Varuhinja človekovih pravic: Država mora zagotoviti enake pogoje za delovanje javnega in zasebnega šolstva!

Foto: STA

Varuhinja človekovih pravic meni, da je različno plačevanje vsebinsko enakih storitev diskriminatorno in je treba takšno zakonsko ureditev spremeniti, ne pa diskriminacije vgrajevati celo v ustavo. Varuh zato nasprotuje vsakršni spremembi ustave, ki bi vsebinsko pomenila izigravanje odločbe Ustavnega sodišča RS. Vladajoča koalicija namreč že več let ne spoštuje odločbe, ki nalaga državi, da se zagotovi enakopravno financiranje zasebnih in javnih osnovnih šol, ki izvajajo javne programe.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in sodelavca so se v petek sestali z direktorjem Waldorfske šole v Ljubljani Iztokom Kordišem. Obravnavali so nekatera vprašanja izvajanja vzgojno-izobraževalnih programov, ureditev šolske prehrane, zagotavljanja varnosti učencev in financiranja zasebnih šol. Direktor je opozoril na nekatere težave, ki jih povzroča sedanja zakonska ureditev, saj zasebnim šolam pripada le 85 odstotkov sredstev, ki jih za enak program prejmejo javne šole. Izrazil je zaskrbljenost, da bodo napovedane ustavne spremembe, ki naj bi različno financiranje javnih in zasebnih šol uredile na ravni najvišjega pravnega akta v državi, povzročile še večjo socialno razlikovanje, saj bodo stroške šolanja v zasebnih šolah lahko plačevali le premožnejši starši.

Nespoštovanje ustavne odločbe pomeni neposreden napad na načelo pravne države
Varuh meni, da je različno plačevanje vsebinsko enakih storitev diskriminatorno in je treba takšno zakonsko ureditev (86. člen zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja) spremeniti, ne pa diskriminacije vgrajevati celo v ustavo. Varuh zato nasprotuje vsakršni spremembi ustave, ki bi vsebinsko pomenila izigravanje odločbe ustavnega sodišča.

Varuh ocenjuje, da veljavna zakonodaja že vsebuje dovolj ‘varovalk’, ki ščitijo javno šolstvo in niso potrebne nikakršne določbe o različnem financiranju enakih oziroma enakovrednih storitev. Če se je država odločila del šolstva prepustiti zasebni pobudi, mora zagotoviti tudi enake pogoje za delovanje. Tudi v zdravstvu se dopolnjujeta zasebno in javno, pa nihče ne pomisli, da bi opravljene storitve zasebnikom, ki so del javnega zdravstva, plačevali manj kot javnim zavodom.

Nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, ki bi morala biti uresničena že v začetku leta 2016, pomeni neposreden napad na načelo pravne države,” ocenjuje Nussdorferjeva, zato poziva vlado in Državni zbor RS k ustreznemu ukrepanju.

C. Š.

 • Vera

  Joj , kako se ta tovarišica spreneveda , ko pa dobro vemo, da drži z levico, ki podpira samo “javno šolstvo ” . Davek plačujemo vsi, zato razlik med šolami ne sme biti !

 • rrrrr

  Da se moram tokrat z Vlatso strinjati, mora biti nekaj hudo narobe ali z mano ali z njo. Doslej so vsi ratraki človekovih pravic od Bavcona, Bizjaka, Hanžka, Travnikove vedno oglasili, ko bi morali molčati in bili tiho, ko bi se morali oglasiti. Tudi Vlasta ni izjema,,

  • Vera

   Nüsdorferjeva ni ukrepala ob ukradenih koroških dečkih.Le kdaj bosta spet pri babici in dedku ?

   • rrrrr

    Doslej sem bil na vseh protestih v zvezi z ugrabljenima dečkoma, ki jih je g. Donko organiziral, Nussdorferjeva pa ignorirala. Če bi Slovenci dali kaj nase, bi bil G Donko varuh človekovih pravic, Nussdorfwerjeva pa varuh javnega WC-ja pod Tromostovjem!

    • karlina

     VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!

