V Tarči sta se počila Jazbec in Križanič: Če bi SD poslušala Banko Slovenije, bi bilo vse drugače!

Boštjan Jazbec, guverner v odhajanju, in Franci Križanič, nekdanji finančni minister. (Foto: arhiv Demokracije)

V četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija sta med drugim soočila poglede tudi Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije (BS) v odhajanju, in Franci Križanič, minister za finance v vladi Boruta Pahorja.

Jazbec je dejal, da če bi tedanja vlada upoštevala zahteve centralne banke po sprotni dokapitalizaciji bank, velika dokapitalizacija leta 2013 ne bi bila potrebna. Nasprotno je Križanič trdil, da je Pahorjeva vlada ravnala odgovorno in upoštevala priporočila BS, saj so banke dokapitalizirali. Kaj se je med letoma 2010 in 2013 z bankami v resnici dogajalo? Poglejmo številke.

Banke prekapitalizirane
Najprej o pokrivanju bančne luknje. Stresni testi so leta 2013 v osmih bankah v Sloveniji pokazali kapitalski primanjkljaj v višini 4,8 milijarde evrov. Kot je znano, je bilo za Factor banko in Probanko odločeno, da gresta v nadzorovano likvidacijo (vložek 450 milijonov evrov), tri največje banke (NLB, NKBM, Abanka) pa so bile decembra tega leta dokapitalizirane (v denarju in obveznicah) za 2,8 milijarde evrov. Druge banke so imele šest mesecev časa, da se s sredstvi zasebnih vlagateljev kapitalsko okrepijo. Vsega skupaj so torej davkoplačevalci takrat vložili v sanacijo bank okoli 3,6 milijarde evrov.

Od takrat se pojavljajo razne študije, ki dokazujejo, da so bile banke prekapitalizirane. Večina “poznavalcev” se sklicuje na študijo Veljka Boleta iz razvpitega EIPF, ki naj bi izračunal, da je bila bančna luknja precenjena za najmanj poldrugo milijardo evrov. To je seveda pomembno za imetnike delnic in obveznic pri odškodninskih tožbah. Ti trdijo, da izbris podrejenega dolga (0,6 milijarde evrov) za sanacijo bank ni bil potreben in da je šlo za nacionalizacijo, medtem ko Banka Slovenije vztraja, da je bil izbris podrejencev NLB, NKBM, Abanke, Probanke, Factor banke in Banke Celje v skladu z zakonom in nujen, saj je bančni sektor izkazoval negativni kapital.

V teh polemikah se ni nihče vprašal, ali je bilo mogoče banke dokapitalizirati za davkoplačevalce na manj boleč način. Odgovor je samo eden: Da. A do tega ni prišlo, ker lastniki bank niso upoštevali zahtev centralne banke. Če smo bolj konkretni. Navodil niso upoštevale vlade (predvsem vlada Boruta Pohorja), kar je pripeljalo do kreditnega krča, omajanega zaupanja domačih in tujih vlagateljev v slovenski bančni sistem, posledično do znižanja bonitetne ocene državnega tveganja, s tem pa do hitrega zadolževanja države.

Kako sta Križanič in Pahor ignorirala zahteve Banke Slovenije
Ko je leta 2008 izbruhnila globalna finančna kriza, je takratna prva Janševa vlada ravnala modro in, ne da bi to zahtevala BS, tri banke, ki so v neposredni ali posredni večinski lasti države, dokapitalizirala s skoraj pol milijarde evrov. Naslednje leto je Pahorjeva vlada vložila še 26 milijonov evrov, nato pa je sledil “bojkot”. “Banke štirikrat po letu 2009 niso sledile zahtevi nadzora za povišanje kapitala,” pravijo v centralni banki. Najhuje je bilo v ključnih letih –  2010 in 2011.

