fbpx

V službi za delavstvo? Kaviar Levica zahteva referendum proti zvišanju plač

Koordinator Levice Luka Mesec (Foto: STA)

Stranka Levica, ki je del tako imenovane koalicije KUL, že vse od svojega nastopa pravi, da je v službi delavskega razreda, kar pomeni, da naj bi kot taka v prvi vrsti zastopala interes tega. Očitno pa je eno teorija, drugo pa je praksa, saj v Levici odkrito nasprotujejo spremembi zakona o dohodnini,  na podlagi katerega bi bile bruto plače zaposlenih davčno manj obremenjene, neto plače pa višje. Še več, gredo celo tako daleč, da so vložili zahtevo za sklic posvetovalnega referenduma. 

Koordinator Levice Luka Mesec pravi, da naj bi bilo pozitivno, da vladna davčna reforma še ni bila sprejeta. “Da bi raztegnili obravnavo, smo vložili še zahtevo za posvetovalni referendum. Gre namreč za enega najbolj škodljivih zakonov te vlade. Običajnim ljudem meče drobtine, debele kose pa namenja tistim na vrhu,” je prepričan.

Novela zakona o dohodnini, ki jo je pripravila vlada, prinaša višje (minimalne, povprečne in visoke) neto plače za vse, ki delajo in ustvarjajo blaginjo, bolj konkurenčno poslovno okolje, večje nagrajevanje delavcev, manj bega možganov v tujino. V praksi novela prinaša, da bi v letu 2025 vsak, ki v Sloveniji dela in ustvarja blaginjo, na leto zaslužil približno eno svojo neto plačo več kot danes, in to na račun nižje obdavčitve. Konkretneje, za delavca z minimalno plačo to pomeni 160 evrov več, za delavca s povprečno plačo 260 evrov več in za tistega s trikratnikom povprečne plače 330 evrov več.

Predlog novele zakona je bil na začetku maja poslan v obravnavo v Državni zbor RS. Kljub obstrukciji večjega dela opozicije je predlog vendarle uspešno prestal prvo obravnavo. Druga obravnava je bila opravljena v torek in zopet je bilo mogoče slišati nasprotovanja s strani večjega dela opozicije. Nekdanji predsednik stranke SD Dejan Židan je denimo v znak nasprotovanja po poročanju STA dejal, da manj pobranih davkov pomeni tudi revnejšo državo, manj sociale in manj solidarnosti, zato je po njegovo potrebna njegova zavrnitev.

Slovenska Levica ne želi zvišanja plač za proletariat
Opozicije KUL več kot očitno sploh ne moti, da se Slovenija po podatkih mednarodnih raziskav in primerjav uvršča med države, ki delo najbolj obdavčujejo, iz tega razloga pa je država tudi davčno najmanj konkurenčna. Stranka Levica želi celo na posvetovalnem referendumu o noveli zakona o dohodnini ljudi vprašati, ali se res strinjajo, da bi plačevali manj davka in imeli zato višje plače. “Takega zakona se ne bi smelo sprejemati pred volitvami, ampak bi morala biti odločitev prepuščena naslednji vladi, kakršnakoli že bo,” pravi Mesec in opozarja, da se z rešitvami, ki so predlagane, vrta 800-milijonsko luknjo v proračun.

“Skrajna Levica dosledno uresničuje svoj program – revščina za vse, ne le za peščico. Proti višjim plačam za vse se bodo borili z vsemi sredstvi. Tudi z referendumom…,” je glede poteze Levice denimo kritičen predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin. Vse skupaj je že tako žalostno, da že po eni strani postaja smešno. Tisti, ki se imajo za branik pravic proletariata, namreč sedaj delajo ravno v obratni smeri. Slovenija je nedvomno resničen fenomen. Imamo namreč stranko Levica, ki se razburja, ker desnosredinska vlada prispeva k povečavanju proračunskega primanjkljaja z namenom, da se pomaga (še posebej v času epidemije) državljankam in državljanom Republike Slovenije. V KUL resnično tekmujejo med seboj, kdo bo tisti, ki bo izrekel večjo neumnost.

Sara Kovač