Večer še naprej dela usluge pristranskim RTV “mudžahedinkam” ter zavaja glede višine obveznega RTV prispevka!

Foto: Nova24TV

V osrednjem časniku Večer vehementno poudarjajo pomembnost ohranjanja javne RTV, ki jo v večji meri plačujemo plačniki prispevka v letni višini 94 milijonov evrov, in da je višina prispevka v znesku 135,20 evra na gospodinjstvo nekje na sredini med evropskimi državami. Kot ponavadi, so na levo usmerjenem Večeru pozabili računati, saj je s pretvorbo prispevka v povprečno mesečno neto plačo pridemo do rezultata, da Slovenci plačujemo drugi najdražji RTV-prispevek, takoj za Hrvaško.

Čeprav se zdi in nas levičarji, ki se ne spoznajo na ekonomijo, poskušajo prepričati, da Slovenci plačujemo zmeren RTV-prispevek, nekje v zlati sredini, je realnost povsem drugačna. Če primerjamo, koliko vse evropske države z nacionalno televizijo plačujejo glede na povprečno mesečno neto plačo, je prava številka povsem obrnjena. Po tem izračunu Slovenci plačujemo drugi najdražji obvezni prispevek v Evropi, pred nami je le še Hrvaška. Drag RTV-prispevek je po svoje razumljiv, saj je RTV Slovenija med vodilnimi po številu zaposlenih – ima kar 2.144 redno zaposlenih in nekaj sto pogodbenih sodelavcev.

Čeprav Švicarji nominalno plačujejo največ, in sicer 413,86 evra letno, pa je strošek obveznega prispevka glede na njihov standard nižji, kot je slovenski. Kljub temu, da državljani Švice realno plačujejo manj od Slovencev, so zahtevali referendum o ukinitvi obveznega financiranja nacionalne radiotelevizije, ki pa so ga zavrnili.

Evropske države zajel val nasprotovanj
Pobude za ukinitev plačevanja prispevka postajajo vse glasnejše v vse večjem številu evropskih držav. Nedavno je debata potekala v Romuniji, zaradi pristranskega poročanja prihaja do odpora do plačevanja tudi v Avstriji, do državne ORF pa niso kritični le ljudje, temveč tudi zveza avstrijskih zasebnih radiev, saj nacionalni medij ni na dovolj dobri kakovostni ravni, da bi upravičeval plačevanje obveznega prispevka.

Levo je diagram RTV-prispevkov po različnih evropskih državah, kot so ga objavili pri časopisu Večer. Desno je RTV-prispevek po teh istih državah prikazan kot delež povprečne mesečne neto plače v teh državah. Vrstni red je precej drugačen. In slovenski problem še bolj očiten.

Koliko zaposlenih imajo na javni televiziji drugod po Evropi?
Po večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji zaposlenih nekaj sto ljudi na večmilijonsko populacijo. Denimo, Slovaška s 5,5 milijona prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj čez 300 ljudi, Grčija s skoraj 11 milijoni prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi, medtem ko imamo v Sloveniji z 2 milijonoma prebivalcev na javni televiziji zaposlenih več kot 2.000 ljudi.

C. Š.

 • stajerc5

  Vsaj to bi morali omeniti ali celo poudariti; V Svici se je posledicno takoj zmanjsal prispevek za cetrtino in vsi najboljsi komentatorji ali voditelji zapuscajo vsak dan ladjo, ki se potaplja.
  V drzavi z 8.5 milijona prebivalcev je 2100 zaposlenih na TV SRF. Vse jasno?
  Tri minute CH Blicka dnevno in ste na tekocem, to pa ja ni tezko, a ne!?

 • ljubinica

  Kaj namerava storiti SDS z RTV, ce zmaga ?

  • bi jo

   zamenjati vse kadre s svojimi. rtv pa seveda ostane in prispevek tudi-mogoče zmanjšan za kakšen ojro.

 • bubamara

  Stranka, ki da v volilni program ukinitev rtv prispevka v prvih 6. mesecih vladanja, ima moj glas.

  • dež

   Plačevanje prispevka je urejeno z zakonom. Le-te ga pa se ne da kar na hitro spremeniti z vladnim odlokom. Tako da 6 mesecev je lahko čas, v katerem vlada začne s postopkom za ukinitev plačevanja prispevka, ukiniti tako na hitro se ga ne da. Zadeva se bo še nekaj časa vlekla po sodiščih, ker se bodo “zainteresirani” do nezavesti pritoževali.

   • bubamara

    Zakon naj spremenijo, da je RTV financirana iz proračuna za isti znesek kot je sedaj iz naročnine. Nobeden ne bo imel proti, če bo zagarantiran isti denar.

    • dež

     V tem primeru se nič ne spremeni, ker bo RTV še vedno kot edina prejemala javni denar. Mene tistih 12 € na mesec ne bi motilo, če bi bil ta denar pravično in transparentno razdeljen med vse TV ponudnike. Po kakšnem ključu je stvar debate.
     Da vse dobi RTV LJ se pa ne strinjam, ker jih praktično ne gledam.

    • etrusk

     Zakon , naj se spremeni tako , prvo ukiniti RTV potem pa tisti ki se bodo naročili , na RTV naj tudi plačujejo.

  • alojz

   Moj tudi. 6 mesecev pa razširjam na mandat.

 • Olga_10

  Ukinimo harač! Ukinimo Murglsko kloako!

  • učko

   Jah, dejmo no! Sam’ kako, ko pa so ta rdeči fašisti kar naprej na oblasti?

   • Olga_10

    Na volitve! Naženimo levicarje!
    Levičarstvo že samo izumira, ker nihče več ne pali na edino mantro – njihov “antifašizem”! Njihova Antifa je teroristična organizacija, enaka ISIS!