Leta 2010 je centralna banka trem največjim bankam v državni lasti poslala zahtevo, naj se dokapitalizirajo v višini 0,4 milijarde evrov. Premier Borut Pahor in finančni minister Franci Križanič sta to “preslišala”. Naslednje leto je BS zahtevala dokapitalizacijo v višini 844 milijonov evrov, a je država vložila samo 354 milijonov evrov. V dveh letih torej v tri največje banke ni bilo vloženih potrebnih 0,9 milijarde evrov. Naslednje leto, v času druge Janševe vlade, je bilo malo bolje. Premier in takratni finančni minister Janez Šušteršič sta ubogala BS – država je vložila 506 milijonov evrov (zahteva BS je sicer bila 555 milijonov evrov). A bilo je že prepozno. Naslednje leto so bile tri največje državne banke dokapitalizirane z 2,8 milijarde evrov, leta 2014 je bilo vloženih še 433 milijonov evrov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

 • bodvid

  Kdaj je že SD koga poslušala ?

  • Olga_10

   Vedno – Murgleoneja!

 • VERRZIFIKATOR

  Boštjan Frančič

  KRIŽA NIČ IN JAZBEC

  V gozdu so imeli strelske vaje,
  streljali sta v tarčo dve živali,
  rekla večja je potem »ta mali«
  te besede trde, nič igraje:

  »Križa nič čez svet moj, teritorij,
  jazbec, vse boš v hipu mi poplačal,
  kar si potacal, boš meni vračal,
  doleti te k temu moratorij.

  Križa nič čez moje stare grehe,
  naj o tem se več ne pogovarja,
  jazbec, tiho bodi, ker zaudarja,
  ko se mi podira pol že strehe.

  Križa nič, podpreti vse finančno,
  tudi če dvakratno se preplača,
  važno je, da pravim to se splača,
  pa čeprav je v glavnem nenatančno.

  Križa nič čez trajno bedo mojo,
  plačajo mi mravljice marljive,
  akcije so sicer vse kaznive,
  le odpró denarnico naj svojo.«

 • Franc Šink

  SD ni noben poslušen psiček, ampak velika zlobna mrcina.

 • Potem je Pahor odgovoren, da so zbrisal obveznice in delnice komententom???

 • sloustava

  In nadaljevanje ali sploh zacetek pa je: kje so bili presstituti in presstitutke? To pravilno ugotavlja ze g. Rado Pezdir! Tako Pahorju, se manj Krizanicu in najmanj Kucanu ter Golobicu se lahko tresejo jajca prav zaradi pogroma nad nami, narodom in zascite kucanizma s strani presstitucije! Glavni krivec pri nas je ravno presstitucija, saj neobvescen narod, ali narod poln fake news ne more odreagirati pravilno. In v tej kloaki kretenizma se odlicno pocutijo vsi kucani, forumasi 21, virantovalci…ali kot pravilno ugotavlja g. Pezdir, ce bi narod vedel za vse svinjarije, bi Ljubljano pozgal. Resitev je: volitve! Upam samo, da med strankami na desni ni in ne bo trojanskega konja!!!!!

 • Anton

  to niso normalne banke, kot jih poznamo v normalno razvitih, demokratičnih državah v Evropi, temveč tovarišijske banke, katere kreditna politika je v precejšnem obsegu poslovanja iz tega naslova temeljila na politični korektnosti. če si ustreznega politčnega pedigreja, poslovni kazalniki uspešnosti podjetja niso bili faktor pri kreditnojemalski pogodbi, vkolikor tega pedigreja “a la bulmastif” nisi imel oz bil simpatizer, do ugodnega posojila nisi mogel priti.Posledica “slabo premišljenih” posojil je slaba boniteta banke, ustrezno znižanje vrednosti bank.
  sarkazem press

 • Ryuk

  Križanič se po novem ukvarja z teorijami zarot, ko pravi, da je bila bančna luknja zrežirana samo za “razprodajo slovenskega premoženja”. Je pa križanič sam režiser te bančne luknje, ker bi lahko ravnal drugače.

