V veljavo je stopil ukaz povečanega dela in obremenitev v Slovenski vojski, s tem pa tudi 19-odstotno povišanje plač vojakov

Foto: STA

Ukaz o izplačilu povečanega obsega dela in delovnih obremenitev po 59. členu zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki ga je izdal načelnik generalštaba SV Alan Geder v začetku tega meseca, začne veljati danes. V skladu s sklepom vlade to pomeni 19-odstotno zvišanje dodatka k osnovni plači, ki ga bodo pripadniki SV opazili na septembrskih plačilnih listih.

“Ker je SV kadrovsko podhranjena in ker se obseg nalog pripadnikov vojske ni spremenil, so obstoječi pripadniki bolj obremenjeni. Zato so tudi upravičeni do dodatnega izplačila,” je za STA povedal predstavnik za odnose z javnostmi SV Simon Korez.

Številčno stanje stalne sestave SV je namreč doseglo spodnjo kritično mejo glede na določila srednjeročnega obrambnega programa. V SV je trenutno 6.727 pripadnikov, torej jih manjka že skoraj 1.000. “Trenutno nespremenjen obseg del in nalog SV opravlja bistveno manj pripadnic ter pripadnikov, ki so zato toliko bolj obremenjeni,” so v začetku meseca povedali na ministrstvu.

Po Korezovih besedah bodo do dodatka upravičeni vsi pripadniki SV, razen tistih, ki delujejo v mednarodnem okolju, saj jih obvezujejo drugačne pogodbe. Dodatek ne bo pripadal niti tistim, ki so odsotni zaradi varstva otrok, bolezni in podobno, tistim, ki so na izobraževanjih, ter pripadnikom športne enote. Slednja namreč ni operativna enota SV, vendar ima poseben status.

C. Š.

 • branči

  a je luka luka služil vojsko? NE! pol se pa vprašajte levi volivci, kako lahko volite nekaj, o čemer nimate pojma! stojiš pri strani in nakladaš, to očitno postaja najbolj priljubljen šport levice!

  • Točno tako.
   Pleteniči in se šopiri, kot petelin na gnoju, ker je kura znesla jajce, sam pa tega ne zna.

 • Olga2345

  Nagnati nezakonite divjake, pa bo dovolj denarja za slovensko vojsko!

  • učko

   Nagnat Udbo-mafijo, pa bo dovolj tud za penzioniste, zdravstvo in vse ostale ! Sam tako, kot se sedaj vse skup rihta, ne bo nič od tega. JaJo je pa eden glavnih krivcev za tako stanje, nesposobnjakovič in kolaborant vladajočga režima !!!!

 • sprehajalec

  Kar naprej tako fantje. Troika ni daleč….

 • Anton

  potrebno je vzpostavit nazaj obvezno služenje vojaškega roka, da se vzpostavi nazaj lik pravega dedca,občutek obveznosti kot se za gre. današnji fantje postajajo čedalje bolj podobni metroseksualcem, mevžam, ženske pa čedalje bolj prevzemajo naloge moških. To kar je bil nekdaj moški lik, lik bojevnika, lovca nekaj neizpodbitnega,, samoumevnega, postaja v teh zmedenih “modernih” časih lik gospodinje.Kdo je ukinil in zakaj obvezno služenje vojaškega roka pa je jasno, levičarji, z načrtom porušiti, izničiti meje nalog v družini med moškimi in ženskimi opravili, z namenom uničiti družbo.

  sarkazem press

  • stane

   Za to pa lazje uvazajo crnce,ker so evropski moski puncke s predpasniki.
   Zenske pa za temi crnimi macoti kar omedlevajo. To bo ubilo EU,ce ne bomo ukrepali pravi cas.

 • PIA PlA

  Super, bodo vojaki zdaj končno šli na hrvaško mejo?

  • stane

   Narod jih bo pa moral nahraniti,ker levica migrantom crnim lenim porine vse najboljse v rit
   Nic hudga,saj so nasi vojaki. Z veseljem bi jih nahranil. Tudi tuje vojake,ce bi nas branili.

 • IvoC

  Ne bi rad bil žaljiv, a članek nas nekako sramežljivo (v stilu kmečke dekline) prepričuje, da je Slovenski vojski treba dvigniti plače. Ljubi Jezus, vojakov za varovanje države se ne plačuje na akord/normo kot gradbene delavce (to je že druga zgodba), morajo pa biti usposobljeni in ustrezno opremljeni za varovanje države.
  Hm! Bega me vprašanje, braniti pred kom?! Vse je možno, pa vendar: Pred sosedi Italijani, Avstrijci, Madžari, Hrvati? Predvsem pred navedenimi, saj nas pred temi NATO ne bo branil kot nas ne varuje pravo EU. Če le-ta (EU) razpade, lahko pričakujemo tudi najhujše!
  Načelno se strinjam z Antonom, ampak s kom potem nadomestiti na ta način “porabljeno” domačo delovno silo? S Hrvati, Bosanci, mogoče z Arabci?

  • stane

   Pred raspadom EU, pred islamizacijo EU.
   Nic ne ves, kaj se v tvoji ozji in sirsi domovini dogaja? Joj,kako se mi smilis.

 • Bandit123

  Za nas je najbolje, če vojaki nimajo nobenega dela.

  • Novakec1

   Nimajo osnovnih sredstev in nič ne delajo zato je povišica neutemeljena.

 • Kaj pomeni “..ukaz povečanega dela in obremenitev v Slovenski vojski” ?
  Koliko % je to ?
  Ob tem, da so že toliko časa plače v SV sramotno nizke, je zdaj povečanje (?) za 19 %……
  PREDSTAVLJA TO SPLOH POVEČANJE in POPRAVEK NAZADOVANJA PLAČ ???
  Ministrica zna samo hoditi po rdeči preprogi in to je skoraj vse.