    • Sale

     Izumrtje Slovencev neizbežno.obcujejo med sabo plitek genetski bazen.evolucija dela svoje

 • VERRZIFIKATOR

  Mirko Hakelj

  KAJ PRIDE ZA VEČEROM

  Pod večer, ko tema se poraja,
  čas je za nečedne posle pravi,
  saj tedaj nekako se ustavi,
  mrhovinar se prebuja, vstaja.

  Mu na delo je ta čas oditi,
  plen se mu ponuja, je na dlani,
  mrhovinarji zvečer so zbrani,
  skupaj se odpravljajo loviti.

  Vsi vedo, da žal večer ni večen,
  noč se namreč naglo približuje,
  bo za mrhovinarje vse huje,
  nočni čas je zanje prav nesrečen.

  Ni ulova, hrane, ni izplena,
  se zato zvečer jim je truditi,
  čimveč si prigrabsti, naloviti,
  tega pač zaveda se hijena.

  Vsepovsod zdaj hakeljce nastavlja,
  s haklji si pri ropanju pomaga,
  ve, da pride noč in da omaga,
  brez skrbi, večer se že poslavlja.

  Še tako če ga za rep lovijo
  in držijo s silo ga nad vodo,
  vsi nemočni v boju so z usodo,
  pride čas, plačilo ko dobijo.

 • Franjo Trojner

  V Sloveniji imamo resen problem z
  demokracijo, pravno državo in mediji!
  Nedavno je na Slovaškem mafija v spregi z politiko ubila dva raziskovalna novinarja kar je rezultiralo velik bes ljudstva, zelo verjetno bo padla vlada. Tudi na Cipru je mafija v spregi z politiko ubila raziskovalno novinarko, kar je povzročilo pravi vihar med ljudstvom.
  V Sloveniji hvala Bogu do uboja raziskovalnega novinarja, novinarke še ni prišlo in kaj takšnega tudi ni možno in to iz prepreprostega razloga, ker pri nas pravih raziskovalnih novinarjev, novinark enostavno ni! Pri nas novinarji, novinarke vseh dominatnih levih medijev, kot v stari totalitarni Jugoslaviji brezsramno in zelo pogosto lažnivo napadajo opozicijo in ščitijo levi režim na oblasti in to kljub temu, da ta tudi danes, kot nekoč dela svinjarije lastnemu narodu in državi.
  Pri nas v Sloveniji se s smrtjo po raznih forumih grozi samo politkom opozicije in parim novinarjem, ki si drznejo zapisati kaj po resnici, kar dominatni levici ni povšeči. Da je naša demokracija, pravna država, vsa etika in morala v totalnem kurcu, se vidi tudi po tem, da uradna oblast praviloma teh osebkov, ki grozijo politikom na desnici in novinarjem, ki pišejo v nasprotju interesov levice niti ne preganja, kar je totalni absurd, še posebej, če poznamo primere direktnih groženj in osebe, ki si to počele, celo policist??????????
  Glede časnika Večer je pa tako, vsebina je vsaj zame vedno bolj levičarska, čemur je svoj prispevek še dodal novi urednik Stepišnik in novinar Kocijan. Da ne bi vse ostalo samo pri besedah/ pravični levi ideologiji, ki jo tako Stepišnik, kot Kocijan tako rada ostro zagovarjata in non stop zbadata grde izkoriščevalske kapitaliste, me zanima ali čistilka servisa, ki neguje prostore časopisne hiše Večer zasluži na mesec 1200 € in ali je časnik Večer za njeno pravično plačilo, ki bi tudi čistilki omogočilo človeka vredno živlenje pripravljen odpreti svoj mošnjiček in čistilkinemu delodajakcu priznati zvišanje cene uslug čiščenja na takšno raven, da bo le ta svoji delavki mesečno nakazoval plačo v višini 1200€ in še enkrat na leto regres v istem znesku?
  Če pogledamo resnici v obraz je v samostojni baje demokratični državi Sloveniji že vsaj 22 let politična levica na oblasti pa smo kljub temu priča nenehnemu grobemu kršenju delavske zakonodaje in s tem delavskih pravic, plače in penzije so mizerne in vsaj trikrat manjše, kot v sosednji Avstriji ali 10 krat manjše, kot v Švici, 600 000 sodržavljanov živi na pragu revščine, zdravstvo v razsulu, država prezadolžena, pravna država ne deluje, tranzicija je klavrno končala, volitve so milo rečeno nepravične/zrežirane, dominatni mediji v službi levice namesto resnice in pravice itd. Zdaj mi pa vi levičarji odkrito povejte, kaj za vraga ste vi naredili v dobro SLOVENSKEGA NARODA/KMETA/ŠTUDENTA/PENZIJONISTA/DELAVCA/OTROK?? KJE JE ZDAJ VAŠE ČLOVEKA VREDNO ŽIVLENJE??? Od vaše LEVE vladavine narod nima nič, ker ste si človeka vredno živlenje na račun vseh nas naredili zase samo vi levičarji pri koritu, na oblasti. Ko bo čistilka čistilnega servisa, ki čisti prostore raznoraznih dominatnih levih medijev na mesec zaslužila 1200€ , bom verjel, da se na levici res trudite za pravično plačilo za opravljeno delo in človeka vredno živlenje, do takrat ste pa zame navadni lažnivi populisti, ki skrbite predvsem in samo zase in lastne koristi.

