fbpx

Varuhinja človekovih pravic znova opozorila ministrico Makovec Brenčičevo, naj uredijo financiranje zasebnih osnovnih šol in presežejo ideološke spore

Maja Makovec Brenčič (Foto: STA)

Varuhinja Vlasta Nussdorfer in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič sta v ponedeljek pregledali uresničevanje varuhovih priporočil za leto 2016. Obravnavali so tudi uveljavitev ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol. Varuhinja je opozorila na nujnost iskanja rešitve, tudi s preseganjem ideoloških sporov.

Kot so danes zapisali pri varuhu človekovih pravic, so na ponedeljkovem sestanku obravnavali tudi trenutno aktualno uveljavitev odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ki je ocenilo, da je različno plačevanje vsebinsko enakih storitev v javnem in zasebnem šolstvu diskriminatorno in da je zato treba takšno zakonsko ureditev spremeniti.

Nujnost iskanja rešitev s preseganjem ideoloških sporov
“Varuh seveda ni zadovoljen, da poskusi ministrstva in vlade za uveljavitev odločbe glede financiranja javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah niso bili uspešni. Varuhinja je opozorila na nujnost iskanja rešitve, tudi s preseganjem ideoloških sporov, in iskanja najboljših strokovnih rešitev,”
so navedli.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja (foto: STA).

Z ministrico sta se varuhinja in namestnik Tone Dolčič strinjala, da se z zakonom uveljavijo tudi varovalke za uveljavljanje kakovostnega izobraževanja v zasebnih šolah, ki izdajajo javno veljavne listine o doseženem uspehu učencev, ter da se odpravijo vsi dvomi o morebitnem diskriminatornem vpisu otrok na podlagi nekaterih osebnih okoliščin otroka, poroča STA. Predlog zakona, ki sicer ni bil sprejet v DZ, je urejal tudi ta vprašanja, poslanke in poslanci pa so pozornost posvetili zgolj vprašanjem financiranja zasebnih šol.

C. Š.