V “svobodi” ni več vladanja z odloki. Zdaj so odredbe!

Predsednik vlade se je očitno odločil, da ne bo vladal z odloki, temveč z odredbami!(Foto: STA)

Uporabnica Twitterja poroča, da so v njeni instituciji dobili ODREDBO o začasnih ukrepih v zdravstveni dejavnosti zaradi covida. Vlada je torej držala obljubo – vladanja z odloki je konec.

Pri tem se uporabnica sprašuje, ali je to zdaj bistveno drugače kot z odloki in pride do zaključka, da je vsebina ista, le da zdaj ni več nihče plačan za razgrajanje po ulicah, MSM (večinski) mediji pa servilno molčijo.

https://twitter.com/InaKamnik/status/1552214258750038018?s=20&t=NZkHLgiPzHbYu8fMnsPhJw

Spomnimo, odloke Janševe vlade, zaradi katerih danes marsikateri starostnik uživa življenje z vnuki, namesto da bi ga ti hodili obiskovat na pokopališče, sta sistemsko za nezakonite in neustavne razglašala vrhovno in ustavno sodišče. Levi politiki in akademiki pa so se pridružili pevskemu zboru destruktivnega uničevanja učinkovitih ukrepov.

Spolitizirano ustavno sodišče
Ustavno sodišče je razveljavilo odloke vlade, ki so urejali preverjanje pogojev PCT. Vsaka obdelava osebnih podatkov, četudi v epidemiološki situaciji, po njihovem mnenju pomeni poseg v človekovo pravico do varstva osebnih podatkov in mora biti kot taka določena v zakonu. Prav tako je za neustavno razglasilo pogoj PC za zaposlene v državni upravi.

Pravnica Nataša Pirc Musar je vladanje z odloki označila za pravno huliganstvo. “Sodniki so poudarili, da se zavedajo okoliščin, v katerih smo, vendar so vseeno rekli, da je treba slediti pravnim predpisom. Tu je ustavno sodišče jasno reklo, da prehitevanja čez polno črto ni.”

Na koncu je ustavno sodišče v svetovnem pravnem unikumu ugotovilo še, da so bili vladni odloki iz leta 2020, ki so zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 v zaprtih javnih prostorih zapovedovali uporabo zaščitne maske in razkuževanje rok, v neskladju z ustavo.

Foto: STA

V vseh zgoraj omenjenih primerih je ustavno sodišče (oz. 6 aktivistov, ki trenutno tam opravljajo nalogo sodnikov) zmotilo, da so bili omenjeni ukrepi uvedeni brez zakonske podlage.

Vlada ujeta v kot
Kot jim je brez ovinkarjenja povedal eden od očetov slovenske ustave dr. Peter Jambrek, ni šlo za nič drugega kot politizacijo ustavnega sodišča, ki je z bizarnimi odločitvami nagajalo vladi. Ampak zdaj je levi aktivistični stroj očitno sam sebe stisnil v kot – morda so računali, da je pandemije konec, in ne bo škoda če še malce politično nagajajo prejšnji vladi, niso pa pričakovali, da se bo morala nova vlada še naprej spopadati s koronavirusno boleznijo.

Zato zdaj nova vlada – ujeta v kot, ki si ga je sama ustvarila – išče poti nazaj v “svobodo” z raznimi pravimi inovacijami. Torej – zdaj v svobodi ni več odlokov. Zdaj so odredbe. O katerih sploh nič ne veste – saj jim mediji vsak dan ne omenjajo, pa tudi Nataša Pirc Musar jih ne označuje za pravno huliganstvo.

Andrej Žitnik