  • Krtača 20

   Poznam eno stranko ki novinarje zmerja z mudžahedinkami v naslovu članka in stranko katere voditelj je plačal globo 2x6000eur za svoje žalitve. Poznam eno stranko ki bi rada zaprla edino slovensko rtv hišo. In ti frajer boš tule pesnil o grožnjah? Poznam eno stranko, katere bralci na njenih straneh redno grozijo. Poznam eno stranko ki je v letih 04-08 naredila toliko škode Sloveniji s privatizacijami, da še 40 let ne bomo tam kjer bi moral biti. Ja! Definitvno! Te stranke ne bom obkrožil.

   • Jožef

    Bedak si ali pa plačanec. Če si prvo, se ti oprosti, ker nisi v stanju opravilne sposobnosti in ne opaziš, da si umski maloposestnik ali “gehiernamputierte”. Zate in za družbo bo najbolje, da te namestijo v Hrasovec, da si ne boš naprej delal škode.
    Če si pa plačanec, pa delaš narodu škodo,sebe pa pehaš v brezno zla, iz katerega ni izhoda.
    Levičarji še kar naprej zmerjate domobrance z izdajalci. Izdajalci naroda ste plačanci levice.
    Kazen vam ne bo ušla, če ne na tem svetu, pa na onem.

    • etrusk

     Res je ta

    • etrusk

     Res je , ta človeček ki se ima ime krtača , umsko popolnoma na tleh . Ni mu pomoči , trobil bo do smrti to kar mu pamet da.

   • Sale

    Staneta Kukovice, belogardistično-domobranskega klavca na Sv. Urhu. Ko se je jetnici Angeli Habičevi konec novembra 1943 na Sv. Urhu hvalil s svojimi zločini, je rekel: »Pa nikar ne misli, da so tisti, ki jih jaz ubijem, pogubljeni. Poglej!« Iz žepa je potegnil kakih 10 cm dolg srebrn križec in dejal: Tega sem dobil od škofa. Sam papež ga je blagoslovil. Vsakomur ga pokažem, preden ga ubijem. Kdo

   • Franjo Trojner

    Cepec pišeš laži, kar je samo vam komunjaram lastno!
    Levičarji non stop grozite tudi na tem poratalu in tudi ti sam si pogosto med njimi. Levičarji na HANZI TV non stop trosijo laži in napadajo opozicijo in njenega šefa Jsnšo. Levičarji politiki so v spregi z rdečimi direktorji vtopili podjetja in nato še banke. Levica na oblasti je spravila državo na boben. Vrag naj vzame vas lažnive leve zajedalce, ki vztrajno ropate državo in državljane!

    • Sale

     Vidim v prihodnost crt in jakob jansa bosta pedofila posiljevalska ko zrasteta bosta oceta krivila in fentala tipicna slovenska storija

     • osa

      Sodba pa je
      v tem, da je prišla luč na svet in so ljudje bolj ljubili temò kakor luč, kajti njihova dela so bila hudobna. Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči, da se ne bi razkrila njegova dela. Kdor pa se ravna po resnici, pride k luči, da se pokažejo njegova dela,

      Komunsti so ljubili temo in ne luč, ker njih dela izpričujejo njihova dela sposobnost,….zato jih je sram, zato propadajo, ker ne spoštujejo ničesar,…
      Dabi opravičili sebe in svoja hudobna dela, pa se zatekajo h laži, goljufiji, diskreditaciji, izmišljajo junaštva LAŽGOŠE,..

      ŠE BOG se bo zjokal nad tabo pa kučanom,…..

     • Sale

      Jokal ker nisva bila bolj okrutna do fašistov.in bo sam bog moral delovati namesto naju dveh živel Milan Kučan in jaz

    • bi jo

     vidim opranoglavec franjo, da nimaš pojma o sv.urhu. zate bi bil najbolj primeren sistem butnskale.

   • osa

    ti a veš kako se naredi neumnega otroka ali KRTAČA 20

    SVOJEGA ATA VPRAŠAJ

    • Sale

     A ti je sestra

   • macon

    Krtača, vedno vam bom ponavljal da lažete glede kreditov firm v letih 2004-2008. Lažete tudi glede Janše, ker je bilo veliko žalitev teh novinark. Še premalo so jih, kenede?

    Krtača, ti lažniva baraba.

   • bi jo

    točno tako.

  • Sale

   To nagovarjas na umor novinark .nagovarjanje na kaznivo dejanje je tudi kaznivo pazi kaj govoriš če se jim kaj zgodi boš vido

   • Franjo Trojner

    Ti si cepec! A razumeš, da si cepec? Verjetno ne, ker pol ne bi bil cepec!

 • Krtača 20

  Not so fast. Najprej pozdravi iz RTV: https://www.rtvslo.si/crna-kronika/zimmermann-umaknil-tozbo-proti-rtv-slovenija-in-novinarki-eugeniji-carl/448122

  Zdaj me pa zanima kdaj sledi ponižno opravičilo s strani tega Janševega portala?

  Rtvja pa ne damo. Kdor bo stegoval kremplje po edini slovenski postaji v svojih volilnih govorih in programu je pa itak obsojen na propad. Sds kotira visoko.

 • totex39

  Res ni več normalno, da se pri nas plačuje RTV prispevek in to da imamo na 2 milijona prebivalcev zaposlenih 2000 nesposobnih režimskih novinarjev, kaj takega ni v nobeni evropski državi in naj se enkrat naredi temu red in konec.

  • župnik cefizelj

   se strinjam. ukinimo rtv, zahtevam referendum!

