fbpx

V Znanstveno raziskovalnem središču Bistra Ptuj so se v času vodenja Aleksandre Pivec pretakali milijoni evrov javnega denarja

Aleksandra Pivec in ZRS Bistra Ptuj. (Foto: STA)

Aleksandra Pivec in ZRS Bistra Ptuj. (Foto: STA)

Javno podjetje Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj je v času mandata aktualne ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec od države prejel 4.736.797,48 evra. Največja plačnika sta bila Mestna občina Ptuj in Javni sklad Republike Slovenije za regionalni razvoj in razvoj podeželja. V tem času sta prispevala vsak malce več kot milijon evrov davkoplačevalskega denarja. 

Aleksandra Pivec je pred vstopom v državno politiko šestnajst let delovala v ZRS Bistra Ptuj. V letih 2011-2016 je službovala kot direktorica tega javnega zavoda. V tem obdobju je ZRS Bistra Ptuj po javno dostopnih podatkih prejel 4.736.797,48 evra davkoplačevalskega denarja, glavna plačnika pa sta bila MO Ptuj in Javni sklad Republike Slovenije za regionalni razvoj in razvoj podeželja, vsak z malce več kot milijonom evrov nakazanih sredstev v ZRS Bistra Ptuj. Sledijo Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije ter ministrstvo za gospodarstvo in razvoj. Skupaj so vse te državne institucije nakazale v petih letih 1.093.383,99 evra.

V nadaljevanju pa bomo razkrili še tri projekte, v katerih je bila udeležena Aleksandra Pivec, medtem ko je že službovala kot sekretarka in ministrica.

Glavni financerji ZRS Bistra Ptuj v obodbju 2011-2016. (Foto: Erar)

Glavni financerji ZRS Bistra Ptuj v obodbju 2011-2016. (Foto: Erar)

Prvi projekt: 120 tisoč evrov
V letu 2017 je sodelovala pri projektu Pomoč pri prenosu inovacij in zaščiti intelektualne lastnine. Projekt je bil finančno podprt s strani MO Ptuj. V letu 2017 so izvedli sedem svetovanj. Mestna občina Ptuj je v letu 2017 namenila za celotno delovanje javnega zavoda dobrih 120 tisoč evrov.

Bivši dolgoletni ptujski župan in aktualni direktor ZRS Bistra Ptuj, Štefan Čelan (foto: STA)

Bivši dolgoletni ptujski župan in aktualni direktor ZRS Bistra Ptuj, Štefan Čelan (Foto: STA)

Projekt Načrtovanje trajnostnih in energijsko samozadostnih procesov na osnovi obnovljivih virov se je začel izvajati še v času, ko je bila Aleksandra Pivec direktorica ZRS Bistra Ptuj. Projekt zaključil 28. februarja 2019, v času njenega ministrovanja na kmetijskem ministrstvu. Zelo zanimivo je, da pri projektu sodeluje Perutnina Ptuj. Perutnina Ptuj pa se ukvarja z dejavnostjo, s katero je povezano delovanje kmetijskega ministrstva. V oči bode podatek, da so podpisali aneks k pogodbi pri izvajanju skupnega raziskovalnega projekta L2-7633 z dne 17. marec 2016.

Graf prejetih finančnih sredstev v času direktorice ZRS Bistra Ptuj Aleksandre Pivec. (foto: Erar)

Graf prejetih finančnih sredstev ZRS Bistra Ptuj v času direktorice Aleksandre Pivec. (Foto: Erar)

Foto: Ajpes

Foto: Ajpes

Projekt se je zaključil dne 28.2.2019 v času njenega ministrovanja. (Foto: Ajpes)

Projekt se je zaključil dne 28. 2. 2019 v času njenega ministrovanja. (Foto: Ajpes)

Finančni odhodki ZRS Bistra Ptuj so dobrih 247 tisoč evrov. Ali se tukaj skrivajo skriti honararji Aleksandre Pivec? (foto: Ajpes)

Finančni odhodki v alineji odhodki za blago in storitve so dobrih 247 tisoč evrov. Ali se tukaj skrivajo skriti honorarji Aleksandre Pivec? (Foto: Ajpes)

Luka Perš