 • Jan Kovalski

  Malo kdo se še spominja, da se je Križanič “proslavil” z izjavo, da so naredili dober posel, ko so do Grčije sprejeli jamstvo v višini (po spominu) za 386 miljonov €. Dejal je, da so naredili dober posel in da bodo zaslužili s 1% obresti (Z besedo enim procentom). To je bilo v obdobju, ko se je ta ista vlada zadolževala na trgu s cca 5% obrestno mero. Kako je bilo jasno, da bo “posel” z Grčijo propadel, on pa je to jamstvo prodajal kot uspeh. Koliko smo izgubili s to Grčijo bi tovariši lahko že enkrat povedali.
  EU je v zadnjih letih vrgla v Grčijo cca 310 milijard €. Večino tega denarja je Grčija vrnila v nemške in francoske banke katerim je bila dolžna, Grčija pa še vedno životari. Slovaška npr. se je takrat uprla, da bi “kolektivno” pomagala Grčiji, pa še kdo od višegrajcev se ne spomnim več?
  Pred kratkim s strani EU zahtevana kolektivna solidarnosti z Grčijo, danes podobna zahtevna po prevzemanju migrantskega balasta.

  (Podobno kot je svoje čase Mramor opravičeval nakup Falcona, trdil je. da ga bomo lahko dobro prodali, hahaha. Čudno da niso potem trgovali z avijoni? lahko bi jih nakupili še več. Podobno kot so Nemci opravičevali pomoč Grčiji, češ če ne bo te pomoči bo evro propadel, in cela EU je pomagala v bistvu nemškim bankam, da so le te preko Grčije dobivale nazaj svoj posojen denar. Ko gre za denar so vsi prevaranti ne glede na to od kod prihajajo. Višegrajci se temu še najbolje upirajo)

  • čips

   Tocno tak, ampak leve ovce dlje od JJ, ki je kriv tudi ko se pooblci ne vidijo.

 • črnaovca

  Za Pahorjem in Križaničem sta prišla JAnša in Šušteršič. In kaj sta naredila? NIČ en velik NIČ začela sta vabiti evropsko trojko ker sam anista imela pojma kako pristopiti in se pri tem ne zameriti ljubljenemu ljudstvu, pač komunjarsko razmišljanje in potem ti mojškica naredi kar dedci niso zmogli

  • Ryuk

   Naredila sta ZUJF, ki je močno znižal zahtevano donosnost slovenskih obveznic. V enem samem letu. Da se je lahko potem bratuškova hvalila, kako je ona (!) znižala izdatke za obresti in nas rešila pred trojko.

   • črnaovca

    Ja in pobrala denar med drugim tudi upokojencem in sedaj Janeza pred volitvami kar naenkrat skrbi za revne upokojence. Malo sprevrženo misli da imamo tako kratek spomin. A to ni najhuje oni SD jemlje na listo večno žarečega Semoliča ki je svoj čas miniral pokojninsko reformo, projekt Pahorja in SD. Kaj imamo v politiki? Hinavce in krivoprisežne resnicoljube

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO STALINOVI HLAPCI NA OBLAST

 • Franjo Trojner

  Iz totalitarne stranke ZKJ/ ZKS sta ob prevratu kr čez noč nastali stranki SD in Desus, ki sta ustanovljneni z razlogom bremzanja vseh demokratičnih procesov v novonastali državi Sloveniji, miniranja tranzicije. Upam in želim, da bomo volilci v Sloveniji prepoznali zahrbtno zvijačo, prevaro totalitarnih kadrov, kako se tudi v demokraciji obdržati na oblasti in poslali na bližnjih volitvah na odpad zgodovine še zadnji dve komunistični stranki, stranko SD in Desus, da na smetišču zgodovine delata družbo komunistični stranki LDS in Zares, ter izvorni stranki ZKJ/ZKS!

