fbpx

V SNS je počilo: Nosilec liste Gregor Preac zaradi Jelinčičeve podpore ilegalnim migrantom odstopil od kandidature za evropskega poslanca!

Foto: STA/Printscreen

Dolgoletni novinar in pisatelj Gregor Preac je na družabnem omrežju Twitter napovedal, da iz moralnih razlogov uradno odstopa od kandidature za evropskega poslanca kot nosilec liste SNS.SNS je bila doslej vsaj po programu na papirju edina evroskeptična stranka v Sloveniji. Oziral sem se na program, ne pa tudi na moralo SNS in g. Jelinčiča, kar je bilo zmotno,” je v pojasnilu za svojo odločitev navedel Preac, ki nikakor ne more požreti dejstva, da nekdo, ki se ima za domoljubno stranko, podpre rebalans proračuna, ki za integracijo migrantom namenja več denarja. 

Gregor Preac je v Reporterju ekskluzivno zapisal, da je še pred tokratnimi evropskimi volitvami verjel, da bosta ideja evroskeptiziczma in boj proti centralizaciji Evrope prevladali pred osebnimi in strankarskimi interesi, a je kaj kmalu prišel do spoznanja glede prvaka SNS Jelinčiča, pri čemer ga še posebej motijo njegovo kupčkanje, nepredvidljivost ter celo morebitna podkupljivost.

Jelinčič preveč solira
Po besedah Preaca sta se z Jelinčičem že pred tremi meseci dogovorila, da bo s svojimi znanji in evroskeptičnim pogledom nastopil kot nosilec liste SNS. Iz tega razloga je že mesece pomagal pri poslanskih vprašanjih, ker pa se zaveda, da se narava volitev na državni in evropski ravni razlikuje, je predlagal timsko delo – pri volitvah v Evropski parlament se namreč bolj voli stranko kot pa imena. Preac je prepričan, da SNS-ju do sedaj nikoli ni uspelo v Evropski parlament, ker je Jelinčič venomer soliral in tako dobil premajhno število glasov, drugi večjih imen pa na listi nikoli ni imel, ki bi mu prinesla večje število glasov. “Kaže, da v SNS in g. Jelinčič niso vajeni timskega dela, dolgoročne usmeritve, zavezanosti ideji in programu. Moja etika in integriteta pač tega ne moreta podpreti ali se videti v nadaljnjem sodelovanju.”

Tako kot marsikoga drugega je tudi Preaca zelo zmotilo, ko je SNS pri glasovanju za rebalans proračuna podprla vladno koalicijo. Izpostavil je, da je Jelinčiča opozoril, da bo izigran s strani Levice in LMŠ, saj bo takšen korak prinesel glasove le LMŠ in ostalim opozicijskim strankam, ne pa tudi SNS. Razlog za to je povečana postavka proračunu za nezakonite migrante, ki nas po vseh državnih naročilih in transferjih na leto stanejo kar 150 milijonov evrov. Ob tem Preac opozarja, da se je izkazalo, da so koalicijske stranke v tajnosti pripravljale sporazum z nadkoalicijsko Levico, ga podpisale, kar pa pomeni, da koalicija glasov SNS in Jelinčiča ne potrebujejo več. “Tako so g. Jelinčiča in SNS pred evropskimi volitvami samo dodatno diskreditirali kot kupljive, kot nekredibilne, kot šibke, kot zlahka zamenljive, torej nekaj, kar nima smisla voliti.”

Predsednik SNS Zmago Jelinčič (Foto: STA)

Denar raje nezakonitim migrantom kot pa državljanom
Preac zagovarja prepričanje, da bodo domoljubni volivci, ki imajo vrh glave kupčkanja in nenačelnosti, na tokratnih evropskih volitvah raje zaupali glas opozicijskima SDS in NSi ter tudi novoustanovljeni strani DOM, če bo ta sestavila listo za evropske volitve. Jelinčičeva SNS po prepričanju Preaca ne bo pridobila nobenega levega domoljuba niti pragmatika. Ljudje imajo namreč dovolj populističnih parol Jelinčiča. Ob tem izpostavlja, da sicer ni natančno seznanjen s tem, kakšen je bil dogovor med Marjanom Šarcem in Jelinčičem, da je SNS podprla rebalans proračuna, mu pa je Jelinčič v pogovoru povedal, da se je za to potezo odločil, ker stranka za nove volitve nima 80.000 evrov. Preac pravi, da je bil Jelinčič imun na začudenje, da je stranka, ki naj bi predstavljala branik slovenstva, podprla povečanje sredstva za nezakonite migrante in gradnjo migrantskih domov, namesto, da bi šel denar za gradnjo šol, domov za ostarele, knjižnice itd.

Do padanja ratinga stranki SNS po prepričanju Preaca prihaja, ker je ta neaktivna, poslanci so povsem neaktivni, stranka pa se obrača po vetru, enkrat v smer koalicije, drugič opozicije. Edino, kar izstopa, so občasne provokacije in cenen populizem, je prepričan. V zapisu je izpostavil, da je upal, da bo z njegovim trudom prišlo do sprememb v stranki, a je kaj kmalu ugotovil, da je to le utopija. Ob tem je med drugim izdal, da je Jelinčič od njega zahteval, da če bo izvoljen za evropskega poslanca, mora 500 evrov na mesec nameniti za financiranje stranke, 1.000 evrov pa bi romalo k njemu. Povedal je, da je očitno opazil njegovo začudenje, zato mu je ta čez noč sporočil, da bo sam kandidiral kot prvi na listi.

Foto: STA

Preac poudarja, da zanj lojalnost SNS nikoli ni bila vprašljiva, dokler je ta sledila ideji evroskeptičnosti in Evropi narodov. “Žal pa sem moral opaziti in se prepričati, nisem poslušal prej opozoril kolegov novinarjev in političnih analitikov, da je verjeti g. Jelinčiču ali računati na njegovo besedo kot računati na sneg v Mariboru sredi poletja. Najbrž je gospod Jelinčič prevaral že toliko ljudi, morda bil tudi sam prevaran, da nikomur ne zaupa.” Ob tem je izpostavil, da je sam kot dolgoletni novinar, ki ni nikoli vzel nobene podkupnine in ni nikoli imeli nepoštenih izkušenj, Jelinčiču zaupal. “Gospod Jelinčič in SNS sta najbrž ob prevari morali računati, da bom branil svojo poštenost in integriteto tudi v medijih. Vsekakor pa je to dobra šola za naprej.” Neetičnost in kupčkanje s strani SNS in Jelinčiča sta po besedah Preaca razlog, zakaj ne verjame več v to, da gre za slovenstvo, prepričan je namreč, da sta pomembnejša denar in začasna pozornost medijev, zaradi česar pa po njegovo prihodnost stranke visi na nitki.

H. M.