[V ŽIVO] Hoivik glede RTVS: “Zakaj uvajate diktaturo, kot napoveduje Pirnat?!”

Poslanec SDS Andrej Hoivik (Foto: Nova24TV)

“Zanima me, predsednik vlade, kakšno je vaše stališče, zlasti pa vlade glede prodaje Športne loterije Slovenija tujemu skladu. Zanima me tudi, ali se s prodajo Športne loterije Slovenije, torej kokoši, ki nosi zlata jajca, tujemu skladu, strinjate?! In v kolikor se ne strinjate, me zanima, kaj boste storili, da do te škodljive prodaje Športne loterije Slovenije ne pride?” je poslansko vprašanje Golobu zastavil poslanec SDS Černač. 

Na današnji redni seji DZ poslanci postavljajo vprašanja premierju Robertu Golobu in ekipi ministrov, s čimer se bo začelo redno mesečno plenarno zasedanje. Poslanska vprašanja je pripravila tudi v poslanska skupina SDS. Poslanca Zvonka Černača je zanimalo upravljanje in razpolaganje z državnim in paradržavnim premoženjem, poslanca Andreja Hoivika pa razmere na RTV Slovenija. Poslanci na tokratni seji sicer obravnavajo rebalans proračuna in predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu ter zdravstvenem zavarovanju, saj želi vlada spremeniti dodatno zavarovanje. Prav tako nameravajo obravnavati predlog zakona, ki bo omogočil vračilo kazni petkovim izgrednikom, hujskačem in huliganom.

Kot prvi je poslansko vprašanje premierju zastavil poslanec Černač: “Vlada ima na področju upravljanja in gospodarjenja z državnim premoženjem velike pristojnosti, predvsem pa veliko odgovornost do vseh, ki so to premoženje v preteklosti ustvarili, predvsem pa do davkoplačevalcev, saj je z dobrim upravljanjem državnega premoženja mogoče zagotavljati znatna finančna sredstva za številne skupne potrebe, s tem pa zmanjšati pritiske na proračun, posledično pa povečevanje davčnih bremen …” Posebej je izpostavil Loterijo Slovenije, ki je v posredni državni lasti. Kot je poudaril, njen letni promet presega sto milijonov evrov, lanskoletni dobiček pa znaša skoraj štiri milijone evrov. Tako promet kot dobiček pa se iz leta v leto povečujeta itd.

Skoraj 12 milijonov evrov se nateče v državni proračun z različnimi dajatvami (največja lastnika sta državni podjetji Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, vsaka ima po 20-odstotni delež, delež pa imata še Smučarska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije, prav tako oba po 20-odstotkov, Nogometna zveza Slovenije pa ima 17,3-odstotni delež). Javnost je bila obveščena, da nameravajo Smučarska zveza, Olimpijski komite in Nogometna zveza večinski delež prodati tujemu skladu. Fundacija za šport tej prodaji ostro nasprotuje. Prodaja bi namreč negativno vplivala na bodoča sredstva, ki jih prek javnih razpisov Fundacija za šport namenja za sofinanciranje slovenskega športa, posledično pa bi bil ogrožen obstoj lokalnih ter nacionalnih športnih zvez in društev kot tudi drugih izvajalcev s tega področja.

Vlada bo dopustila prodajo “kokoši, ki nosi zlata jajca”?!
“Zanima me, predsednik vlade, kakšno je vaše stališče, zlasti pa vlade, glede prodaje Športne loterije Slovenija tujemu skladu. Zanima me tudi, ali se s prodajo Športne loterije Slovenije, torej kokoši, ki nosi zlata jajca, tujemu skladu, strinjate?! In v kolikor se ne strinjate, me zanima, kaj boste storili, da do te škodljive prodaje Športne loterije Slovenije ne pride?” Golob se je branil, rekoč, da so “prodajalci nepovezani z državo”. Prodajalci po njegovem niso državna podjetja in še manj država kot takšna. Kot je še pristavil, je bil tudi sam presenečen, ko je izvedel, da se pripravlja prodaja in da si je ne želi, vendar pa to vladi še ne daje “kakšnih posebnih pristojnosti” na tem področju.

Izpostavil je podobne prodaje tujim skladom iz preteklih let, ki so brez izjeme slabe. Spomnil je, da so po dosedanjih izkušnjah tuji skladi domača podjetja preoblikovali, zatem pa mnogo dražje prodali novim lastnikom. Nameravajo se posvetovati z upravljalcem državnega premoženja – SDH, s katerim bodo preučili, na kakšen način se lahko država posredno vključi v postopek. Černač pa mu je odvrnil, da Loterijo prodajajo podjetja v državni lasti in da vlada lahko uveljavi predkupno pravico. “Ali ste se kdaj pogovarjali o prodaji Športne loterije Slovenije in s kom? Ta dopis je bil na vlado naslovljen že pred slabim mesecem dni s strani Fundacije za šport, ki se s prodajo ne strinja in ji ostro nasprotuje.”

