V SMC “nasprotovali” spremembam zakona glede financiranja zasebnih šol s figo v žepu! V resnici so pripomogli k sprejemu!

Miro Cerar (Foto: STA)

S tem, ko je v sredo na glasovanju v državnem zboru 42 poslancev glasovalo za sporne spremembe zakona glede financiranja javnih šol, ki niso v državni lasti, se je izkazalo, da je v slovenskem hramu demokracije prav toliko podpornikov kršitve ustave. Glavna krivda za tovrsten rezultat pa je zagotovo na stranki SMC, v kateri so pred glasovanjem poudarjali, da novele enotno ne bodo podprli, nato pa so se namesto, da bi glasovali proti, vzdržali, zaradi česar je bil eden najbolj protiustavnih zakonov v zgodovini države vseeno sprejet.

V sredo je državni zbor z 42 glasovi podpore sprejel spremembe zakona glede financiranja zasebnih šol, ki jih je vlada Marjana Šarca podala na predlog ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Proti je glasovalo 36 poslancev. Glede na to, da novela predvideva le financiranje obveznega dela javnega programa v nevladnih šolah, razširjenega dela pa ne, kar je po mnenju mnogih v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014, ki je naložilo izenačitev financiranja, se poraja vprašanje, kdo je glavni krivec za to blamažo v državnem zboru.

Glavni krivec za sramoten rezultat, ki pomeni kršenje ustave, je stranka SMC 
Pregled rezultatov glasovanja pove, da poslanci, ki podpirajo kršenje ustave, prihajajo iz strank LMŠ, SD, DeSUS, SAB in nadkoalicijske skrajne Levice. Na drugi strani so spremembam nasprotovali le v SDS, NSi in SNS. Pri vsem skupaj pa zagotovo najbolj bode v oči dejstvo, da so se pri glasovanju vzdržali v stranki SMC, v kateri so pred glasovanjem poudarjali, da novele enotno ne bodo podprli, nato pa so se, namesto da bi glasovali proti, vzdržali. Omenjeno dejstvo je težko predstavljivo, saj so v stranki na Twitterju še dan pred glasovanjem citirali izjavo svojega vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča. Zapisali so: “Sodbe ustavnega sodišča moramo spoštovati, pa če so nam všeč ali ne. Poslanska skupina SMC predloga novele enotno ne bo podprla.” Sredino glasovanje v državnem zboru je tako še enkrat pokazalo, da v stranki pod vodstvom Mira Cerarja eno govorijo in drugo delajo, kar je v normalnem, demokratičnem svetu, kjer politiki običajno stojijo za svojimi besedami, težko razumeti.

Upanje za zasebne šole predstavlja možen veto državnega sveta
Možnosti za to, da sporna novela vendarle ne bo sprejeta, še vedno obstajajo. V zraku je namreč glasovanje državnega sveta o vetu, do katerega bi lahko prišlo že v roku tedna dni. Veto bi pomenil, da bi za veljavo zakona Šarec in Pikalo morala zbrati 46 glasov in ne le 42, kolikor sta jih na sredinem glasovanju. Tega pa brez glasov SDS, SMC, NSi in SNS niti teoretično ne moreta doseči. Nekaj upanja za zasebne šole v povezavi z novelo torej vendarle še obstaja.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Rajko Golob

 • pajot

  Jaz že dolgo trdim,da ta sin konja z ročaji in s kupljeno diplomo,še vedno ni razrešil Edipovega kompleksa.
  Je na nivoju petletnega otroka in prav nič ne kaže,da bo končno odrasel.

  • zokispoki

   Nesposoben, hinavski in sprevrzen, tale Milanckov hlapcek !

   • totex39

    Mora biti hinavski in se jim vleči v r*it, da ga izberejo za EU komisarja, da ja ne bi šel tja kak sposobnež.

  • Franc Šink

   Lažeš. On ni kupil diplome, on jo je dobil zastonj.

   • resnicaboli

    Mogoče pa mu je mama zrihtala?