  Že včeraj sem naštel večino razlogov zakaj mora v dobro Slovenije stranka SD in Desus na smetišče zgodovine, njuni vidni predstavniki pa zaradi raznih hudih škodljivih odločitev, nespoštovanja domače zakonodaje in zakonodaje EU in izdajo nacionalnega interesa , ter povzročitve gromozanskegs finančnega primanjkljaja postavljeni pred sodišča.
  Toti iz stranke SD so glavni žlajfarji vseh
  nujno potrebnih reform v Sloveniji, so tudi glavni akterji vseh večjih afer in glavni krivci za:
  – propad pravne države
  – propad tranzicije
  – za mafijske posle pri izgradnji TEŠ 6
  – za afero 1 milijarde € opranega denarja v NLB
  – za skoraj 5 milijardno bančno luknjo
  – za uničenje SV
  – za dogovor o arbitraži
  – za zafurano arbitražo (pogubna izbira arbitrov in slabo pripravljena dokumentacija)
  – za ilegalni vstop ekonomskih migrantov v našo državo in s tem v celotno EU, ter posledično vzpon terorizma v EU.
  – za kaos v zdravstvu
  – za mizerne penzije
  – za mizerne plače
  – za propad državne imovine ( srebrnine, ki so jo v nič vredno železo spremenili)
  – za propadajoče gozdove ( lubadar jih je čisto zjebo)
  – za abnormalno zadolženost države
  – za abnotmalno visoke davke
  – za preveliko množico davkov in izmišljujejo si jih kr sproti ( celo na dež)?
  – za brezsramno vladavino birokratov, ki so utež na glavi državljanov/podjetnikov in ne njihov servis
  – za preobsežen in predrag megalomanski javni sektor
  – za politična kadrovanja
  – za zlizanost z sindikati javnega sektorja
  – za manipulacijo sindikatov realnega sektorja
  – za zafurano šolstvo
  – za usihajoče kmetijstvo/ poljedelstvo, živinorejo, vinogradništvo in ribištvo
  – za podhranjenost v samooskrbi
  – za vso zmedo v družinski, socialni, delovni politiki, ter na področju politike enakih možnosti.
  – za nestrpno politiko do kristjanov in RKC
  – za neprijazno politiko do tradicionalne družine
  – za preveč zaračunane dohodnine delavcem migrantom, ki jih kljub razsodbi sodišča vsem oškodovanim davčnim zavezancem zavestno ne mislijo vračati
  – za slabo, že katastrofalno infrastrokturo
  – za beg možganov
  – za režimske medije, ki so glavni protagonisti fake novic.
  – za vedno znova ukradene volitvev
  – za rehalibitacijo komunističnega totalitarnega režima in njegovih vidnih predstavnikov
  – za vsakodnevno vseprisotno pojavljanje in čaščenje totalitarnih komunističnih simbolov
  – za podeljevanje penzij borcem NOB rojenim desetletja po letu 1945
  – za zaviranje humanega pokopa žrtev divjanja komunizma na naših tleh
  – za preprečitev izvedbe lustracije
  – za preprečitev kaznovanja klavcev lastnega in tujih narodov pred, med in predvsem po drugi svetovni vojni.
  – za zlagano zgodovino
  – za miniranje osamosvajanja in osamosvojitve vojne
  – za poniževanje osamosvojiteljev in veteranov vojne za Slivenijo
  – za v nebo vpijajoče razlike med statusom veteranov NOB in veteranov vojne za Slovenijo, na škodo slednjih, da ne bo pomote.
  – za v javni prostor sforsirano lažnjivo tezo, ki pravi, da so tudi borci NOB zaslužni za osamosvojitev Slovenije, kar je mimogrede mega fake novica
  – za zastavo, ki je zelo podobna ruski
  – za rusofilno politiko
  – za jugonostalgnično politiko
  – za neizvedbo Prešernove Zdravice, kot celote za Slovensko himno, ker si je pesnik Prešeren dovolil v svoji veličastni pesnitvi zapisati besedo Bog.
  – itd. itd……..
  Ma človek bi lahko našteval v nedogled, pa se bom ustavil pri izrečenih besedah ministra Križaniča v tedanji Pahorjevi vladi, ko je javno na TV narodu v ksiht lago, da bomo od silnih milijonov posojenih Grkom državljani imeli ob vračilu še korist?????
  Ali pa kako se je Židan pred TV kamerami javno usto kako je on vse naredo, da je zaščito blagovno znamko Teran in vino s tem imenom hrvati nikoli ne bodo prodajali????
  Pahorjeva nepotrebna arbitraža v času, ko smo Hrvate za jajca držali in njegov znameniti stik z odprtim morjem, je pa višek norosti, ki si jo lasti stranka SD!!!
  Da je z to stranko nekaj hudo narobe se vidi tudi po tem, da jo je še najbolj zvesti rdeči vojak, do nedavnega podpredsednik stranke SD Veber zapusto.
  Malce mi je, kot veteranu vojne za Slovenijo nerodno omenjati kako pod Katićevo SD ministrco za SV ( nekdaj tajnico SD saleškega lobija) naši vojaki vse bolj zokne štrikajo, krpajo kot maširajo.
  In toti bureki bi radi novo levo vlado stavili? Pa kaj se jim je že čisto zmešalo al kaj?
  Stranki SD in Desus sta najbolj odgovorni za bremzanje vseh nujno potrebnih reform v Sloveniji, kar počneta neprenehoma vseh 26 let svojega obstoja in prav to, natanko isto so dolga desetletja počeli tudi pred tem, ko so leta 1991 odvrgli partijske knjižice na kup gnoja ali jih baje globoko zamrznili.
  MA NA SMETIŠČE ZGODOVINE JIH JE POTREBNO V DOBRO DRŽAVE, DEMOKRACIJE IN VSEH DRŽAVLJANOV POSLATI ČIM PREJ! Morda že meseca maja ali junija gotovo!

