V Zboru za republiko ruske oblasti pozivajo k takojšnji izpustitvi zaprtega Alekseja Navalnega in njegovih podpornikov!

Datum:

“Ruske oblasti pozivamo k takojšnji izpustitvi zaprtega Aleksija Navalnega in njegovih podpornikov,” so v svojem odprtem pismu, namenjenemu ruskim oblastem, zapisali v Zboru za republiko. 

V Zboru za republiko, so se skupaj s prvopodpisanim predsednikom Francetom Cukjatijem, s svojim odprtim pismom, obrnili na veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani oziroma veleposlanika Eyvazova Timurja Rafailoviča, in sicer v zvezi z opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim, njegovim nedavnim pridržanjem in pridržanjem njegovih podpornikov, ob čemer so zapisali: “Člani Zbora za republiko tako kot člani številnih organizacij in posamezniki v Evropi in demokratičnih državah sveta, že dolgo z zaskrbljenostjo spremljamo postopanje ruskih oblasti v odnosu do opozicijskega voditelja Aleksija Navalnega.”

“Neprijetno presenečeni zaradi njegovega prijetja 17. januarja 2021 pozorno spremljamo tudi aretacije njegovih podpornikov in ravnanje ruskih varnostnih organov na množičnih protestih po Rusiji.” Ruske oblasti pozivajo k takojšnji izpustitvi zaprtega Navalnega in njegovih podpornikov. Pričakujejo tudi, da bodo ruski preiskovalni organi aktivneje sodelovali z medvladno Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) pri preiskavi nesprejemljivega poskusa zastrupitve Navalnega s kemičnim orožjem avgusta lani.

Zbor za republiko na rusko veleposlaništvo poslal odprto pismo v zvezi z Aleksijem Navalnim. (Foto: Zbor za republiko)

“Rusija bo s tem dala jasen znak, da spoštuje človekove pravice, h katerim se je zavezala kot članica Sveta Evrope, ob ratifikaciji Evropske konvencije o človekovih pravicah in tudi z ratifikacijo lastne ustave (prim. 2. člen ustave Ruske federacije).” Še naprej bodo pozorno spremljali dogajanje v Rusiji, še zlasti postopanje z Navalnim. Odkrito in jasno bodo govorili o morebitnih kršitvah ter pozivali odgovorne v politiki doma in na ravni EU k nadaljnjim ukrepom.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...