   • Sale

    Smrt fasistom on jansevikom svoboda naroduposerjem se vam na prednike v barbarin javni wc Nekaj tistih križcev, ki jih je škof Rožman blagoslovljene prinesel od papeža, so dobili tudi belogardisti na Sv. Urhu. Med tistimi, ki jih je »potreboval« največ, je bil razvpiti Stane Kukovica. Pobil in poklal je na desetine ljudi in jih pri tem nepopisno mučil. 8. avgusta 1944 je Stane Kukovica vložil prošnjo za povišanje iz kaplarja v podnarednika. Njegov četni poveljnik nadporočnik Ivan Vrhovec ga je priporočil takole: »Ker je imenovani neustrašen borec, discipliniran in tudi moralno dober vojak in kot tak za vzgled tudi drugim v četi, prosim in predlagam, da se kaplarju prizna čin narednika.« Avgust Cankar, ki je tudi storil veliko zločinov, je Štefaniji Ravnikar Podbevšek pripovedal, da je Kukovica vsak večer, ko se je stemnilo, z dolgim nožem tekal okoli vrhovske cerkve in vpil: »Kaj ne bo nocoj nikogar, da ga zakoljem!« Po Cankarjevem mnenju brez klanja sploh ni mogel več živeti.

    Škof Rožman je podelil zločincem križce za blagoslavljanje žrtev, preden so jih ubili

    Najhujše bogokletje – po izjavi domobranskega častnika dr. Branka Jana, pa je bila izročitev okoli 600 rožnih vencev in križcev, ki jih je blagoslovil sam papež, namenjeni pa so bili slovenskim protikomunističnim borcem! Škof je prevzel tudi te križce in rožne vence z blagoslovi! A kakšni zločinci so jih dobivali v priznanje, naj pove samo primer Staneta Kukovice, belogardistično-domobranskega klavca na Sv. Urhu. Ko se je jetnici Angeli Habičevi konec novembra 1943 na Sv. Urhu hvalil s svojimi zločini, je rekel: »Pa nikar ne misli, da so tisti, ki jih jaz ubijem, pogubljeni. Poglej!« Iz žepa je potegnil kakih 10 cm dolg srebrn križec in dejal: Tega sem dobil od škofa. Sam papež ga je blagoslovil. Vsakomur ga pokažem, preden ga ubijem. Kdor pred tem križcem zmoli kesanje in nekaj očenašev, dobi popoln odpustek…«

    Številni duhovniki so bili

    • osa

     LAŽ, LAŽIN SAMO LAŽ TO JE VSEBINA KOMUNISTA IN TEBE

     • Sale

      Boli istina

   • etrusk

    Odlična ideja , na to se že nekaj časa čaka.

 • montyamp

  SLO RTV HANZA KURBENHAUS
  Cenzura , laži , podtikanja , medijski umori , pomoč pri montiranju političnih udbosodnih procesov , napadi na opozicijo , ščitenje banksterjev , zagovarjanje banditov , …………………………………………………….
  Vse to je plačano s položnicami .
  Avstrija ima 8 mio. prebivalcev in manj zaposlenih na ORF , kot slovenistan z 1mio. Slovencev in 1 mio. mudžačefurizacije .
  Le zakaj vsako leto pobegne 8 000 Slovencev iz države ???
  Odgovor je na dlani .
  Mudžahedinke , srbske Hrvatice iz Bosne , s svojimi karizmami mokrih cunj , skrbijo da presstitutski teror nad poštenimi Slovenci .
  Kaj Slovenci nimamo boljših presstitutk , samo tale balkanski šoder ???

 • montyamp

  Komunistični izdajalski procesiji ni videti ne konca ne kraja .
  Kdaj in kje so zločinci vzgojili družbenim normativom užitne naslednike ???
  V Sloveniji zagotovo ne .
  HANZA RTV je podobna tropu hijen , ki se hrani z mrhovino in živi na račun agonije okolice .
  Vse skupaj se pa dogaja v murglosrbskem kokabeton udbopartijskem rezervatu tranzicijske prevare vajenca HITLERJUGEND-STANETA DOLANCA , halbmadžarskega žveplenega pritlikavca al kurćone .
  SLOVENCI NA VOLITVE BO TREBA .
  Udbopartijo na kandelabre .

 • Bogdan Šalamun

  Za levičarsko usmerjene osebke je na RTV čudovita paša!

  • Sale

   Bog unici janso in vse njegove da bo kpncno mr v sloveniji Škof Rožman je podelil zločincem križce za blagoslavljanje žrtev, preden so jih ubili

   Najhujše bogokletje – po izjavi domobranskega častnika dr. Branka Jana, pa je bila izročitev okoli 600 rožnih vencev in križcev, ki jih je blagoslovil sam papež, namenjeni pa so bili slovenskim protikomunističnim borcem! Škof je prevzel tudi te križce in rožne vence z blagoslovi! A kakšni zločinci so jih dobivali v priznanje, naj pove samo primer Staneta Kukovice, belogardistično-domobranskega klavca na Sv. Urhu. Ko se je jetnici Angeli Habičevi konec novembra 1943 na Sv. Urhu hvalil s svojimi zločini, je rekel: »Pa nikar ne misli, da so tisti, ki jih jaz ubijem, pogubljeni. Poglej!« Iz žepa je potegnil kakih 10 cm dolg srebrn križec in dejal: Tega sem dobil od škofa. Sam papež ga je blagoslovil. Vsakomur ga pokažem, preden ga ubijem. Kdor pred tem križcem zmoli kesanje in nekaj očenašev, dobi popoln odpustek…«

 • antimur

  Ti novinarski kreteni v vseh levofašističnih medijih so tako globoko zakopani v kučanistično gnojnico, da drugega ne poznajo kot samo smrad po sebi in jugokomunistični, roparski ter pedersko-lezbični golazni. Če bi svoje umazane rilce malo porinili iznad gnoja, bi lahko opazili, da je izven te njihove greznice zapihal svež, osvežujoč zrak, ki bo počistil s takšno lažnivo komunajzersko golaznijo.

