fbpx

Vas zanima, kam gre vaš denar? Minister Zajc bo s kar 184 milijoni “reševal” podnebne spremembe v Sloveniji!

Foto: STA

Po nedavnem odkritju, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v času ministrovanja Kopač Mrakove načrtovalo kar 74,5 milijona evrov za študije o dolgotrajni oskrbi starejših, je v javnost prišla informacija o še bolj škandalozni porabi javnega denarja. Ministrstvo za okolje in prostor bo namreč za podnebne spremembe v prihodnjem letu namenilo kar 184 milijonov evrov! Da gre pri podnebnih spremembah predvsem za velik in drag biznis za posvečene, ki pa ne da želenih učinkov, na Nova24TV redno poročamo. Nespametnim potezam vlade tako ni videti konca, medtem ko vprašanja, pomembna za Slovenke in Slovence ter za njihovo dostojno življenje, ostajajo neodgovorjena, naša vlada in minister Zajc pa rešujeta “problem” podnebnih sprememb in namenjata na milijone javnega denarja za zlagane težave in nevladne organizacije, ki le obračajo pozornost od dejanskih problemov v slovenski družbi. Lani so namreč namenili 147 milijonov evrov, program so razdelali na več dejavnikov in le za en del, imenovan “prilagajanje podnebnim spremembam”, namenili 26 milijonov evrov – borili pa smo se v tem letu za “preprečevanje in obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst”. Neverjetno. Nekaj milijonov je šlo tudi za nevladne organizacije, pomagali pa smo tudi drugim državam v tem hudem “boju”. Letos  bo ministrstvo namenilo še za 37 milijonov evrov več za podoben program.

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v prihodnjem letu. Prihodnje leto bo za ukrepe blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje na voljo kar 184 milijonov evrov. Odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe za leto 2020 vključuje nadaljevanje sofinanciranja investicij občanov, ukrepov v podporo gospodarstvu, ukrepov za zmanjšanje izpustov v prometu in sredstva za učenje za trajnostni prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo.

Medtem ko se ogromno državljanov sooča z mizernimi pokojninami in plačami, mladi so brez možnosti nakupa stanovanj, saj jih preprosto ni na voljo ali pa so kreditno nesposobni, in zdravstvo ne funkcionira, Slovenija tokrat namenja milijone za namišljene težave, ki so že dokazano le populistični strahovi. S tem se podpira le preusmerjanje pozornosti z dejanskih težav. Predsednik vlade Šarec in njegovi ministri pa namesto, da bi se lotili težav, ki so še kako resnične za mnoge Slovence, njihov denar namenjajo za famozne študije in “boj” proti podnebnim spremembam.

Simon Zajc in Marjan Šarec (Foto: STA)

Za raziskovanje podnebnih sprememb lani tri milijone, za nevladne okoljske organizacije tri milijone, za mednarodno podnebno pomoč tri milijone evrov?!
V uradnem list RS so zapisali, da so sredstva sklada za podnebne spremembe leta 2018 del proračuna in so namenjena za “blaženje” podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Razvidno je, da so za sodelovanje z gospodarstvom namenili 18 milijonov evrov, za zmanjševanje emisij v prometu 21,5 milijona evrov, za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije 20 milijonov evrov, za raziskave tri milijone evrov, prav tako so tri milijone evrov dali nevladnim organizacijam. Slovenija pa je tudi pomagala drugim državam v boju proti podnebnim spremembam s tremi milijoni evrov. Letos se obeta podoben program.

Ugotovili podnebne spremembe v Sloveniji?!
Agencija RS za okolje je tudi ustanovila projekt “Ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21 stoletja”, ki, pozor, kaže prve projektne rezultate o vplivnih podnebnih sprememb v Sloveniji. Kakšne spremembe, v dokumentu niso navedli, lahko pa sklepamo, da gre kvečjemu le za projekt, ki je bil “vreden 26 milijonov evrov”, s katerimi so si levičarji lepo napolnili žepe. Znano sicer je, da je 58 odstotkov Slovenije dejansko gozd, v primerjavi s Kitajsko, Ameriko nimamo velikih tovarn, ki bi onesnaževale okolje.

Kaj vse ste v letu financirali za boj proti podnebnim spremembam, si lahko pogledate spodaj, letošnji program je sicer v javni obravnavi, bo pa zagotovo namenjenih 184 milijonov evrov.

Lana Božič