Vas zanima, kam gre vaš denar? Minister Zajc bo s kar 184 milijoni “reševal” podnebne spremembe v Sloveniji!

Foto: STA

Po nedavnem odkritju, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v času ministrovanja Kopač Mrakove načrtovalo kar 74,5 milijona evrov za študije o dolgotrajni oskrbi starejših, je v javnost prišla informacija o še bolj škandalozni porabi javnega denarja. Ministrstvo za okolje in prostor bo namreč za podnebne spremembe v prihodnjem letu namenilo kar 184 milijonov evrov! Da gre pri podnebnih spremembah predvsem za velik in drag biznis za posvečene, ki pa ne da želenih učinkov, na Nova24TV redno poročamo. Nespametnim potezam vlade tako ni videti konca, medtem ko vprašanja, pomembna za Slovenke in Slovence ter za njihovo dostojno življenje, ostajajo neodgovorjena, naša vlada in minister Zajc pa rešujeta “problem” podnebnih sprememb in namenjata na milijone javnega denarja za zlagane težave in nevladne organizacije, ki le obračajo pozornost od dejanskih problemov v slovenski družbi. Lani so namreč namenili 147 milijonov evrov, program so razdelali na več dejavnikov in le za en del, imenovan “prilagajanje podnebnim spremembam”, namenili 26 milijonov evrov – borili pa smo se v tem letu za “preprečevanje in obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst”. Neverjetno. Nekaj milijonov je šlo tudi za nevladne organizacije, pomagali pa smo tudi drugim državam v tem hudem “boju”. Letos  bo ministrstvo namenilo še za 37 milijonov evrov več za podoben program.

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v prihodnjem letu. Prihodnje leto bo za ukrepe blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje na voljo kar 184 milijonov evrov. Odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe za leto 2020 vključuje nadaljevanje sofinanciranja investicij občanov, ukrepov v podporo gospodarstvu, ukrepov za zmanjšanje izpustov v prometu in sredstva za učenje za trajnostni prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo.

Medtem ko se ogromno državljanov sooča z mizernimi pokojninami in plačami, mladi so brez možnosti nakupa stanovanj, saj jih preprosto ni na voljo ali pa so kreditno nesposobni, in zdravstvo ne funkcionira, Slovenija tokrat namenja milijone za namišljene težave, ki so že dokazano le populistični strahovi. S tem se podpira le preusmerjanje pozornosti z dejanskih težav. Predsednik vlade Šarec in njegovi ministri pa namesto, da bi se lotili težav, ki so še kako resnične za mnoge Slovence, njihov denar namenjajo za famozne študije in “boj” proti podnebnim spremembam.

Simon Zajc in Marjan Šarec (Foto: STA)

Za raziskovanje podnebnih sprememb lani tri milijone, za nevladne okoljske organizacije tri milijone, za mednarodno podnebno pomoč tri milijone evrov?!
V uradnem list RS so zapisali, da so sredstva sklada za podnebne spremembe leta 2018 del proračuna in so namenjena za “blaženje” podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Razvidno je, da so za sodelovanje z gospodarstvom namenili 18 milijonov evrov, za zmanjševanje emisij v prometu 21,5 milijona evrov, za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije 20 milijonov evrov, za raziskave tri milijone evrov, prav tako so tri milijone evrov dali nevladnim organizacijam. Slovenija pa je tudi pomagala drugim državam v boju proti podnebnim spremembam s tremi milijoni evrov. Letos se obeta podoben program.

Ugotovili podnebne spremembe v Sloveniji?!
Agencija RS za okolje je tudi ustanovila projekt “Ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21 stoletja”, ki, pozor, kaže prve projektne rezultate o vplivnih podnebnih sprememb v Sloveniji. Kakšne spremembe, v dokumentu niso navedli, lahko pa sklepamo, da gre kvečjemu le za projekt, ki je bil “vreden 26 milijonov evrov”, s katerimi so si levičarji lepo napolnili žepe. Znano sicer je, da je 58 odstotkov Slovenije dejansko gozd, v primerjavi s Kitajsko, Ameriko nimamo velikih tovarn, ki bi onesnaževale okolje.

Kaj vse ste v letu financirali za boj proti podnebnim spremembam, si lahko pogledate spodaj, letošnji program je sicer v javni obravnavi, bo pa zagotovo namenjenih 184 milijonov evrov.

Lana Božič

 • Joško

  Zajc pa dela z denarjem, kot svinja z mehom.