 • Vlado77

  Problem ni cena temveč kakovost. Plus , da gre za skrajno levičarski medij. Če gre za državno TV bi morali imeti vsaj glede oddaj o politiki uravnoteženo poročanje in pripravljanje oddaj. Od soočenj to komentarjev is tujine pa mnenjskih “strokovnjakov” tudi gostov ,ki jih izbirajo. Skoraj vse je levičarska propaganda. Če si kdo drzne kaj drugače pa ga odžagajo. Mi vsi pa vse to plačujemo

 • xtc

  Kupleraju ukinit naročnino.

  • Sale

   Kurba ti je fotr pedoflski. Številni duhovniki so bili oboroženi

   Tako tudi glavni belogardistični domobranski kurat, duhovnik prof. dr. Ignacij Lenček, ki ga je na to mesto postavil sam škof. Da je bilo tako, priča Lenčkova prošnja italijanskemu poveljstvu za upravičenost nošenja orožja. To, kar je delal od škofa Rožmana imenovani glavni kurat dr. Ignacij Lenček, je delal tudi v škofovem imenu, pri čemer ga škof nikoli ni ustavil! Sicer pa so imenovani kurati, kaplani in župniki sami izjavljali, da »smo delali samo to, kar sta mi (nam) ukazala prevzvišeni škof Gregorij Rožman in Sveti oče papež!« To je izjava urhovskega kurata Petra Križaja, ki je mučil in ubil vrsto ljudi, med njimi tudi ženske. Ta kurat je bil na oborožitev tako ponosen, da je z revolverjem za pasom tudi maševal in pridigal, grozil in počenjal razne grdobije. V knjigi je opisano tudi kako se je obnašal med mašo v nedeljo 22. novembra 1942, citiram: »Na oltar je, kot običajno, na eno stran obredne knjige položil bombo, na drugo pištolo. Ko je odhajal s prižnice, je s seboj vzel pištolo in jo položil kraj sebe na rob prižnice. Med pridigo je tolkel po nji, jo jemal v roke in grozil vsem, »ki so proti veri in bogu«. To je storil večkrat. Sicer pa o kuratih in njihovi oborožitvi pričajo italijanski dokumenti.

   Pretresljive zgodbe o zločinih duhovnika Križaja

   Kurat Križaj je ubil Ivano Bricelj Hrastarjevo, sodelavko OF in partizanov iz Bizovika. Na njen grob je prva prihitela Marija Štefančič. Belogardisti so jo videli in o tem takoj obvestili Petra Križaja. Kurat je odhitel na njen dom in jo skušal pripraviti do tega, da bi se mu spovedala…Ker je Križaj uvidel, da ne bo opravil nič, se je tresoč od jeze pognal v že priletno žensko in začel po njej divje udrihati. Udaril je, kamor je priletelo, in kričal: »Te bom že v kraj spravil, prasica partizanska!« Za Križajem so potem pridrveli še Capudrovi belogardisti. Capuder je tako divje pretepal Štefančičevo, da je bila vsa črna od podpludb. Peter Križaj je stal poleg, metal vanjo kamenje in ji pljuval v obraz…

   Mučenja Erne Zrimšek se je udeležil tudi Križaj. S pestjo jo je pobil na tla in razbesnjen kričal: »Tako se naredi s tako svinjo!« Kurat Peter Križaj je vneto sodeloval tudi v božičnih racijah 1942. Hodil je po hišah svoje občine in ljudem »napovedoval aretacije v Kristusovem imenu.«

   • rubec

    Majmun, zgrešil si temo. Probi na цицибан.ru če te vzamejo.

    • Sale

     Kaj bosta crt in jakob ko zrasteta pedofila osiljevalca desna terorista ali prostituta se bosta prodajala tvojim sinovom

     • rubec

      Daj spij še ene pol litra varekine majmun. Jaz častim.

     • čips

      Jst mu dam za solno kislno. Bolj prime

     • Sale

      Z kislino akumulatorja da malo obarva brozgo

   • osa

    LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNISTA

    MODERATOR ZAKAJ TEGA ZBLOJENCA NE BLOOOKKKIRAŠŠŠ

  • Sale

   Ti bo fotr brez sluzbe pol se bos moral ti nastavljati

  • Sale

   Konstrukt uničiti javno hišo RTV kot slovensko vojsko.potem ustanoviti pri Janši javno hišo ( pri njemu doma)in vojsko belih kapica.nacionalna jed burek

 • bednick

  A je na RTV na sporedu samo politika?
  Po komentarjih sodeč ni nič drugega.
  A kdo ve, jaz namreč ne gledam?

  • Sale

   Vstanite, otroci domovine,
   dan slave je prišel!
   Proti nam je tiranija
   vzdignila krvave zastave. (se ponovi)
   Slišite na poljih
   tuleče strahovite vojake?
   Prihajajo med vas
   rezat vratove vaših sinov, družin!

   K orožju, državljani!
   V bataljone!
   Korakajmo, korakajmo!
   Naj
   teče kri, namoči naša polja

 • Sale

  Mučenja Erne Zrimšek se je udeležil tudi Križaj. S pestjo jo je pobil na tla in razbesnjen kričal: »Tako se naredi s tako svinjo!« Kurat Peter Križaj je vneto sodeloval tudi v božičnih racijah 1942. Hodil je po hišah svoje občine in ljudem »napovedoval aretacije v Kristusovem imenu.«

  Re:

  UrediOdgovori
  Comments continue after advertisement

  • etrusk

   No , če si Jeseničan , pa povej kaj se je dogajalo in sklepalo v restavraciji na Pošti vse do leta 45 , ko so heroji partizani in Nemški oficirji pili in kvartali . Kaj se je tam dogajalo . In do kam so potem nemške vojake pospremili kot so obljubili do Zelenice, da jih pospremijo domov.

