fbpx

V SMC “nasprotovali” spremembam zakona glede financiranja zasebnih šol s figo v žepu! V resnici so pripomogli k sprejemu!

Zunanji minister Miro Cerar govori, da smo kredibilna članica koalicije proti Islamski državi, njegov državni sekretar Matej Marn pa s svojo izjavo na uradni iranski medijski agenciji zarine nož v hrbet Združenim državam Amerike (Foto: STA)

S tem, ko je v sredo na glasovanju v državnem zboru 42 poslancev glasovalo za sporne spremembe zakona glede financiranja javnih šol, ki niso v državni lasti, se je izkazalo, da je v slovenskem hramu demokracije prav toliko podpornikov kršitve ustave. Glavna krivda za tovrsten rezultat pa je zagotovo na stranki SMC, v kateri so pred glasovanjem poudarjali, da novele enotno ne bodo podprli, nato pa so se namesto, da bi glasovali proti, vzdržali, zaradi česar je bil eden najbolj protiustavnih zakonov v zgodovini države vseeno sprejet.

V sredo je državni zbor z 42 glasovi podpore sprejel spremembe zakona glede financiranja zasebnih šol, ki jih je vlada Marjana Šarca podala na predlog ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Proti je glasovalo 36 poslancev. Glede na to, da novela predvideva le financiranje obveznega dela javnega programa v nevladnih šolah, razširjenega dela pa ne, kar je po mnenju mnogih v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014, ki je naložilo izenačitev financiranja, se poraja vprašanje, kdo je glavni krivec za to blamažo v državnem zboru.

Glavni krivec za sramoten rezultat, ki pomeni kršenje ustave, je stranka SMC 
Pregled rezultatov glasovanja pove, da poslanci, ki podpirajo kršenje ustave, prihajajo iz strank LMŠ, SD, DeSUS, SAB in nadkoalicijske skrajne Levice. Na drugi strani so spremembam nasprotovali le v SDS, NSi in SNS. Pri vsem skupaj pa zagotovo najbolj bode v oči dejstvo, da so se pri glasovanju vzdržali v stranki SMC, v kateri so pred glasovanjem poudarjali, da novele enotno ne bodo podprli, nato pa so se, namesto da bi glasovali proti, vzdržali. Omenjeno dejstvo je težko predstavljivo, saj so v stranki na Twitterju še dan pred glasovanjem citirali izjavo svojega vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča. Zapisali so: “Sodbe ustavnega sodišča moramo spoštovati, pa če so nam všeč ali ne. Poslanska skupina SMC predloga novele enotno ne bo podprla.” Sredino glasovanje v državnem zboru je tako še enkrat pokazalo, da v stranki pod vodstvom Mira Cerarja eno govorijo in drugo delajo, kar je v normalnem, demokratičnem svetu, kjer politiki običajno stojijo za svojimi besedami, težko razumeti.

Upanje za zasebne šole predstavlja možen veto državnega sveta
Možnosti za to, da sporna novela vendarle ne bo sprejeta, še vedno obstajajo. V zraku je namreč glasovanje državnega sveta o vetu, do katerega bi lahko prišlo že v roku tedna dni. Veto bi pomenil, da bi za veljavo zakona Šarec in Pikalo morala zbrati 46 glasov in ne le 42, kolikor sta jih na sredinem glasovanju. Tega pa brez glasov SDS, SMC, NSi in SNS niti teoretično ne moreta doseči. Nekaj upanja za zasebne šole v povezavi z novelo torej vendarle še obstaja.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Rajko Golob