  • Žiuc

   … kot svinja z repo !

  • Rožle

   ,kot ……… z Joško.

 • Stric iz ozadja

  V primerjavi z denarjem, ki gre za FDV, fakulteto za socialno delo, fakulteto za upravo, borcevske in druge (ne)zasluzne pokojnine in (pre)veliko javno upravo, je to pljunek v morje

  • sodnikisozločinci

   Niti ne pljunek, kvečjemu zdrk v morje.

  • Janez Mayer

   Torej je v redu?

   • Stric iz ozadja

    Odvisno kaj hoces najprej gasiti, ce ne zmores vsega hkrati.

 • črnogled

  Bolj glupe vlade še nismo imeli.

  • lokec

   Le kdo jo je izvolil?

   • Beli Sneg

    Kamničani in Korošci. Na žalost. Še južnake ne moreš krivit.

   • Rožle

    Ja sami so se … to je to

  • ROMAN Naprudnik

   In za nas škodljive!

 • Rožle

  Fenomen ..
  za tak keš nam bo slovenski ozon zamenu .. vsa mu čast ..

  • sodnikisozločinci

   Zajc svojega kurca ne obvlada, ne verjamem, da si ga je kdaj v življenju sploh zdrkal.

   • Rožle

    Sam na hitr prebral .. Kunca .. no, tut to bo OK

 • RATATA

  Saj bomo vse s plinskim davkom nazaj dobili, mislim s tistimi kvotami na CeOdva, ki ga gozdovi nujno potrebujejo, da ne crknejo ….
  a vi sploh veste, koliko nas košta ta usekana ekosocialistična izmišljija …. ?
  takole pišejo eni prismuknjeni mojstri ….. večbarvni mavričarji …
  ##
  Davek na izpuste CO2 je bil v Sloveniji vpeljan leta 1997. Od januarja 2013 so emisije CO2 obdavčene s 14,4 evrov na tono izpustov. Slovenska davčna stopnja CO2 je nad tržno ceno ETS (pod 5 €/tono), ampak še vedno bistveno nižja od vrednosti, ki bi gospodarstvo prisilila v investicije za zmanjšanje izpustov CO2.

  Slovenska zgodba o ogljičnem davku je zgodba o uspehu; v letu 2013 pričakujemo približno 100 milijonov evrov prihodkov v proračun iz naslova davkov CO2. Povišana davčna stopnja bo potencialno prispevala k fiskalni konsolidaciji in doseganju ciljnih emisij toplogrednih plinov.

  Po vzoru Irske dobre prakse predlagamo še dodaten dvig CO2 davka na 20 evrov na tono izpustov. V letu 2014 bi to pomenilo dodatnih 40 milijonov evrov prihodkov v proračun. CO2 davek pomaga izboljšati energetsko učinkovitost in posledično zniža odvisnost od uvoza. Sproži ustvarjanje novih delovnih mest in je pomembno orodje pri doseganju ciljnih emisij toplogrednih plinov EU.
  ##

  • Ivan Ivanovič

   Ha, ha, kozerija na kvadrat. Predlagam, da začnemo trgovati s parcelami na luni. Zaenkrat so še vse proste. To bo super biznis. Ministrstvo pristojno za lunarne zadeve naj luno sparcelira, potem pa se lahko začne biznis. Slovenska vlada bo postala prva lunatična vlada na svetu. Postavila se bo ob bok kakemu Kaliguli ali Neronu.

   • RATATA

    Ja, toda pred temi parcelami na luni bomo morali izkoristiti še proste parcele v Siriji in drugje na porušenem jutrovem ter v Afriki, ko se bomo umikali šerijatarjem…. in ko jih bomo uredili, kot smo porihatali te v Evropi, se jim bomo morali spet umakniti ,,,, no in takrat pa res na luno!

 • lokec

  Hidro, veter, sonce,bio masa. Tam dati denar. Potem bo mogoče tudi več ektričnih motorjev.

 • ljubinica

  Levicarska banda nas ropa na veliko. Za brezvezne “studije” bodo levakom spet delili nas denar …
  Zato hocejo oblast.
  Slovenija pa med najbolj gozdnatimi drzavam v Evropi.
  Narava se cisti sama. Najvecji cistec je pa gozd. Poleg oceanov.
  Koliko “studij” so levaki naredili na temo: Za koliko so se povecala gozdne povrsine v Sloveniji v zadnjih 100 letih.
  Vec ogljikovega dioksida, bujnejsa rast rastli.