   • rubec

    On je iz Begunj od tam se pa na jesenice težko vidi sploh če je megla.

   • Sale

    Kaj pa bi naredili če so izgubili na pokru

  • osa

   ZAKAJ SO TETO JANEZA ŠKRABCA UBILI PARTIZANI- HEROJI

   V pismu je pred svojo smrtjo zapisala:

   “Še nekaj ur in mojega življenja bo konec. O
   bog, o žalostna mati, mati moja! Veš, da umiram nedolžna, tako kot je umrl tvoj
   sin. O moj otrok, moj nežni angel! Kako bi si želela videti tvoje nasmejano
   lice, ki bi me tako razveselilo. O moj otrok, moj nežni beli cvet! Nikoli ne
   bom mogla videti tvojih belih ročic. Nikoli mi ne boš mogel vrniti nežnih
   objemov. Nikoli te ne bom mogla stisniti k svojemu srcu, čeprav si tako blizu
   njega. Nikoli, moj otrok! Tam nekje v objemu gozda bo najin dom, ki ga bo
   krasilo pomladno sonce.

   Nikoli ti ne bom mogla peti uspavanke. Za vedno
   bom tvoja postelja, čeprav hladna in trda. Uspavanko ti bodo pele veje, ki
   visijo nad nama. Ti samo mirno spi, otrok moj! Vedno boš blizu mojega srca, ki
   te neizmerno ljubi, a te kljub temu pred smrtjo, ki te čaka, ne morem rešiti.

   Ti samo mirno spi. Ne moreš slutiti, kaj te
   čaka. Z mano boš umiral, tako kot bom umirala jaz, s teboj v mislih. Takrat bo
   konec najinega stradanja, najinih muk in najine borbe. Skupaj bova odšla proti
   Bogu. Ko sem te prvič začutila v svojem trebuhu, ko sem začutila tvoj nemir,
   sem pričela sanjati, kako te bom prvič peljala k Bogu, v Božjo bližino, ko te
   bo oblila krstna voda. Na žalost te bo oblila moja kri. Krščen boš z materino
   krvjo, polno ljubezni. Gledala sem te, kako se prvič klanjaš Kristusu v
   hostiji. Na žalost. Moje telo bo kmalu postalo ciborij. Ti moj otrok, jaz pa
   hostija v njem.

   Iz mojega ciborija te bo vzela roka, polna
   ljubezni, ki te bo položila v svoje božansko srce … Takrat te bom, moj otrok,
   prvič videla, o moj nežni angel, takrat bom zagledala tvoje lice. Takrat boš
   prvič videl svojo mater in prvič boš mi rekel: O, mama!”

   Ivanka Novak

 • Sale

  Opis eden od mnogih zlocinov,ki so jih naredili pripadniki crne roke,katere jih Janša in SDS zagrizeno branijo!

  Dogajalo se je na Javorniku pri Jesenicah!

  Avtomobil se je ustavil pred delavsko barako v Savski št.12 na Javorniku.V tej baraki je stanovalo devet strank.
  Sladki sen dvajsetletne Mare Kelih je prekinilo trkanje po oknu.

  “Odprite,policija!”

  V hiši so spali 55-letna mati Marija,28-letni sin Evgen in hcerka Mara.

  Sina bodo zaprli,je pomislila mati,ki ni slutila,kaj se bo zgodilo že cez nekaj minut.

  Vstopili so trije zakrinkani moški.Eden je domacin,je pomislila mati,ko je zagledala neznanca v civilni obleki,kako si z robcem zakriva obraz.

  “Mara mora takoj z nami na policijo!”

  “Nikamor ne grem brez mame,”se je uprla in jo objela kot še nikdar do tedaj.

  “Mati,ne dovoli,da me odpeljejo!” je prosila in se je še tesneje oprijela.

  Nekdo je zunaj po slovensko zaklical: “Opravi hitro!”

  Fant s športno kapo,potisnjeno na oci,je iz žepa potegnil pištoli in devetkrat ustrelili v Marino telo.
  Iz globine materinega srca je kot prodorni glas sirene izbruhnil krik: “Morilci,morilci,stokrat prekleti morilci!”
  S prsti je skušala ustaviti krvave izvire iz hcerinih ran.

  Umrla je na maminih rokah!

  Na sliki je žrtev crnorokcev mlada punca,ki je umrla na maminih rokah,Mara Kelih!

  UrediOdgovori

  • rubec

   Zgrešil si portal. Odpeketaj na цицибан.ru

   • Sale

    Rece lajdra ursa sinu jakobu ti pa fukas bolje kot jansa vem to mi je ze retardirani brat crt povedal

    • Janez

     Upravljalcu tega portala polagam na dušo,da razkrije tega prasca z vzdevkom Svele in ga blokira za vse večne čase.Takšne žalitve se ne smejo na tem portalu nikoli več pojaviti.V nasprotnem primeru bo nekdo poiskal dotičnega,in verjemite mi,ne bo mu lahko.Za večno si bo to žaljitev zapomnil.

     • Sale

      Kaj bosta črt in Jakob ko odrasteta mudzahedinska prostituta na novi

     • Sale

      PRavilno se napiše žalitev .se sipec Janša se je naucil

  • Slovenec 33

   Ko se je to dogajalo je bila Krimska jama že davno polna.
   Črnorokci so bili produkt Krimske jame, “Dražgoške zmage” in pobitih tisočev slovenskih rodoljubov, ki so jih pobijali verski blazneži in na kar nas opominja nad 600 morišč po slovenskih deželah.
   Za tak umor ni opravičila, enako kot ga ni za vse poprejšnje umore umore rodoljubov v več kot 600 moriščih po slovenskih deželah.

