fbpx

V Velenju poskušajo rehabilitirati pripadnika agresorske JLA Mrlaka s po njem poimenovanim kotičkom v muzeju – seveda na stroške davkoplačevalcev!

Foto: YouTube

V velenjskem muzeju osamosvojitve so kot del stalne razstave pripravili tudi Mrlakov kotiček, ki je očitno namenjen rehabilitaciji tega pilota vojaškega helikopterja agresorske JLA, ki je bil sestreljen nad Ljubljano. Pred leti se je sicer nad BgGen Toneta Krkoviča, ki je izdal ukaz, spravila žena pokojnega Mrlaka in zahtevala preiskavo.

Levičarjem ne zmanjka idej, kako rehabilitirati pripadnika agresorske Jugoslovanske ljudske armade Tonija Mrlaka, ki je bil s helikopterjem sestreljen nad Ljubljano. Kot je poročala revija Reporter, so v Velenju na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v okviru Spominskega centra 91 – muzeja osamosvojitve kot del stalne razstave uredili tudi Mrlakov kotiček z naslovom Tonijev zadnji let in ga tako skušali rehabilitirati. Poudarili so, da so bili ob tem mnogi veterani ogorčeni, šlo je namreč za pilota sovražne vojske!

Župan Kontič iz vrst SD pomaga financirati OZVVS na račun davkoplačevalcev
Mrlakov kotiček se sicer nahaja v Spominskem centru 91 – muzeju osamosvojitve, ki je bil uradno odprt 28. oktobra lansko leto, torej le malo pred lokalnimi volitvami, zbrane pa je nagovoril predsednik Komisije za zbiranje spominskega gradiva 1991 Miran Ahtik. Med gosti sta bila tudi minister za obrambo Karl Erjavec ter njegova predhodnica na tem mestu in trenutna ministrica za pravosodje Andreja Katič iz vrst Socialnih demokratov. Prisoten je bil tudi njen strankarski kolega in župan Bojan Kontič. Prav pod njegovim vodstvom Mestna občina Velenje izdatno financira delovanje Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, kot lahko razberemo iz aplikacije Erar je znesek dosegel 40.083,61 evra, dodatno pa so manjše vsote združenju nakazale tudi občine Šoštanj, Šmartno ob Paki in Ljubno.

Na Reporterjev članek se je ZVVS odzvala s ciničnim odzivom
Med drugim so zapisali: “Da je v muzeju poseben kotiček posvečen pristanku helikopterja na Golteh in njegovo varovanje ni in ne sme biti nobeno presenečenje. S helikopterjem sta prebegnila Jože Kalan in Bogo Šuštar, ki sta bila v enoti pod poveljstvom Mrlaka in sta bila dobro seznanjena z njegovim delovanjem še pred samimi oboroženimi spopadi. Prav tako ni za zanemariti dejstva, da sta ravno Kalan in Šuštar z veseljem sodelovala pri pripravi tega dela muzejske zbirke.” Nadaljevali pa so z obtožbo Janeza Janše, Igorja Bavčarja in Jelka Kacina, ki naj bi poznali delovanje Mrlaka, da ne opredelijo pošteno njegove vloge in s tem ne preprečijo izkoriščanja Mrlaka v politične namene.

V času vojne za Slovenijo je bil vsak nenajavljen let helikopterja, ki jih je takrat imela le JLA, smatran kot akt agresije. (Fotografija je simbolična, foto: Urban Cerjak)

Žena pokojnega Mrlaka zahtevala uvedbo preiskave zoper BgGen Krkoviča, a ni uspela
Emilija Mrlak je sicer pred leti v zvezi s sestrelitvijo Mrlakovega helikopterja zahtevala preiskavo zoper upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča, ker naj bi med osamosvojitveno vojno na grozovit in zahrbten način umoril njenega moža Antona Mrlaka, s tem ko je ukazal sestrelitev, pri čemer sta umrla tako Mrlak kot pilot in tehnik letalec Bojanče Sibinovski, a je tudi sodišče ugotovilo, da je bil pokojni Mrlak “pripadnik agresorske JLA in da je nesporno dejstvo, da je v trenutku, ko je bil sestreljen, letel po navodilih nadrejenih iz JLA, ne pa da bi bil na begu iz JLA, in da je bil helikopter Gazela 664, v katerem je letel pilot Merlak, sovražno plovilo in legitimna vojaška tarča” (sodba II Ks 12880/2015).

Tone Krkovič (foto: STA)

Gre za načrt kriminalizirati osamosvojitelje Slovenije
Krkovič je takrat povedal, da je načrt nekaterih politikov, in ta načrt v neki meri tudi uresničujejo, da vidnejše akterje osamosvojitvene vojne, branilce Slovenije, prikazujejo kot kriminalce: “Nas posameznike kriminalizirajo in želijo pri ljudeh narediti vtis, da če so bili nosilci osamosvojitve kriminalci, potem tudi osamosvojitev ne more biti kaj drugega. Želja je kriminalizirati in tudi zmanjšati pomen osamosvojitve v zgodovinskem kontekstu, hkrati pa odkrito favorizirat’ NOB, ker pozabijo revolucijo, kot temelj k slovenski osamosvojitvi. Treba je razumeti ta širši kontekst, da se potem razume, zakaj se z nami tako počenja, kot se počenja. Patria je seveda kronska zadeva, ta zadeva s sestrelitvijo helikopterja pa tudi ni kar tako mimogrede, ker se nas hoče prikazati kot kršilce mednarodnega vojnega prava in v tem primeru tudi ko so nadaljevali, so se celo obregnili ob mednarodno humanitarno pravo. Prikazat zločin, zločince in slovenski osamosvojitvi nadeti nekaj, kar slovenska osamosvojitev definitivno nima.”

J. Ž.