  • Miro

   največ pokvarjenih komunistov je odšlo v SDS

   • Jan Kovalski

    Neumnost, če bi bili pokvarjeni bi ostali pri tistih, ki so večino časa na oblasti, ker bi tam imeli več možnosti, da manifestirajo svojo pokvarjenost in z njo imeti koristi. Pri SDS se ne morejo okoriščati tako kot bi se lahko v kakšni stranki levice.

   • Franjo Trojner

    Morda se je res kak tak pretihotap, inflitiro tudi v stranko SDS. Takšnih od UDBE/stare totalitatne oblasti nastavljenih špijunov v pomladne stanke je bilo takrat ogromno, a so jih volici pomladnih strank, kot nastavljene provokatorje, špijune hitro prepoznali in na naslednjih volitvah izpljunili.
    Čuj Mirč, zakaj s prstom kažeš na druge, ko pa ravno vi volilci levice, levičarji ravno tem pokvarjenim komunistom že 26 let samostojnosti držite štango. Mirč kaj to levičarji počnete zaradi lastnih ugodnosti ali iz navade, ker ste tudi v totalitarni komunistični Jugoslaviji bili navajajeni samo kimati in nič razmišljati, ali pa ste samo zlobni?

 • xtc

  Kučanič in Borat,prvi ve ,da mora za nasvete vprašati šefa,tj Milana,drugi pa se najbolje spozna na pobiranje smeti.

  • Miro

   dobr vas jebe tale šef Milan… Spet bodo šle volitve po zlu, saj ima Milan Spet aduta v rokavu, s katerim bo zjebal Janšo

   • xtc

    Težava vas bebotov je ta ,da se ne zavedate,da kučan zjebuje vas in nas in standard obojih trol.

    • Miro

     HAHAHA in nas, ki se tega ne zavedamo, je več kot vas “pametnih” ki se zavedate

 • Olga_10

  Kaj pa so naredili guvernerji, da bi preprečili samovoljo in kriminal levičarjev (prebarvanih komunistov)??!!! NIČ! Samo vlekli so astronomske plače! Zame so vsi guvernerji sodgovorni, skupaj z levičarskimi lopovi!

 • lado

  a ste kajna boljšem ,ko to komentirate!! naredili bi kaj !!samo blabla!! bbo po volitvah drugače,bojo kazni po kućkinem receptu, upam dabom zraven ,talal nagrade !!!! volimo desne