   • Sale

    Za umor fašista domosralca ni opravičila .je premalo pravična kazen za tak drek ki spada v Hudo jamo

 • tetka z ozadja

  Ja nič janšisteki, javna TV bo še naprej obstajala, pa če se vi na glavo postavite.

  • Franjo Trojner

   Bo, bo naročnino zanjo si boste pa plačevele komunjare same!

   • Sale

    Kaj bo crt jansa ko zraste pedofil posiljevalec terorist

    • Franjo Trojner

     Čuj vi iz Balkana nikakor ne morete skriti svojega primitivizma, neciviliziranosti pa, če živite več desetletij v civilizirani Evropi, kaj?
     Še en razlog več, da je z vami misija nemogoče sobivati.

     • Sale

      Ja sam Balkan boj i smrdim na Znoj

    • osa

     ravnokar mi je šarec, sporočil, da boš imenovan za veleposlanika v VATIKANU ALI SEVERNI KOREJI.
     ker so tvoji dosežki neprecenljivi, pošten, delaven,..

     • Sale

      Misliš da si Elizabeth sjolander.se zdaleč ne

  • antimur

   Prej boš ti videl božjo oblast, kot da bo to smrdljivo kučanistično leglo Hanzi TV obstojalo dlje kot par mesecev.

  • osa

   JA TUDI TI BI RADA še komu nastavljala, vendar po tebi in tvojih uslugah ni povpraševanja

   • Sale

    Odbila zadnja biološka ura olgici

  • Olga_10

   Spet obsesija?? Privilegiji tika taka….

   • Sale

    To je tvoja biološka ura baba zmesana

 • Sale

  Tod sekla bridka bodo jekla,
  in ti mi boš krvava tekla:
  kri naša te pojila bo,
  sovražna te kalila bo!

  • rubec

   Ne se bat. Zdaj lahko pokukaš iz bolnišnice Franja in potrkaš pri prvi hiši. Vojne je konec.

   • Sale

    Kukal bos ti iz cevapa ko te bo mama prepoznala v cevapa

 • rubec

  Sem vprašal svojo osličko če bi imela tistega euđenjota iz kuopra za kompanjona. Kdo bi si mislil da enoletna živalica tako močno brcne v rebra in to mene ki jo hranim.

  • Prle

   Po napisanem sklepam, da si ti osel.

   • rubec

    Prle, v srbiji se bo snemala 17.sezona Vrnitev odpisanih. Prijavi se, mogoče dobiš vlogo partizanske kape.

    • Prle

     Ko boš zvedel točen datum, pa le sporoči, ne bi rad zamudil snemanja.

     • Sale

      Prizor ko mečemo domosralce v Hudo jamo in zasipamo z drekom ne bo izrezan.v opomin današnjim domosralcem kaj se je zgodilo z njihovimi predniki ki so zagnojili slovenijo.lahko se zgodi tudi njim amen

 • Sale

  Kaj bosta crt in jakob ko odrateta posiljevalca pedofila psihoata ali desnicarska terorista.

  • rubec

   Težko da boš tisti čas dočakal. Rane na glavi od motorke se običajno fejst gnojijo.

  • slosin

   …probaj s salvarzanom…sicer dvomim, ker ti je sifilis udaril že na možgane…ampak vseeno probaj..

   • Sale

    Ti pa probaj s crtom jakobom

  • Rožle

   Glej ga pedofilčka nemarnega …

   • Sale

    Jaz sem pedofob.vi desni ste pedofil

 • Poštenje velja

  3000 ljudi poskrbi da se preko pocitnic predvaja kup ponovitev in risanka snesko
  Snežak.
  Stroka za posrat.
  Kdo to sploh se gleda.
  Se sport gledam na tujih programih.

  • Slovenec 33

   Ni važen program, važno je vzdrževanje okupacije slovenskih dežel, ki ga omenjena hiša podpira do zadnjega diha, ker jim zaradi tega in obveznega prispevka “pripada” plača z vsemi dodatki.
   Zvestoba okupatorjem in veleizdajalcem slovenskega naroda je plačana.
   Kako se že reče taki zalegi, drhali, genetskim deformirancem, topoumnim produktom usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, sorošistom in vsem drugim, ki nočejo vedeti kaj je domoljubje?
   IDIOTI

   • Sale

    Tako treba New world order.tam ni placa za zlovence

 • rubec

  Me mojster gnjavi ko sem ga naročil da mi popravi dimnik, da kakšen fi da je zaradi materiala. Poslal sem mu sliko ta leve bunke tukaj gor in zdaj pravi da tolko cegla nima in da ga mora še naročit.

 • Antonius

  Tole novinarsko *kurbišče* si ne zasluži naziva RTVS.
  Sicer mi ne gre skupaj, da ustanovo, ki je v državni lasti, plačujemo z obvezno naročnino?!
  Proračunska *malha* je tista vaga, ki naj bi jim določila okvir, njihovega finančnega preseravanja.
  Če bi bila umetniška produkcija TVS odvisna od denarja s trga ponudbe in povpraševanja, nikdar niti zaživela ne bi. Prešeren je bil njihov zadnji zavožen kulturni projekt, ki smo ga celo Slovenci zavrnili. Scenaristično skropucalo, s katerim po vseh letih v ponovitvi sploh ne upajo še enkrat v javnost.

  Kot že nekajkrat, še vedno trdim, da je ogled RTVS najlažji na tak način.
  http://shrani.si/f/36/CU/4vNLrOxt/razno-proslava-011.jpg

  • Sale

   Smrt fasistom jansevikom svoboda narodu

   • antimur

    Ne gobcaj toliko o smrti, za čefurja je lahko to hudičevo nezdravo.

