fbpx

Včeraj so plesali, danes je nov dan, ko bodo morali izpolniti obljubljeno

Foto: STA

Gibanju Svobode kaže, da bodo lahko oblikovali večinsko vlado skupaj s stranko SD – ob tem pa se sprašujemo, ali bo Golob tudi lahko izpolnil vse predvolilne obljube in kako. Golob je napovedal spremembo zakona o RTV in zakona o medijih. Menil je, da je ključna stvar, da spravimo sovraštvo iz javnega prostora in da medije, ki so strankarski in s kapitalom neznanega izvora, enostavno ukinejo. Te izjave so se očitno nanašale na Nova24TV, ki je do njega kritična. Se nam obeta ukinitev medijskega pluralizma in s tem tudi pravica do govora?

“Lahko se zgodi, da bomo za predsednika vlade dobili nekoga, ki nima nobene legitimnosti. Temu pa se v politologiji reče ugrabljena država,” je pred kratkim za portal Domovina.je dejal profesor politologije dr. Miro Haček. Glede na to, da je na volitvah Robert Golob dobil večino glasov, lahko rečemo, da nekaj legitimnosti vendarle ima – pa bo izpolnil tudi svoje predvolilne obljube? Stranka Gibanje Svoboda je konec marca predstavila svoj program in kandidate za državnozborske volitve. “Tukaj smo, da bomo nekaj izboljšali, ne zaradi lastnih koristi,” je obljubil Golob. Haček pa je po drugi strani menil, da za predsednika vlade volimo nekoga, ki je potencialno leta kršil zakon, ni prijavljal tujih dohodkov in po EU skrival bančne račune. Danes lahko rečemo, da smo ga tudi izvolili.

Vodja Gibanja Svoboda je nekaj dni pred volitvami predlagal tudi omejitev konzumacije mesa: “Živinoreja in konzumacija mesa sta preveliki. In samo en dan ali dva brez mesa, če jih zares naslovimo, bodo rešili v kratkem času ravno to pomanjkanje krmil.” Izjava je kakopak požela burne odzive na socialnih omrežjih, ki so po soočenju “zagorela”. Na Goloba se je zvrnil plaz kritik, nič čudnega, glede na to, da je Golob tako rekoč predlagal, da je rešitev pri pomanjkanju hrane ta, da se enostavno ne je. “Zgledovati se moramo po Švedski, ko bo pred nami naslednji epidemiološki izziv. In se tako, spoštljivo, tudi pogovarjati z državljani,” je zatrdila dr. Metka Paragi na predstavitvi rešitev Gibanja Svoboda za področje zdravstva. Golob je pred kratkim imel pogovor tudi z Markom Potrčem. Skupaj navijata za model, ki ga vsaj v odnosu do prvega vala epidemije, slovenska epidemiološka stroka ne zagovarja. V zadnjem obdobju pa so masovno cepili prebivalstvo, kar je zopet v nasprotju s tem, kar zagovarja Potrč.

“Če zmaga ta opcija, bomo znova gledali neko tragikomedijo. Ne vem, zakaj ga botri, ki stojijo za njim, o tem ne poučijo. Posebej še po tem, kar se je leta 2011 zgodilo Zoranu Jankoviću, se nikomur več ne bi smelo zgoditi, da ne zna niti vlade sestaviti,” je še pred dvema dnevoma komentiral Haček, ki je bil mnenja, da bi lahko vzporedni mehanizem, ki je ustvaril Goloba, vložil malo več truda v nov obraz. “Kot da je dovolj, da ti mainstream mediji napišejo lepo zgodbo in lahko kandidiraš kogarkoli. Skrbi pa me, da volivec kupi tudi tako luknjičasto zgodbo,” je upravičeno zaskrbljeno dejal Haček, saj so volivci danes dejansko to zgodbo zares kupili. “Včasih so šli ljudje skozi vsaj osnoven politični trening znotraj strank. Niso ravno vsakega z ulice potegnili na kandidatno listo,” je še pripomnil Haček za portal Domovina.

Marta Kos in Robert Golob (Foto: STA)

Golob je hvaležen civilni družbi, da je toliko volivcev prišlo na volitve, pogovarjali se bodo kasneje
“Želel bi si, da so prve poteze narejene že v parlamentu takoj po konstituiranju. To je podpora civilni družbi, ko gre za zakon o odpravi škodljivih ukrepov oblasti in Zakon o RTV Slovenija. Tu ni treba čakati na vlado, še posebej pa ni treba čakati, da se bo v ozadju dogovarjalo o primernih kadrih,” je Golob dejal pred volitvami. Goloba so danes po koncu štetja glasov vprašali, ali bo držal besedo in se bo še pred sestavo vlade pogovarjal s civilno družbo. Odgovoril je, da  se bodo najprej začeli pogovarjati z ostalimi levosredinskimi strankami, ki so v parlamentu, pogovarjali pa se bodo tudi z levosredinskimi strankami, ki niso prišle v parlament. “Ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven,” je pojasnil. Civilna družba očitno pride na vrsto šele kasneje.

Sara Bertoncelj