fbpx

[V ŽIVO] Bodo katastrofalne razmere v zdravstvu odnesle stolček ministrice za zdravje?

Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

V državnem zboru se je začela ponovna interpelacija proti zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc, in sicer zaradi katastrofalnih razmer v zdravstvu. Predlagatelji iz stranke SDS ji očitajo odgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo.

“Slovenski državljani si ne zaslužimo takšnega zdravstvenega sistema in korupcije, čakalnih vrst,” je predstavitev interpelacije začela poslanka SDS Jelka Godec. Ena od največjih sramot za ministrstvo se je zgodila, ko je moral zdravnik ščiti dobavitelje in preplačevalce zdravniškega materiala. Godčeva je spomnila, da so že na komisiji za ugotavljanje korupcije v zdravstvu dokazali, da so bolnišnice poslovale negospodarno. “Ukrepi so samo na papirju, realnost pa ostaja nespremenjena.” Zaradi preplačevanja materiala prihaja do zadolženosti javnih zdravstvenih zavodov. Lani so imeli 57 milijonov več denarja, hkrati pa so se izgube povečale za 36 milijonov.

Interpelacijo lahko v živo spremljate na Nova24TV, kjer vam bomo pripravili studijsko komentiranje z voditeljema in številnimi zanimivimi gosti. 

Kot ugotavlja Godčeva, dodaten denar ne bo skrajšal čakalnih dob v zdravstvu, ker ni ustreznih strukturnih ukrepov. Po javnih podatkih kar 16.643 pacientov čaka nedopustno dolgo, vseh čakajočih pa je več kot 120 tisoč. Tudi stanje na pediatrični kliniki je razlog za interpelacijo ministrice, saj ima vlada v svetu zavoda šest svojih predstavnikov, a ta ne ukrepa. “Odgovorni ste tudi za zakonodajo, ki je prepozna, v nasprotju z evropskim pravnim redom in ki ji nasprotuje vsa strokovna javnost,” je bila kritična Jelka Godec in dodala, da zaradi nje mladi zdravniki odhajajo v tujino. “Upam, da dva mandata ne boste ostali na položaju ministrice, že dosedanja doba je predolga. S številkami bomo podkrepili, da naše trditve držijo in da je kakovost zdravstva lahko veliko višja,” je zaključila Godčeva.

Ministrica odgovornost za korupcijo prelaga na organe pregona
Ministrica Milojka Kolar Celarc je zavrnila vse očitke in dodaja, da ima pri korupciji v zdravstvu nično toleranco, ostale pristojnosti pa so v pristojnosti organov pregona. Javno naročanje zdravniškega materiala je označila za uspešno poslovno prakso. Na področju čakalnih dob prav tako zavrača vse očitke in ocenjuje, da zanje obstaja več drugih razlogov. Med njimi celo absurden razlog, da so nekateri preveč bolni, da bi obiskali zdravnika. “Dejstvo je, da ljudje čakajo,” je oholo dejala ministrica in dodala, da je slovensko javno zdravstvo dobro.

Več sledi …