 • Ivan Ivanovič

  Podnebne spremembe so dober biznis za tiste, ki se “bojujejo” proti njim. Svetel zgled je Greta Thunberg in njena starša. Podnebne spremembe so nekaj takega kot biznis z migranti. Tihotapiš migrante v Evropo, si plačan za to kot nevladni človekoljub, mediji te podpirajo, prav tako vladajoča polika. Važno je, da prihaja denar v žepe, četudi bo za nami potop …

 • kralj matjaž

  To bojo nove jahte v Dalmaciji.

 • Mademoiselle

  Eh. Mene ima, da se kar poslovim od spremljanja medijev (vključno s tem portalom). Ne vpliva dobro na moje zdravje. Mogoče edini cilj, da se osredotočim na družino, drugega pa nič več.

  Zdaj berem (sicer na poptv), kako visoke odpravnine si bodo izplačali odhajajoči na Petrolu. Preko milijona. Semaforji, dodatki, odpravnine, neke okoljske raziskave…Pa a je sploh še kdo pošten v tej državi? A se sploh še komu zdi narobe, da si izplačaš nekaj, kar je občutno preveč??? Mogoče sem pa jaz neumna. Vsekakor nekaj ni prav.
  Škoda, žal mi je vseh poštenih ljudi, mislim da si nis(o)mo predstavljali takšne Slovenije leta 91.

  • Rožle

   A v gore še kaj hodiš ..?

   • Mademoiselle

    Kakšne gore?

    • Nakito Mijaši

     Jorgan planina

     • Rožle

      Tvoji so bol Šarplaninci …

     • Nakito Mijaši

      Res je sem ga jahal ko sem bil mulc. Tvoji so istrski gonići.

 • Žiuc

  Torej? Ujemite Zajca in mu poberte denar !

 • Beli Sneg

  No kdaj gremo štrajkat pred Serpentinškovo palačo??? Jaz sem za.

 • Unikatna

  To pa so prave investicije. Pravi biznis za ropanje…

 • Jan Kovalski

  Zarotirani Zajc je ugotovil, da je skrb za okolje še bolj donosen “posel” kot pa izdelovanje maket za drugi tir.

 • ljubinica

  Ta novi kult levakov je se bolj idiotski, kot je bil prejsnji komunizem.
  Ze ime je bedasto: Klimatske spremembe.
  Klimatske spremembe obstajajo, odkar obstaja svet. Nekaj najbolj naravnega so.
  Kako naj clovek ukroti naravo?
  Ne more je. Lahko se ji samo skusa prilagoditi.
  Izracuni znanstvenikov, kaj bo, ce bo … so znanstvena fantastika. “Vedo”, kaj bo cez 10 let, ne vedo pa, kaksno vreme bo drugi mesec …

 • Nakito Mijaši

  Drobiž. Ima se može se.

 • Miro Jereb

  “preprečevanje in obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst”.

  Upam da so tu uvrstili levake…

 • Poštenjakar

  Pa mene obtožujete, tukaj denar na cesto mečejo, za rešitev stanovanjskega problema mladih pa 6 miljonov, pol pa te isti mladi z opranimi glavami, protestirajo proti podnebnim spremembam, namesto, da bi proti vladi in emigrantom, ki jim iz ust kradejo denar.

 • Antonius

  Seveda, saj v podnebju sadove ukradenega uživajo njegovi preimenovani komunisti.

 • ROMAN Naprudnik

  Zdej bodo ugotvl,da lahko seksajo oblečeni!

  • Rožle

   S cucki so to že ugotovil ..

 • ljubinica

  V novem National Geographic je naslov:
  Zejna prihodnost pred nami, ker bodo klimatske spremembe povzrocile eksplozivno rast rastlin
  What?
  Takole pravijo znanstveniki: Zaradi visjih temperarur se bo podaljsala rastna doba rastli. Zaradi povecane kolicine CO2 v ozracju, bodo rastline rasle bolj bujno.
  Ampak to je slabo, pravijo znanstveniki, ker bodo rastline pozrle vso vodo in jo bo za cloveske potrebe zmanjkalo….

 • Mirko

  “preprečevanje in obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst”.

  A bo potem policija in vojska šla z mej, pa bo preprečevanje vnosa tujerodnih vrst prevzelo ministrstvo za okolje in prostor ??? Zdaj nis potrebne volitve, ampak rumeni jopiči ali pa celo romunski način prenosa oblasti.

