fbpx

Več mesecev rušenja vlade šlo v nič: Karel Erjavec umika kandidaturo za mandatarja!

Novinarka POP TV Suzana Perman.

Mediji navajajo, da je bil kolegij predsednika Državnega zbora odpovedan, po neuradnih informacijah pa Karl Erjavec umika soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Osrednji mediji, kot sta RTV in POP TV se že več mesecev trudijo, da bi vlada padla. Prvotno jim to s pomočjo protestov ni uspelo, nakar so kot po tekočem traku pričeli podajati kandidate za mandatarja. Ker je Erjavec umaknil kandidaturo, pa so vsi napori za zrušitev vlade ponovno padli v vodo. Pri tem ciljamo predvsem na medije in njihove novinarje, ki so projekt KUL umetno vzdrževali pri življenju.

V javnost je prispela vest, da je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič odpovedal kolegij, saj so v javnost prišle informacije, da sredino glasovanje o nezaupnici ne bo potrebno, ker je Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade.

Preberite še: Korlova štala

“Karl Erjavec zjutraj umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici. Razlog; podpisniki pod KN zaradi okužbe ali rizičnega stika ne morejo glasovati,” je na Twitterju sporočila novinarka 24ur Suzana Perman. Kot je še navedla, je Erjavčeva namera, da soglasje h kandidaturi ponovno poda, ko bodo vsi poslanci, ki so sedaj bolni ali izolirani, lahko glasovali.

Foto: STA

Okužbe prikladen razlog za umik kandidature
Med vikendom je v javnost prišla novica, da je bil na petkovi seji Knovsa prisoten Janez Stušek, direktor Sove. Kasneje je ugotovil, da je pozitiven na novi koronavirus, zato so morali poslanci na seji na testiranje in osamitev, kar je postavilo pod vprašaj glasovanje o sredini nezaupnici. Erjavec pa je dodaten glas izgubil tudi zaradi vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je prav tako bil pozitiven na novi koronavirus. Vse to pa je za KUL prikladen razlog, da umaknejo kandidaturo Erjavca.

Kot smo že pisali na Nova24TV, bi Erjavec za odlog potreboval glasove 46 poslancev, česar pa ta trenutek nima. Pravnik in sociolog dr. Peter Jambrek je opozoril, če Državni zbor lahko glasuje o predlogu za odložitev, ni razloga, da ne bi glasoval za predlog o konstruktivni nezaupnici. Da je odločitev v rokah poslancev državnega zbora, je mnenja tudi nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, toda Karl Erjavec bi potreboval 46 glasov poslancev – zakaj torej ne bi ti glasovali o nezaupnici?

Sara Rančigaj