   • karlina

    Vera, dokler bo misnistrica zagrizena komunistka in podpornica LGBT-Kopačka, sigurno nikoli.

    • rrrrr

     Karlina, varuha predlaga predsednik države. Pahor jo je predlagal 2013 leta, 2019 ji , Bogu hvala, poteče mandat. A kakršni volilci, tak predsednik in prav tak varuh. Poenostavljeno povedano: debili izvolijo idiota in ta predlaga kretena.

     • Mojca pokraculja

      Ja in jo bo spet predlagal leta 2019 !

  • samsara

   Pri tebi nisem zaznal in ne zaznavam kakega odklona ;-)

  • Mojca pokraculja

   Ej pa saj je skoraj 2 leti molčala. K tej prazni obljubi in leporečenju jo je prisilil Kordiš. V bistvu je s svojo šolo ves čas “priviligiran”, saj niti pravih dovoljenj zanjo ni imel.

 • dež

  Če US o nečem odloči, potem pričakujem, da vsi vpleteni to odločbo takoj uresničijo oziroma jo od dneva sprejetja naprej upoštevajo. Ne glede na to ali mi je všeč ali ne. Ne pa da že 2 leti okrog te odločbe hodimo kot mačka okrog vrele kaše.
  Ne bi bilo slabo, če bi US dobilo kakšne dodatne pristojnosti oziroma mehanizme, s katerimi bi sankcioniralo neizvrševanje svojih odločb. Kam pa pridemo, če ne bomo spoštovali njihovih odločb ?

 • dob

  >>Varuhinja človekovih pravic: Država mora zagotoviti enake pogoje za delovanje javnega in zasebnega šolstva!<<
  Z drugimi besedami: zasebno šolstvo mora še prej uvesti komunistične blodnje v svoj učni program, da bodo pogoji enaki.

 • montyamp

  Slovenci se obnašajo kot HLAPEC , ki je zazidal gospodarja , sedaj pa že 70 let redi podgane .
  Gojišče se bo prej ali slej sesulo , ker so stvari odšle čez vse meje katere postavlja realnost , zdrava kmečka pamet .

 • Olga_10

  Je Vatikan zbudil levaško “varuhinjo”? Dol z levičarji – komunisti!

 • karpelec

  Dobro jutro! Koliko vode je moralo preteči po Savi, da se je varuhijna prebudila iz dolgega zimskega spanja.

  • karlina

   Ne vode, ampak dejstvo, da bo na volitvah sigurno zmagal Pahor in ne Šarec, ki ni bil ravno prepričujoč, da je veren katoličan, samo to. Strah jo je postalo, da bi jo Pahor zamenjal, oz. začela ji je teči voda v grlo, ker je bila na soočenjih velikokrat omenjena, da ne dela dobro, nič drugega, da si ne bi slučajno kdo mislil, da je kar naenkrat postala ta komunistka tako zelo dobra.

 • Janko Gedlička

  ČUDEŽ! Končno brez podrepništva. Običajno “varuje” privilegije udbomafije.

 • Franjo Trojner

  Da bo ta varuhinja človekovih pravic javno izjavila kaj takega si pa niti v sanjah nisem nikoli mislil! A to pomeni, da je palček iz Murgelj že aut in je izgubil ves svoj vpliv, kar nakazuje zmaga Pahorja na volitvah, ali pa je v ozadju spet kakšna finta.

 • Caetano

  Zasebne sole naredijo mladino velikokrat bolj razgledano, kot spolitizirani programi javnih sol. In tudi nekaterim vsiljivim vsebinam se solarji lahko izognejo. Zato rdecim, ki so vedno stremeli posebej k monopolu nad izobrazevanjem nikakor ne disijo.

