fbpx

Večer še naprej dela usluge pristranskim RTV “mudžahedinkam” ter zavaja glede višine obveznega RTV prispevka!

Foto: Nova24TV

V osrednjem časniku Večer vehementno poudarjajo pomembnost ohranjanja javne RTV, ki jo v večji meri plačujemo plačniki prispevka v letni višini 94 milijonov evrov, in da je višina prispevka v znesku 135,20 evra na gospodinjstvo nekje na sredini med evropskimi državami. Kot ponavadi, so na levo usmerjenem Večeru pozabili računati, saj je s pretvorbo prispevka v povprečno mesečno neto plačo pridemo do rezultata, da Slovenci plačujemo drugi najdražji RTV-prispevek, takoj za Hrvaško.

Čeprav se zdi in nas levičarji, ki se ne spoznajo na ekonomijo, poskušajo prepričati, da Slovenci plačujemo zmeren RTV-prispevek, nekje v zlati sredini, je realnost povsem drugačna. Če primerjamo, koliko vse evropske države z nacionalno televizijo plačujejo glede na povprečno mesečno neto plačo, je prava številka povsem obrnjena. Po tem izračunu Slovenci plačujemo drugi najdražji obvezni prispevek v Evropi, pred nami je le še Hrvaška. Drag RTV-prispevek je po svoje razumljiv, saj je RTV Slovenija med vodilnimi po številu zaposlenih – ima kar 2.144 redno zaposlenih in nekaj sto pogodbenih sodelavcev.

Čeprav Švicarji nominalno plačujejo največ, in sicer 413,86 evra letno, pa je strošek obveznega prispevka glede na njihov standard nižji, kot je slovenski. Kljub temu, da državljani Švice realno plačujejo manj od Slovencev, so zahtevali referendum o ukinitvi obveznega financiranja nacionalne radiotelevizije, ki pa so ga zavrnili.

Evropske države zajel val nasprotovanj
Pobude za ukinitev plačevanja prispevka postajajo vse glasnejše v vse večjem številu evropskih držav. Nedavno je debata potekala v Romuniji, zaradi pristranskega poročanja prihaja do odpora do plačevanja tudi v Avstriji, do državne ORF pa niso kritični le ljudje, temveč tudi zveza avstrijskih zasebnih radiev, saj nacionalni medij ni na dovolj dobri kakovostni ravni, da bi upravičeval plačevanje obveznega prispevka.

Levo je diagram RTV-prispevkov po različnih evropskih državah, kot so ga objavili pri časopisu Večer. Desno je RTV-prispevek po teh istih državah prikazan kot delež povprečne mesečne neto plače v teh državah. Vrstni red je precej drugačen. In slovenski problem še bolj očiten.

Koliko zaposlenih imajo na javni televiziji drugod po Evropi?
Po večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji zaposlenih nekaj sto ljudi na večmilijonsko populacijo. Denimo, Slovaška s 5,5 milijona prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj čez 300 ljudi, Grčija s skoraj 11 milijoni prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi, medtem ko imamo v Sloveniji z 2 milijonoma prebivalcev na javni televiziji zaposlenih več kot 2.000 ljudi.

C. Š.