fbpx

[V živo] Anže Logar o volitvah v Ljubljani: “Vesel sem, da smo prevetrili ljubljansko kotlino”

dr. Anže Logar.

“Izrazil bi zadovoljstvo, da smo uspeli nekoliko prevetriti Ljubljano, na tokratnih volitvah je bila udeležba višja, kot na prejšnjih,” je za medije v pričakovanju rezultatov povedal kandidat za župana Ljubljane dr. Anže Logar. Logar je iz štaba pojasnil, da je s kampanjo popolnoma zadovoljen in da je skupaj z ekipo storil vse, kar je lahko. “To, da bo udeležba skoraj pod 50 odstotkov, je dober znak in vesel sem, da smo vsaj malo previharili ljubljansko kotlino,” je dejal dr. Logar. Dodal je, da so z ekipo “naredili vse, kar smo lahko, glede na omejena sredstva in glede na omejene človeške resurse”. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je iz štaba dr. Anžeta Logarja komentiral, da je Logarjev rezultat napredek, to, da celotna vladna koalicija ni predlagala niti enega omembe vrednega kandidata, pa nakazuje na to, da so podarili svoje glasove Jankoviću. Opozarja na sicer dobre rezultate za SDS na ravni Slovenije, saj je dobila več glasov kot celotna vladna koalicija in tako še izboljšala rezultat od državnozborskih volitev. 

Boris Tomašič je v studiu Nova24TV povedal, da pričakuje, da bo po šele preštetih 80 do 90 odstotkih glasov jasno, ali je Zoran Janković prejel prek 50 odstotkov glasov. Najvišja udeležba, več kot 70-odstotna, je bila v Kobilju, najnižja pa v Vojniku, le 24,85-odstotna, tudi Ljubljana je na repu s približno 29,86 odstotka. Tomašič meni, da je prav Logarjeva kampanja pripomogla k nekoliko višji udeležbi, kljub temu pa je prenizka za normalno delovanje demokracije.

Voditelj Aleksander Rant je povedal, da je volilna udeležba v mestnih občinah na splošno ponovno nižja kot v drugih občinah. Sogovornika sta izpostavila tudi napetost pred volitvami v Mariboru, kjer se je kandidat Saša Arsenovič zahvalil partizanom, da nam ni potrebno govoriti slovensko, ni pa vedel niti tega, da je v mestu Trg Leona Štuklja, na drugi strani pa ima protikandidata, nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki ima za seboj že vrsto uspešno izvedenih projektov.

Siol.net je objavil rezultate vzporednega glasovanja Ninamedie – v Ljubljani je zmagal Janković z 58 odstotki, sledi pa Logar z 31 odstotki. Tomašič je povedal, da sta prvi in drugi kandidat skupaj po podatkih vzporednih volitev prejela skoraj 90 odstotkov glasov, vsi preostali pa približno 10 odstotkov. Rant je izpostavil sodelovanje vseh levih strank z domnevno koruptivnim Jankovićem, tudi Levica, ki je na območju Ljubljane na parlamentarnih volitvah dosegla dober rezultat, se je na lokalne volitve podala s praktično neznanim kandidatom za župana.

Jankovićev nasprotnik še nikoli ni dobil tako visok rezultat
Znani ekonomist Rado Pezdir je iz štaba kandidata Anžeta Logarja v izjavi povedal, da prvi rezultati za Jankovićeve konkurente doslej še niso bili tako visoki, izpostavil pa je uspešnost povezovanja desnice in številnih civilnih iniciativ. Ljubljana je po njegovih besedah tradicionalno nagnjena na levo, zato ga presenečajo slabi rezultati na primer Levice in SD, kjer se morajo vprašati, kaj sploh želijo doseči v Ljubljani – biti del Jankovićeve grupacije?!

Foto: Nova24TV

Voditelj Rant je v studiu izrazil strinjanje s Pezdirjem glede potrebe po povezovanju tudi na desnici in ob tem izpostavil primer Maribora, kjer Slovenska demokratska stranka ni predlagala svojega kandidata, pač pa je podprla najboljšega. Tudi Tomašič je izpostavil, da je Logar po vsej verjetnosti dosegel najboljši rezultat v zgodovini dvobojevanja z Jankovićem na lokalnih volitvah. Glede na nizko volilno udeležbo v Ljubljani prav tako ne bo tako prepričljiva Jankovićeva morebitna zmaga.

Logar je iz štaba pojasnil, da je s kampanjo popolnoma zadovoljen in da je skupaj z ekipo storil vse, kar je lahko. Rant je v studiu razložil, da si Janković ni podredil le mestnih institucij, pač pa tudi medije.

Jankovića lahko premagajo le Ljubljančani
Pri navajanju rezultatov nekoliko težav povzroča katastrofalno delovanje spletne strani Državne volilne komisije, kar je ironično glede na Jankovićevo izjavo na eni izmed tehnoloških konferenc, da je edini župan, ki ne zna uporabljati računalnika. Po Rantovem mnenju to ni edino, kar ga postavlja v 18. stoletje, Jankovića zanima le sajenje dreves in urejanje bulvarjev. Tomašič komentira, da je Levica po napovedih rezultatov za mestni svet dobila kar 11,8 odstotka – v primerjavi s katastrofalnim rezultatom njihovega županskega kandidata. Janković je povedal, da so Ljubljančani izrazili željo, da bo mesto še naprej odprto, solidarno in “mesto heroj”, ob tem pa se vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom zahvalil za podporo. Med drugim je z zapletajočim se jezikom napovedal tudi 500 projektov. Ob hladnih temperaturah pa ni bil odprt in solidaren njegov štab, novinarka Nova24TV Marjanca Scheicher je povedala, da je novinarje pustil čakati kar pred vrati!

