Kadič: Robert Golob je lagal javnosti

Predsednika vlade Robert Golob. Vir: STA.

“Robert Golob, predsednik vlade RS, je lagal javnosti!” je dejal politični komentator in strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič. Njegova izjava se nanaša na vztrajno prepričevanje in metanje peska v oči javnosti s strani Goloba o financiranju svojega “osebnega strokovnjaka za varnost” Miloša Njegoslava Milovića. Meni, da je težko verjeti, da se kaj takega lahko dogaja in da pristojni organi ne reagirajo. “Kot da smo v neki Zumbolandiji in ne v Sloveniji,” dodaja.

Razkritje obstoja sedmih pogodb med državnim podjetjem Gen-I v času vodenja Roberta Goloba in podjetjem Miloša Njegoslava Milovića je potrdilo neverjetno lahkotnost laži slovenskega premierja. Kar je neverjetno, je dejstvo, da na to pristojne institucije ne reagirajo, prav tako pa tega ne preiskujejo niti osrednji mediji, za kar politični komentator Edvard Kadič krivi “urednike dominantnih medijev, ki se ne zavedajo in ne razumejo svojega poslanstva”. Kadič ocenjuje, da slovensko politično sceno čaka pestra jesen.

Kljub zanikanju in prikrivanju je na dan prišlo razkritje obstoja sedmih pogodb med državnim podjetjem Gen-I v času vodenja Goloba in podjetjem Miloša Njegoslava Milovića, kar demantira vse Golobove poskuse laži, tudi to, da Milović delo opravlja pro bono. Glede na domnevno sporno ozadje celotne zgodbe so se začele pojavljati tudi špekulacije o nestrinjanju Levice in SD o tem, pojavile so se celo govorice o razpadu vlade. Koliko bi lahko Goloba stale laži v koaliciji, Kadič težko komentira, meni pa, “da bo Goloba takšno delovanje na dolgi rok zagotovo nekaj stalo”, saj bi “potrditev informacij o plačilih Miloviću v resni pravni državi moralo imeti posledice”. Ali pa smo pod tako vlado sploh v “resni pravni državi”, glede na to, da je zdaj očitno, da je Robert Golob javnosti lagal? “Lagal je, da Milović dela zanj (in za ministra Loredana) pro bono. Večini se nam zdi dejstvo, da premier države laže državljanom, tako neverjetno, da to težko sploh verjamemo. Vendar je očitno res,” pravi Kadič in opozarja na norost dejstva, da “ne KPK in ne tožilstvo ne reagirata. Kot da smo v neki Zumbolandiji in ne v Sloveniji.”

Predsednik KPK Robert Šumi (Foto: STA)

Kljub vse več dokazom o domnevno spornem poslovanju Goloba v Gen-I, ki ni dobilo le domače pozornosti, ampak mednarodno razsežnost, pa Nova Slovenija (NSi) še vedno preprečuje ustanovitev preiskovalne komisije. Koliko več dokazov mora biti še razkritih, da se ta le končno ustanovi, ne moremo predvideti. Dodatno pozornost zbuja tudi molk tistih, ki bi morali glasno vpiti o tem – dominantni mediji, namreč. Ti delujejo popolnoma nezainteresirani, čeprav so Golobove laži postale očitne.

Pristojni organi nič, osrednji mediji nič
Kar je še bolj presenetljivo pri vsem skupaj pa je dejstvo, da dominantni mediji o tem (spet) ne poročajo, oziroma se jim zgodba o tem, da predsednik vlade očitno in namerno laže in skuša prikriti domnevno sporne posle, ki so se dogajali v času njegovega vodstva v državnem podjetju, ne zdi dovolj zanimiva, da bi jo raziskali. “Ključni so uredniki dominantnih medijev, ki se ne zavedajo in tudi ne razumejo dobro svojega poslanstva. Brez njihovega naloga se zgodb ne preiskuje. To pa seveda pomeni, da njihova moralna presoja ne sega dovolj visoko, da se torej ne zavedajo svoje vloge in položaja v danem trenutku zgodovine,” meni Kadič, ki pojasnjuje, da sodeč po vsem osrednji mediji namerno skušajo utišati zgodbo z namenom, da bi “podprli laži, namesto da bi laži najvišjih predstavnikov politike razkrivali”. Kadič opozarja, da mediji ne opravljajo svojega dela, “ceno za to pa bo plačala vsa Slovenija, kamor pa, in to radi pozabljajo, sodijo tudi njihovi otroci”.

Jesen bo zanimiva
O tem, ali je Golob še vedno (ali zaenkrat) preveč pomemben za “globoko državo”, da bi se preiskave njegovih preteklih poslov lotili tudi organi pregona, Kadič meni, da je Golob le predstavnik tranzicijske levice, in da ni “toliko vprašanje ali je zanjo pomemben ali ne, temveč koliko omenjeno globoko državo ovira pri doseganju njenih ciljev na poti do svojih”. V tem trenutku ji po njegovem mnenju  “dobro služi”. V tem trenutku je tako, vendar Kadič ocenjuje, da bo zanimivo spremljati dogajanje jeseni, saj je trenutno brbotanje v družbi s shodi in protesti potencialno zelo nevarno za (vsako) vlado”, je zaključil.

Ana Horvat