Večer ponovno zavaja: Ni res, da je minister Simoniti založbi Nova obzorja dodelil sredstva z lanskega razpisa

Predsednik društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak. (Foto: Osebni arhiv)

Minister Vasko Simoniti nam ni prav ničesar dodelil ali dal, dobili smo tožbo zoper Ministrstvo za kulturo na Upravnem sodišču,” je na Twitterju napisal direktor družbe Nova obzorja Jože Biščak in izpostavil, da jim je sodišče dalo sto odstotno prav. Ne glede na to, kdo bi bil minister, bi moral sodbo realizirati. In kaj je sodišče ugotovilo? Da mnenje “strokovne komisije” pod ministrovanjem Zorana Pozniča iz stranke SD, “ne zadosti niti minimalnemu standardu razumne obrazložitve“. “Ja, vas gledam v Društvu novinarjev Slovenije. Sedanji komisiji očitate nestrokovnost, kaj pa tole,” je še povprašal.

Minister Simoniti založbi Nova obzorja, ki je v solasti stranke SDS, dodelil denar tudi z lanskega razpisa,” se glasi naslov članka na portalu večer.com. Navedli so, da bo  založba Nova obzorja, poleg letošnjih 19 tisočakov, prejela še sredstva iz lanskega razpisa, na katerem je bila sprva neuspešna. Po njihovih besedah naj bi minister Vasko Simoniti po vnovičnem odločanju soglašal s končnim predlogom strokovne komisije. Članek se nadaljuje v senzacionalističnem tonu: “Medtem ko se prah okoli letošnjega medijskega razpisa še ni polegel, so na Ministrstvu za kulturo že poskrbeli za novo odločitev, ki bo zagotovo odmevala v javnosti.” Ponovno so tudi omenili, da so na letošnjem razpisu, sredstva prejeli mediji kot so na primer Nova24TV, založba Nova obzorja in Zavod Iskreni. Da so sredstva prejeli tudi sami, so seveda zamolčali – zakaj bi se omenjali, oni namreč niso trn v peti, moteči so zgolj mediji, ki naj bi bili blizu stranki SDS. No očitno svojih navedb niso preverjali, minister za kulturo Simoniti družbi Nova obzorja namreč ni ničesar dodelil, ničesar ji ni podaril ali dal. Nova obzorja so potem, ko že ničkolikokrat pod levimi vladami niso dobila sredstev z medijskega razpisa, vložila tožbo zoper ministrstvo za kulturo. “In vedno znova zmagala na sodišču, ki nam je dalo prav. Tako je bilo tudi za razpis za leto 2020, ko je bil minister za kulturo socialni demokrat Zoran Poznič,” je pojasnil Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik tednika Demokracija, direktor družbe Nova obzorja in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN).

Biščak je v pojasnilu zapisal, da je bilo sodišče  do te “strokovne komisije” sila neprizanesljivo. Zapisalo je, da je bila odločitev (levičarske) komisije, da Novim obzorjem ne dodelijo sredstva, “arbitrarna”, kar Biščak razume, da je bila politična oziroma da Nova obzorja niso dobila sredstev zato, ker je tednik Demokracija drugačnega svetovnega nazora, kot člani komisije. “To potrjuje tudi dejstvo, ki sem ga izvedel kasneje, da je bilo enemu izmed članov komisije omogočeno ponovno ocenjevanje, ko je izvedel, da bi lahko “tovarna sovraštva” (Nova24TV in Demokracija) dobila sredstva,” je opozoril direktor družbe Nova obzorja. In ne samo to. Sodišče je v razsodbi menilo, da mnenje strokovne komisije, da Nova obzorja ne dobijo sredstev, ne “zadostuje niti minimalnemu standardu razumne obrazložitve“.

Komisija sploh ni vsebinsko pojasnila, zakaj je dala za prijavljen projekt tako število točk, kot jim jih je dodelila. Sodišče je na to “levičarsko komisijo” enkrat že opozorilo (sodba zaradi tožbe iz leta 2017), a so to “strokovnjaki” gladko prezrli, čeprav so vedeli, da bodo tožbo spet izgubili. “Če bi bil jaz minister, bi zoper omenjeno komisijo sprožil odškodninsko tožbo, ker so zavestno zaobšli mnenje sodišča iz tožbe leta 2017. Tudi to je jasen dokaz, da je levičarska strokovna komisija odločala 100-odstotno politično in 0-odstotno strokovno,” je poudaril Biščak.

Zdaj pa naj se tovarišija pri Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki je komisijo v sedanji sestavi vnaprej oblatila kot nestrokovno, ugrizne v jezik. Jaz pravim: naj mediji, ki letos niso dobili sredstev, vložijo tožbo na upravno sodišče. Tako smo naredili mi in to je tudi prava pot. DNS pa naj počaka na razsodbo, šele potem pa naj opleta s strokovnostjo ali nestrokovnostjo,” je bil do Društva slovenskih novinarjev oster predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev.

Sara Bertoncelj