fbpx

V Srbiji zdravnik, ki se je posmehoval koronavirusu, priznal, da je bil bedak – ‘koronabedake’ imamo tudi v Sloveniji, a ti nikakor ne priznajo svoje zmote!

Glavni "koronabedaki" slovenske politike. (Foto: STA)

Srbijo in tudi ostale dele Balkana pretresa zgodba zdravnika, ki se je skupaj z Vučićem posmehoval koronavirusu, a danes dr. Branimir Nestorović priznava svojo zmoto: “20 let sem profesor in zdaj sem bedak.” Tudi v Sloveniji imamo kar nekaj takih, ki koronavirusa nikakor niso vzeli resno, a se od srbskega zdravnika razlikujejo v tem, da slovenski nikakor ne priznajo svoje zmote. Sodijo pač med nedotakljive in ti morajo imeti prav za vsako ceno – tudi človeških življenj.

V Srbiji je zabeleženih že 2200 okužb s Covid-19 in 58 smrtnih primerov. Seveda pa se številka tako rekoč iz ure v uro povišuje, zato jih je zagotovo ta trenutek, ko to berete, okuženih že več. Na temo koronavirusa je bila v Beogradu sklicana novinarska konferenca že konec februarja, dva glavna udeleženca pa sta bila srbski predsednik Aleksandar Vučić in dr. Branimir Nestorović. Nestorović je tam trdil, da ne more verjeti, da je Srbe prestrašil “najbolj smešen virus v zgodovini” in Srbkinje pozval, naj gredo po nakupih v Italijo, ker je “slišal, da imajo velike popuste”.

Le mesec in pol pozneje je v Srbiji več kot dva tisoč zabeleženih primerov z okužbo koronavirusa in 58 smrtnih primerov. Številni državljani ob tako grozljivi statistiki niso pozabili na Nestorovićeve besede, zato ga redno napadajo na družbenih omrežjih, poroča Večernji. “Zaradi moje napovedi me napadajo in me žalijo. No, februarja smo imeli to znamenito konferenco in vse, kar sem rekel, je bilo zavestno. Morali smo pomiriti ljudi, da ne bi prišli v situacijo, v kateri je zdaj Amerika. Tam je kaos,” je dejal Nestorović in priznal, da se je motil: “Profesor sem že 20 let in napisal sem kup knjig in dokumentov in zdaj sem kar naenkrat bedak.”

dr. Branimir Nestorović

Tudi v Sloveniji so se nekateri posmehovali koronavirusu – a zmote ne priznajo
Podobnim izpadom levičarskih strokovnjakov, ki koronavirusa nikakor niso vzeli resno, pa smo bili priča tudi v Sloveniji. Spomnimo samo na dr. Trampuža, ki je 5. marca v oddaji Odmevi zavajal javnost, da je gripa nevarnejša in smrtonosnejša od novega koronavirusa: “Ampak samo kot primer, na primer v tem času, ko se je epidemija koronavirusa po svetu razširila, je bilo veliko več primerov gripe.” Kasneje je obrnil ploščo, a da bi bil tako velik človek, da bi priznal svojo zmoto, ni. Tako smo lahko le videli, kako je nenadoma začel v drugi polovici marca poudarjati pomembnost zaščite starejših prebivalcev Slovenije. “Pri večini to ne bo pomembno, vendar v tem kritičnem času moramo poskrbeti, da tega ne bomo prenesli na starejše ljudi. To je glavna naloga, ki jo moramo v naslednjih tednih uvesti. Pripravljamo se na to, da bomo imeli vsaj en mesec vedno hujše in ostrejše ukrepe. Maske, ko bodo prišle, pa bodo zmanjšale le prenos. Zadeva je resna, debata o testih je nesmiselna, predvsem za eno Slovenijo.”

Še eden od strokovnjakov tipa Trampuž je v.d. direktorja NIJZ Ivan Eržen, ki je v Mladini javno nasprotoval vladnim ukrepom za zajezitev koronavirusa (več o tem si lahko preberete TUKAJ). No, Eržena so kot velikega strokovnjaka nato povabili iz vrst SD na opozicijski pogovor, kjer je bilo potem občutiti kot da se sramuje svojih besed o tem, kako je zaščita z maskami brez pomena, kakor tudi razkuževanje hodnikov. A svoje zmote priznal ni.

Še ena v vrsti strokovnjakov, ki se je posmehovala koronavirusu in odvračala Slovence od vsakršne zaščite, pa je nekdanja direktorica NIJZ Nina Pirnat. Ta je celo nasprotovala omejevanju stikov med ljudmi in mirila: “Poudariti moram, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci zelo majhna, podobno velja za sopotnike na letalu.” Danes je jasno, da se okužba prenaša ne samo s tesnimi stiki, a zasluge za to informacijo ne gre pripisati ljubljenki levičarjev. 8. marca, ko smo v Sloveniji že beležili okužene s koronavirusom, pa je še naprej zatrjevala: “V Sloveniji še zdaleč nimamo epidemije koronavirusa in upamo, da jo bomo preprečili.” 
Svoj del krivde pa zagotovo nosi tudi Marjan Šarec, ki nikakor ne more zanikati, da je ravnal neustrezno. To kronološko razkrivajo tudi njegove posnete izjave. Lahko bi ukrepal, pa ni. Sedaj ima polna usta nasvetov, kaj bi bilo treba storiti. Zakaj jih ni uresničil takrat, ko bi jih lahko? Kako nespametne so bile besede in ravnanje nekdanjega predsednika vlade, pa poglejte in preberite TUKAJ.

Marjanca Scheicher