosi, predsednik Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza
Mitja Rozman, predsednik Nove generacije SLS
Vesna Starman, predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS
Janez Podobnik, mednarodni tajnik SLS
Primož Jelševar, direktor INAK
dr. Peter Pavel Klasinc, izr. prof., arhivski svetnik, direktor Politične akademije Ivana Omana in dr. Franca Zagožna
Borut Korun, predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS
Anton Bogataj, predsednik Zveze upokojencev pri SLS

Kot sporoča vodstvo SLS – a, sta Marjana Podobnika soglasno podprla tudi Izvršilni odbor SLS in Glavni odbor SLS. Na sinočnji seji izvršilnega odbora SLS pa so bili člani tudi seznanjeni s podrobnejšim potekom pogovorov o oblikovanju novega vodstva KGZS, ki ga trenutno podpira najmanj 39 od 54 izvoljenih svetnikov.

Aleš Ernecl