 • hle

  Osnovne šole bi morale biti vse javne in pod kontrolo države

  • Janez

   Načeloma imaš prav.
   Le “država” ni nihče , država kot oseba – ne obstoji.
   In?
   KAKŠNI NESAMOKRITIČNI, NAPIHNJENI LJUDJE HITRO
   – SAMOVARAJOČE – SEBE DOJEMAJO? Kot državo ! L.r. Janez K. KOMENDA

   • hle

    Zasebno šolstvo so bile mokre sanje predvsem v RKC ampak z tem so odprli vrata tudi tisti drugi religiji ki pa resnično zna preko njega napraviti državo v državi v Evropi imajo že probleme z islamskimi šolami tako da tale apel rdeče varuhinje jaz malo drugače gledam

  • MEFISTO

   Tebi se ob obžalovanju pozna, da si hodil v režimsko osnovno šolo, ki je bila pod kontrolo partije. Morda si imel smolo, da si imel slabega ravnatelja in ničvredne tovarišice učiteljice.

 • Janez

  KOMUNISTIČNE ” UMAZANIJE IN LAŽI” ŠT. 2.
  Umaknimo še
  OSTANKE NAJBOLJ OČITNIH KOMUNISTIČNIH ZAVAJANJ IN LAŽI
  Z
  JAVNIH R.SLO ŠOL !
  Npr. “Maršal Tito” – ni bil Josip Broz iz Kumrovca.
  Vsaj
  TO NAJ SE POVE MLADINI, DA NI NOBENIH VELJAVNIH DOKAZOV !
  Za
  TAKŠNO IDENTITETO OSEBE ZNANE KOT “MARŠAL TITO” L.R. JANEZ K. KOMENDA

  BRAVO GOSPA VLASTA N. !

 • Franc Šink

  Lepe besede ni kaj. Samo verjeti jim treba,verjeti.

 • MEFISTO

  Dragi spletni prijatelji in sovražniki resnice, kakršna sta ideološka in mnenjska voditelja Krtača 20 in janez cepec, ne bodite naivni.

  To ni bilo nikakršno božje razsvetljenje režimske varuhinje človekovih pravic levice, temveč le pomoč režimski marionetni vladi, da se izvleče iz sramote.

  Če bi režimsko varuhinjo vprašali pred pol leta, kaj si misli o zasebnem šolstvu, bi vam na pamet zdrdrala mnenje goreče levice.

  Očitno je vlada dobila iz dovolj močnega centra moči iz tujine opozorilo, da se ideološko prehitro vrača v leto 1945 in je morala popustiti in da je celo s spremembo ustave hotela obiti razsodbo ustavnega sodišča, kar je še posebno velik greh.

  In s pomočjo režimske varuhinje človekovih pravic levice, ki se nikoli ne moti, bo najlažje spremenila svoje stališče do financiranja zasebnega šolstva, kar pomeni, da bo ovca ostala cela, volk pa sit.

  Ni za zanemariti tudi dejstva, ki ga je omenil čislani hle, ki ima redko prav, da bi vlada s tem onemogočila tudi zasebne islamske šole, kar bi pa bilo v globokem nsprotju z njenimi prizadevanji za islamizacijo in balkanizacijo Slovenije.

 • Vera

  Danes bi moral biti ta članek na naslovni strani , da bi narod videl, kako je 60 poslancev v DZ-u pohodilo slovensko ustavo . Sramota za vseh 60 ljudi, saj si plače poslanca ne zaslužijo !

 • REF 2017

  DOBRO JUTRO ZVEZDICA ZASPANKA . DOLGO ČASA STE POTREBOVALI , DA STE POSOLILI PUHOGLAVO PAMET KOMUNAJZARSKO LEVAŠKI ELITI

  • Olga_10

   Saj ne misli resno…to je le levičarsko “leporečje”……, saj ve, da bodo njeni glasovali proti izenačenju financiranja javnih in zasebnih šol…

 • Branko Jadran

  Varuhinja clovekovih pravic,,, kakor mucek okrog vroce zupce. Ce ze ima kaj povedat,,,
  Drzava mora, drzava mora, kaj mora drzava,, drzava nic ne more napravit. To se pove jasno in glasno, VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE. To so poslanci, izvoljeni v imenu ljudstva, oni so pristojni za vodenje DRZAVE. Zgovarjat se na DRZAVO so pravljice za v.vrtec. Jasno, glasno, konkretno rect kdo ( je to micika ali jozek)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!