    • Franc Šink

     To je to in nič drugega.

   • pajot

    Mamica mu jo je kupila. Ni važno,na kakšen način.

    • Franc Šink

     Seveda kdo pa drugi.Če dobro premislimo bomo vedeli z čim.

   • Franc Šink

    Tiste besede “lažeš” ne razumi narobe.

    • pajot

     Sem te razumel,he,he,he…

   • šmentanamuha

    To je še najbližje resnici. (So se njegovi tastari zmenli s ta pravimi, tako kot mu zdaj rihtajo službo v Bruslu)

  • Andrej

   Take zdravijo drugje. Vrli Slovenci pa na volitvah menijo, da je Državni zbor najprimernejši za zdravljenje Ojdipovega in drugih kompleksov.

  • šmentanamuha

   Vodeb bi ti zavidal tale psihoanalitični zapis.

   • pajot

    He,he,he…

 • Ryuk

  Politično truplo je v zanikanju. Na vse načine se trudi preživeti in ostati na stolčku. Zaman.

 • Andrej

  Nič bat, naslednjič si bodo premislili. Koalicijska pogodba jih veže. Vse tole je le pesek v oči butastim Slovencem, češ, vidite, kako se borimo za vas.
  Izjava …ne bomo podprli pomeni, da si proti. Da tudi pritisneš gumb PROTI.
  Če se vzdržiš pomeni, da se ne moreš odločiti, ti je vseeno, si neodločen…. Po tem, ko si rekel, da ne boš podprl si odločen in se ne moreš več vzdržati.
  SMC je laž na laž.

  • resnicaboli

   Mamin lažnivec.

  • šmentanamuha

   Tako so ravnali tudi SDS-ovi evropski poslanci v zvezi z Marakešem. Načelno proti, potem pa so se … vzdržali pri glasovanju.

   • Andrej

    Kolikor se spomnim, je bil SDS vedno proti Marakešu. Nazadnje so hoteli celo vložiti neko tožbo, protest ali kaj vem kako se reče, a so jih pravniki zavrnili, češ, o človekovih pravicah se ne more vlagati pritožb. Stališče SDS je bilo, da migracija ni pravica, ampak možnost. Prosim, popravi me.

    • Kapodistrias

     Migracija ni nikakršna pravica, je samo možnost, če poteka po legalni poti. Nezakonite migracije so kaznivo dejanje. Pika!

 • Aton

  SMC so ujetniki svojih stolčkov, denarja in koalicije. Vendar je pri nas vedno tako. Kaznuj tiste, ki vsaj opozarjajo – glavni – Šarec, Pikalo pa sta še vedno (rdeči) zvezdi vodnici.

 • Franc Šink

  Pri vsem tem vidim začetek razpada koalicije. Aleluja.

 • milanček

  cerar, tebi ni pomiči, si rojen debil in največ kar lahko narediš za ubogega novorojenčka, da se te ne bo sramoval, da se obesiš! pa še foter bo zadovoljen, mogoče še bolj, ko je zmagoval na jahanju na konju!

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Teli politiki so za na sekvoje – 80 metrov nad zemljo in vse veje bi požagal, razen petih na vrhu, ker bi politiki sedeli.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Ko sem bil majhen, sem mislil, da je politik resen človek, zdaj pa že dolgo časa vidim , da je parlament vrtec za odrasle, ki imajo možgane na nivoju 5 letnega otroka. V parlamentu pa je naši “resni” politiki igrajo

  Človek ne jezi se
  An Ban Grem U Iran,
  Tarok,
  .
  .
  .

 • šmentanamuha

  Kakršno koli drugačno postopanje tega brezjajčnika Cerarja in njegove propadle stranke bi bilo popolno presenečenje.