Za dober boj je dr. Anžetu Logarju čestital tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki pa je izrazil specifičnost Ljubljane glede volilne kampanje. Po njegovih besedah lahko Jankovića premagajo le Ljubljančani, dvomi pa, da lahko katerikoli drug protikandidat uporablja metode kot Janković. Več bo povedal šele čez kakšno uro, ko bodo rezultati bolj jasni.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je iz štaba dr. Anžeta Logarja komentiral, da je Logarjev rezultat napredek, to, da celotna vladna koalicija ni predlagala niti enega omembe vrednega kandidata, pa nakazuje na to, da so podarili svoje glasove Jankoviću. Opozarja na sicer dobre rezultate za SDS na ravni Slovenije, saj je dobila več glasov kot celotna vladna koalicija in tako še izboljšala rezultat od državnozborskih volitev. Glede na rezultate v mestnih občinah pa po Janševih besedah SDS čaka še veliko dela, opazil pa je tudi izjemno dober rezultat SLS – po tem, ko je njeno vodenje prevzel Marjan Podobnik. Glede rezultata Jankovića je Janša komentiral, da se je to zgodilo zadnjič, po njegovem mnenju bo namreč prevladala teža dejstev. (Foto: Nova24TV)

Po 6 odstotkih preštetih glasov v Mariboru vodi Kangler, sledi pa mu Arsenovič. Zanimivo, v Destrniku bo župan ponovno Franc Pukšič. Tudi v občini Zagorje ob Savi bo delo nadaljeval dolgoletni župan Matjaž Švagan, prvi delni neuradni izidi iz Kopra napovedujejo zmago Borisu Popoviču že v prvem krogu. Delo bo nadaljeval tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki so mu volivci s 75 odstotki glasov namenili še tretji mandat, nekdanji poslanec in župan Janko Veber pa je glede na delne neuradne izide prejel 13 odstotkov glasov. Zanesljivo pa bo drugi krog v Kobaridu, po 100 odstotkih preštetih glasov je jasno, da se bosta tam pomerila Boris Kavčič in Marko Matajurc.

Višja volilna udeležba pozitiven premik Logarjeve kandidature
V štabu dr. Anžeta Logarja, ki pravi, da je bila kampanja v vsakem pogledu zmagovalna, vlada odlično vzdušje. Tudi Logar je izpostavil, da sta glede na podatke vzporednih volitev portala siol.net in Ninamedie le dva kandidata prejela skoraj 90 odstotkov glasov, kandidati vseh vladnih strank skupaj pa manj kot 10 odstotkov. Ker je preštetih le malo glasov, rezultatov ne želi nadalje komentirati, kot pozitiven premik pa je ocenil nekoliko višjo volilno udeležbo.

V štabu dr. Anžeta Logarja, kjer se je zbralo kakšnih 150 podpornikov, vlada prešerno vzdušje kljub zanemarljivemu številu preštetih glasov. Logar pravi, da čeprav si glede na vzporedne volitve ne more obetati drugega kroga, zgroženo ugotavlja, da je nepredstavljivo, da nas vodi koalicija, katere vsi kandidati za župane so skupaj zbrali manj kot 10 odstotkov glasov. Preden je odšel na volišče, je obiskal predavanje Jordana Petersona, ki je dejal, da smo rojeni, da nekaj naredimo. Čeprav Ljubljane ni uspel pozdraviti, pa izraža zadovoljstvo nad dejstvom, da jo je uspel vsaj prebuditi. (Foto: Nova24TV)

Franc Kangler je v Mariboru komentiral, da so rezultati le delni in da bo potrebno počakati končne rezultate, kljub temu pa je izrazil zadovoljstvo. Pravi, da je bila njegova ocena glede Fištravca, da nima možnosti za zmago, pravilna, prav tako pa je pričakoval izid glede Arsenoviča, ki se istoveti z Zoranom Jankovićem, za njim pa po njegovem mnenju stoji globoka država. Svojo zmago v prvem krogu je Kangler napovedal še pred vstopom Arsenoviča v igro, poudaril pa je, da živi in dela s srcem za Maribor ter za preprostega človeka. To je glavna razlika med njim in Arsenovičem, za slednjim po Kanglerjevih besedah namreč stojijo elite. Kangler, ki ga že podpirajo Nova ljudska stranka, Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija – krščanski demokrati in Slovenska ljudska stranka, se bo pred drugim krogom glede morebitnega sodelovanja pogovarjal tudi s Socialnimi demokrati, Stranko Alenke Bratušek in z DeSUS.

Po neuradnih delnih izidih je bilo največ županov izvoljenih iz vrst Slovenske ljudske stranke, kar 22, sledijo Socialni demokrati s 14 župani in Slovenska demokratska stranka z 12 župani. Glede na število mestnih in občinskih svetnikov močno vodi Slovenska demokratska stranka, ki je dobila 560 svetnikov, sledijo Socialni demokrati s 318 svetniki in Slovenska ljudska stranka z 241 svetniki. Vse preostale stranke, ki sledijo, so glede na neuradne delne izide dobile manj kot 200 svetnikov.

Voditelj Tomašič glede na podatke ugotavlja, da tradicionalne stranke s podpornimi mrežami pridobivajo podporo in dosegajo bistveno višjo podporo, medtem ko nove stranke izkazujejo nižjo podporo. Rant komentira, da se za ad hoc listami in kandidati, kot je Arsenovič, skrivajo pretežno stari strankarski veljaki.

J. Ž.