 • xtc

  Samo nevladnim organizacijam,ki niso uporabne dnevno denar ukinit.

 • samotoje

  Do zdaj še nisem uspel izvedeti, kaj so klimatske spremembe. S sajenjem ananasa bom zato še malo počakal.

 • Rožle

  Smo se tolažili takoj po volitvah, ko je SMC zmagala na nelegitimnih volitvah …
  saj slabše od Šivilje pa že ne more biti…. mar res ???
  … je lahko sedaj še slabše ..???
  Serpentinškov Šarec vas bo rešu ..?
  LEWAKI BI ŠE ENKRAT …? ccc

 • Laž ima kratke noge.

  Zdaj mam pa tega dost, mam res samo lopove na lewi, pri vsakem projektu hočjo vsaj 500m, lepo sem reku, pri 2 tiru jih bomo ruknil 2 miljarde ostalo pa pošteno

  • Vladni komik

   Kwa se zdaj ven vlečeš, saj si nas ti učil vse pokrast kar se da.

 • Rožle

  Nova24 TV ..
  kako to, da so vsi vaši članki starejši več kot 2 dni zaklenjeni za komentiranje .. ???

  • Vrhovni sodnik

   Kwa delaš paniko, koga briga zgodovina, lažeš, kot lewak

   • Rožle

    Mene .. !

    • Vrhovni sodnik

     A zdaj boš še odgovarjal, v kot pa na koruzo klečat. Lih kar sem komentiral z datumom 1.11

   • Rožle

    Tut tvoj link dol več ne dela .. čist tko

 • Vrhovni sodnik

  Celo ultra lewičarski komentator E.Žitnik je zdaj rekel, ko gre Američan na volitve, se v kabini prime za denarnico, katera je občutno najdebelejšo v zadnjih 20 letih, za to se ve koga bodo volili, D.Trumpu že zdaj vnaprej čestitam za zmago. Upam, da se bodo pri nam volilni abstineti tudi za denarnice prijel.

 • Poštenjakar

  Mene reveža po zobeh vlačte za bogih 29m, tukaj že vsako ministrstvo za navidezne študije porabi po 500m, če pogledamo samo Darknes – Mrakovo, rastalala svojim, za nekoristne študije 74,5 m , vsaj 10 novih domov bi se zgradilo, je pa Židanova SD požrla, pa to je še majhna stvar, kolker ima SD na duši.

 • Rožle
 • Slovenka

  Ne bi raje teh 184 milijonov namenili za reševanje stanovanjske problematike mladih, da bi ostajali doma in gradili Slovenijo, ne pa da je Slovenija izpostavljena pritoku invazivnih vrst, kakšnih, ne bom komentirala, ker papir tega ne bi prenesel.

 • piko8

  Boj proti podnebnim spremembam: po domače povedano, učinek je enak, kot bi z ošiljeno preklo vodo v breg tišav!!

 • Boy

  Subvencije so samo kraja revnim in dajanje bogatim.

 • mona lisa

  Kdaj bo konec molzenja Slovencev? kdaj bodo lopovi odgovarjali za vse kraje? Njihovega pohlepa ni konec.

 • Anton

  Slovenija pri globalnem onesneževanju ne prispeva niti tisočinko promila, toliko o tem

  sarkazem press

 • Vlado77

  Imamo neodvisne znastvenike,ki to opravičujejo? Ali samo neke Grete?Obstaja sploh kakšen izračun? Če ne gre za nabijanja. Potem se čudijo , da ni rešitev za mlade- službe,stanovanja. Jasno ker denar mečemo za neke teorije ,ki jih nekaj norcev podpira . Tiste ,ki tega ne podpirajo – tudi če so znastveniki pa se neupošteva in zamolči

 • Andrej

  A pod “biotsko raznovrsrnost” mislijo mešanje kultur in investicija v Islam in šeriat?

 • Garbage man

  Plešasti LGBT Lopov. Ko bo čez 20 let desna vlada, bomo pa poslušali: nobene lustracije, ne bodimo maščevalni, vsi smo Slovenci P.S. : zaradi tega in takih pičk na desni nikoli več ne bo desne vlade, kvečjemu islamistična

 • branči

  Opozorili so tudi na pomembnost tega, da se prebivalce ustrezno poduči
  in opremi s pisnimi navodili, kako naj ravnajo ob stiku z migranti in
  odpadki, ki jih migranti puščajo za sabo.”evo – nova projektna naloga, financirana iz harača na budale!