fbpx

Važno da se udarja po vladi! Dekan pravne fakultete Rajko Pirnat v Odmevih priznal, da zakona, ki ga kritizira ni niti prebral!

Foto: sta

Rajko Pirnat, dekan Pravne fakultete, je že drugič v kratkem času gostoval v oddaji Odmevi in že drugič zapored s svojim nastopom naredil sramoto Pravni fakulteti, pravniškemu poklicu in samemu sebi. Spomnimo se, da se je julija negativno izkazal s tem, ko je pokazal, da ne ve h kateri veji oblasti sodi tožilstvo. Že tedaj ga je profesor sociologije, Borut Rončevič, zaradi tega kritiziral na Twitterju. Tokrat se mu je zgodilo podobno, le da je del sramote zdaj tudi na plečih RTV Slovenija. Ta je namreč navkljub jasnim namenom, da v studio povabi pristranskega “strokovnjaka”, povabila človeka, ki ni niti prebral tistega, kar je kritiziral in to celo javno priznal.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo te dni pripravljajo predlog zakona o Javni agenciji RS za finančne trge in Javni agenciji RS za trg in potrošnike. Pod okriljem teh dveh agencij bi se združilo osem do sedaj samostojnih organov. Agencija za trg vrednostnih papirje in Agencija za zavarovalni nadzor bi po novem postali Javna agencija RS za finančne trge, medtem ko bi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Agencija za energijo, Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK), Javna agencija za civilno letalstvo RS, Javna agencija RS za varnost prometa in Javna agencija za železniški promet RS tvorile novooblikovano Javno agencijo RS za trg in potrošnike.

Osnutek zakona se trenutno nahaja v meresorskem usklajevanju, a to ni ustavilo koritnikov, da ne bi skočili v zrak in že iz preventive začeli udrihati po vladi. Ponovno je vsa pričakovanja o absolutni nastrojenosti proti Vladi Janeza Janše izpolnila RTV Slovenija. Gost v Odmevih, ki naj bi komentira nov zakon je bil dekan Pravne fakultete Rajko Pirnat, ki pa je odkrito priznal, da domnevno spornega osnutka niti ni prebral, kar pa mu ni preprečevalo, da bi bil do omenjenega zakona v pripravi kritičen. Njegova pristranskost ni ušla niti gledalcem.

Ko je julija 2020 Pirnat v Odmevih, se s svojim nastopom ni izkazal. Kakor je izpostavil profesor sociologije, Borut Rončevič, Pirnat ni razlikoval med vejami oblasti. Tedaj so Rajka Pirnata povabili v studio z očitnim namenom, da kot avtoriteta podkrepi trditve, da vlada pritiska na policijo in s tem krši njeno neodvisnost.

Na tokratnih Odmevih pa je v svoji neprofesionalnosti in neodgovornosti do svoje fakultete, svojega poklica in slovenske javnosti šel še dlje, saj je najprej kritiziral zakon, ki ga ni prebral, nato pa to še na glas priznal. Rončevič in tvitosfera sta to seveda nemudoma opazila in težko je verjeti, da Pirnat v bodoče zaradi tega svojega nastopa ne bi čutil posledic vsaj tako, da ga ne bodo več vabili v Odmeve.

Vprašanje, ki se ob nastopih Rajka Pirnata v Odmevih poraja je, v kolikšni meri lahko zaupamo državni televiziji, če v svoje oddaje, v katerih kritizirajo vlado, vabijo politične agitatorje, ki jih javnosti predstavljajo kot “strokovnjake”.

Škoda v takih primerih ni le napačna informiranost javnosti, ampak tudi – ko gledalci to prevaro odkrijemo – padec zaupanja javnosti v stroko in v naše pravosodje. Pravniški poklic med ljudmi res ne potrebuje še dodatne negativne propagande, še zlasti ne s strani akademikov kot je Pirnat, ki bi morali biti ambasadorji tega poklica.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.

Aleš Ernecl