 • Antonius

  Bolj kot rezultat glasovanja v parlamentu je pomembno nekaj drugega.
  Izvršna oblast ne spoštuje presojo Ustavnega sodišča, ki je razsojalo po sprejetih zakonih, zakonodajna oblast pa krši lastna pravila, ker ne spoštuje zakonov, ki jih je sprejel parlament v nekem prejšnjih sklicev.
  Kriminal nad kriminalom je, da sta izvršna oblast /vlada/ in zakonodajna oblast /parlament/ zaobšla Ustavo in zakone, ki državo obvezujejo, da plačuje predpisani program osnovnega šolstva. Z na novo sprejetim zakonom o financiranju privatnega osnovnega šolstva je zakonodajna oblast pravila in obveznosti države spremenila za nazaj.
  V čem se kaže zloraba oblasti? Na tak način lahko spremenijo zakon, ki določa nižjo kazen za preprodajo mamil. Ker si zakonodajna in izvršna oblast dovoljujeta spreminjati pravila za nazaj, bi lahko na tak način mamilarskemu Tošiću znižali 15 letno kazen.
  Spreminjanje zakonov z retroaktivnim učinkom je kriminal nad kriminalom vseh, ki ta trenutek sedijo v slovenskih zaporih.
  Kar se je na predlog izvršne veje oblasti, zgodilo s pomočjo zakonodajne veje oblasti, je milo rečeno, nezaslišano.
  V vladi in parlamentu sedijo izvoljeni pokvarjenci, ki upravljajo z državo in jo vodijo s kriminalno politiko.

  • Kapodistrias

   Še en dokaz, da je Slovenija banditska država.

 • Miro Jereb

  Zopet smo padli v komunistično diktaturo. Adijo Slovenija.

 • Skrajno Desni

  Naslednjič bo Cerar v Slovenijo pripeljal Abu Bakr al Bagdadija.

 • Kapodistrias

  Poslanci LMŠ, SD, DeSUS, SAB in nadkoalicijske skrajne Levice ste se zdaj povsem razkrili; za vas je primerna ena sama beseda: barabe!

 • Amerikanc

  Za Cmerarja, “vsaka lopovščina še ni kazniva”.

 • Kapodistrias

  “Nekaj upanja za zasebne šole v povezavi z novelo torej vendarle še obstaja.” – zaključuje avtor svoj zapis. Res je, za zrušitev tega zakona je še nekaj upanja; za demokratično Slovenijo z vladavino prava pa skoraj ni več upanja. Vlada nam banditizem!

 • Olga101

  To je bila le predstava za naivne! Cerar je levičar!

 • baubau

  kaj pa, če ne bo veta ne bo-to je najbolj verjetno? Bomo neustavnost kar požrli? Potem lahko kar razpustimo parlament…

 • Vera

  Cerar ( 55 ) bo kmalu imel za krstit hčerko , zato si je na eleganten način opral roke, toda madež je ostal,ker niso bili v njegovi stranki PROTI neumnemu zakonu Pikala.

 • xtc

  Kot sem že povedal komunist se ne spremeni pa naj bo to Kučan šef CK ZKS,Golobič,Cerar,,Šareč,Ehjavec in hči dveh zagriženih KP jevcev Alenka itd,ti ljudje so neozdravljivo bolni in ne odnehajo na nobeden način kot njih kamerati po svetu-zakaj mislite,da je njihov brat po SOCIALIZMU Adolf v Nemčiji najprej strpal v lagre komuniste,socialiste in anarhiste?
  Ti ljudje gredo pač do konca,vse dotlej dokler ne ostanejo brez glave.

 • Poserjemsenavse

  Državni svet bo zagotovo izglasoval v ponedeljek veto,kar pomeni da bo potrebnih 46 glasov.Verjetno se bojo v SMC ponovno premislili in glasovali za podporo.Danes je v tej komunistični državi prav vse mogoče.

 • Nata

  No, veto je izglasovano.
  In sedaj se bo tako zgodilo, kot ste nekateri napovedali. Seveda bo tudi SMC stopila zraven. Brez dvoma.
  Moram napisati, da mene zelo moti – vzdržati se glasovanja ????
  Pa naj bo desni , ali levi. Saj se tega delanja megle prav vsi poslužujejo !

  Si za, ali pa proti. Jasno in glasno !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!