90 odstotkov vprašanih učencev je potrdilo medvrstniško nasilje v šolah
“In zanima me, kakšni bodo ukrepi v smeri preprečitve prodaje Športne loterije Slovenije tujemu skladu?” Černač je predlagal o tej temi razpravo na naslednji seji DZ. Naslednje poslansko vprašanje pa je postavil poslanec NSi Janez Cigler Kralj. V vprašanju je izpostavil problematiko rastočega nasilja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Podatki o zadnjem triletju so po njegovem alarmantni. Gre za obdobje, ki je zajelo več kot štiri tisoč učencev in učenk iz sedemdesetih šol. Skoraj 90 odstotkov vprašanih je potrdilo medvrstniško nasilje vseh oblik (verbalno, fizično in čustveno). Skoraj 43 odstotkov mladih pa je poročalo, da so vsaj enkrat doživeli eno od oblik spletnega nasilja.

Približno tretjina pa je priznala, da so vsaj enkrat izvajali tovrstno nasilje. Vsak peti otrok na telefon TOM poroča o težavah z vrstniki. Posebej je izpostavil tudi nedavni primer medvrstniškega nasilje v nakupovalnem središču v Celju. “Podatki, ki sem jih navedel, vsem nam staršem in celotni družbi nastavljajo ogledalo.” Po prepričanju strokovnjakov so tovrstna dejanja posledica preteklih neuspešnih, pogosto tudi nepravilnih vzgojnih pristopov oziroma permisivne vzgoje. Zanimalo ga je, ali se vladna stran namerava lotiti te pereče problematike. Golob vidi težavo zlasti v Janševem telefonu in njegovih objavah na Twitterju oziroma njegovih objavah, med sporno izjavo pa ga je morala ustaviti sama predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Kvaren zgled za šolarje: levica je dve leti spodbujala izgrede in odobravala sovražne parole!
Golob je prepričan, da je rešitev za težave pogovor, potrebni pa so tudi zakonski in drugi ukrepi. Vprašal se je tudi, ali smo pripravljeni opustiti pozive k državljanski vojni. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec: “Predsednik vlade nikoli ne izgublja časa za napade na desno stran!” Spomnila je, kako je leva stran dve leti spodbujala proteste na ulici in odobravala plakate z napisi “Smrt janšizmu!”. Golobova vlada odpisuje globe tistim, ki so na ulici in socialnih omrežjih širili nestrpnost in spodbujali k nasilju. Poudarila je, da premier s svojim javnim nastopom v DZ ravno to počne. Pozvala je Klakočar Zupančičevo, naj vladnim poslancem pojasni, da so v pogovorih s poslanskimi kolegi spoštljivi.

Naslednji je vprašanje zastavil poslanec SDS Hoivik: “Glavni trn v peti še vedno ostaja javni medij na Kolodvorski. Podreditev RTV ni uspela tako hitro, kot ste si sami želeli.” Spomnil je, da se je vlada z zakonom o zavodih in neuspešnimi političnimi pritiski na Ustavno sodišče RS ustrelila v koleno, sedaj pa želijo prek strankarske kolegice Janje Sluga protiustavno odstraniti neželene programske svetnike RTVS. Spomnil je na besede vrhovnega sodnika Jana Zobca, da gre za situacijo, ki je podobna poljski in nad katero se zgraža celotna Evropa. “Upam, da do tega ne bo prišlo, sicer bo to huda, huda ustavna kriza.” Izpostavil je tudi navedbe ustavnega pravnika Boštjana M. Zupančiča, ki opaža, da je vlada pripravljena iti prek vseh meja in da se na tej točki pravo konča.

“Zakaj uvajate diktaturo, kot napoveduje pravnik Pirnat?!”
“Jasno je vnaprej, da je stvar protiustavna!” Spomnil je tudi na besede akademika Rajka Pirnata, da pravne podlage v zadevi ni. Določbe iz zakona o RTV so namreč prenehale veljati. In ključno je, da je mandat članom programskega sveta že potekel. Vladi pravnik očita, da zapušča zakonske okvirje in da drsimo v diktaturo. Goloba je vprašal, ali je RTV kot ogledalo mizernega stanja v državi (visoka inflacije, nizke pokojnine, vse daljše čakalne vrste v zdravstvu, podražitve vinjet za AC, politično podrejanje policije, neurejena dolgotraja oskrba, zvišanje cen študentske prehrane, trimilijardni primanjkljaj v državnem proračunu itd.), zanj preveč. “In zakaj uvajate diktaturo, kot napoveduje Pirnat?!” 

https://twitter.com/andrejhoivik/status/1659877310839894016?s=20

 

Domen Mezeg