    • Sale

     Tresu mi se Gače.hlapcicu

    • Sale

     Zlovenci znani po pogumnosti nad šibkejšimi to se vidi v cerkvi odnos duhovnik otrok amen brezmadežno spocetje

   • Olga_10

    Smrt komunizmu in Antifa!

  • Sale

   Raje hodiš Janši v kurbisce maš na razpolago Uršo črta jakoba

 • Sale

  Jelena drzi se ti fasisticni moski ti do zivega nikoli ne pridejo.SANTOS PEDROSO sosolec iz osnovne srb brani hrvatico.jugoslavijo jugoslavijo

  • rubec

   Odkar si ti na zimo sprejet v begunje je tam en privatnik začel delat prisilne tuhne.

   • Prle

    Si bil ti njegova prva stranka, daj malo več povej, naj ti ne bo nerodno.

    • Sale

     Prle Ovde tihi .povratak otpisanih

   • Sale

    Dostikrat sem delal tam in sem videl kako norci seksajo ko zajci si ti mogoče plod te norosti

  • Spartan

   Savič!?! Domen Savić!?! S’to ti? Ti pa že gledaš tako butasto kot un Ferlinc. Da’b te Mejakova u roke dobila. Jao. Ti tiča odtrga s koreninico vred…v voku zlatorumeno popeče na olivnem olju in ti ga servira ob deci Chiantija.

   Ne. Ampak res. Tvoj pogled skozi tista pedrska očalca je prou bebav.

   • Sale

    Svetozar ti občuje zmamo

   • Sale

    Cinar pijem.kad pijem vino pijem samo rose.drugace prizeljcz fašističnimi možgani in tartuf s tem mogoče chianti

 • Grenze

  Kurbe, kurbirji , pedri , lezbijke, emancipiranke, emancipiranci , dvospolniki, večspolniki, skupinski seksualisti , pasjejebci in še marsikaj to je na kratko RTV SLOVENIJA !!!!
  DO KDAJ ŠE NA NAŠ RAČUN ?????

  • Prle

   Vesel bodi, da boš čim dlje plačeval, kar pomeni,da boš živ.

   • antimur

    Ne moreš iz svoje čefurske kože, razmišljaš povsem po njihovem.

    • Prle

     Tako kot ti razmišljaš po vaše.

   • slosin

    ….to bo pa zagotovo bob leta 18…

  • bi jo

   a v sds pa takih ni , čakaj, da te zadaj zapeče in ti solze udarijo na oči, boš mogoče spregledal…….

  • Sale

   Uršika delala pripravniško pri psojebcu

 • Franc Šink

  Kdor ima denar in ga ne more kje zapraviti naj plačuje še naprej!

 • Rotar Jakob

  kurćanova udbomafijska rtv tortura nad kz slovenistanom!

  • Sale

   Muslovenija Salem alejkum ibn

 • herman

  ko bo prišel SDS na ablast, bomo imeli komunizem. Vse bo zastonj in z zakonom bo zapovedano samo plačevanje prostovoljnih prispevkov za zapufano vladajočo stranko.

  • Olga_10

   SDS je demokratična stranka, ki se bori proti komunizmu!
   SDS je že ukinila obvezno članstvo v skorumpirani in sami sebi namenjeni gospodarski zbornici!
   Enako bodo ukinili plačevanje murglske kloake!

   • žogica

    Najprej si razčisti pojem demokracija !

    • Republic Commando

     To bi mogli vi rdeči razčistit, pa še marsikaj drugega

     • žogica

      Odgovarjaj, ko boš vprašan !

    • Sale

     Za desne demokracija pomeni baba za sporhet otrok pa v cerkev na spolno vzgojo amen

   • bi jo

    in kje ga najde…….bori se za ablast,privilegije,denar, itd…..tako kot vsi drugi koritarji , ki si pri nas pravijo politiki in seveda so zraven tudi njihovi priseski, priležniki in priležnice,sorodniki in znanci.

  • samotoje

   Zate ne bo zastonj, ker bo uveden poseben davek za IQ pod 100. Razkošje v glavi.

 • Krtača 20

  Domobrančkom kasirat duplo, dokler ne bojo na glas pel Slovenec sem, nisem Nemec.

  • sprehajalec

   Slovenec ja, ne pa Slovenac, kot to želiš ti in tvoji levičarji….

  • Republic Commando

   Komunistom kasirat triplo, dokler ne bojo na glas pel Slovenec sem, nisem Čefur.

   • Sale

    Srbin brate hlapcicu comandos Musse sprechenzi dojce hlapec Jernej

  • Sale

   Domosralci prosim

 • Rožle

  Lezbača, ki tu pa tam tudi kakšnega deca nabriše …!

 • Aldin Jahovic real madrid

  Noro

 • Johan

  Spoštovane-ni, ni kaj zmagat na volitvah in potem tako golazen na cesto, krampat, kot vsi njihovi domači.

 • Beli Medo

  Vidim, da levaki na vse pretege hvalijo to gnojno jamo alias hanzi tv, imejte jo samo odprite svoje denarnice, in to tudi plačujte.

 • skorpijon93

  NO VIDITE , višegrajske države (poljska,češka,slovaška in madžarska ) plačujejo nižji RTV prispevek , kar pomeni manj požrešno državo in manj zaposlenih na RTV instituciji, to je sama požrešnost pri nas, kar se pa dohodkov tiče pa je druga stvar

 • Waltter

  zanimivo kak se sele tale koza iz drugih norcuje https://twitter.com/had/statuses/543568415055970304

 • Tomira Breluga

  Kaj je nacisti, se Janezu kolca po stari dobri partiji, ko je veljala samo ena resnica?

  • Republic Commando

   Edini nacisti ste vi levičarji, sovražite pa lastni narod. Ja, Janša je bil komunist kot vsi ostali, tako deluje enostrankarski sistem ane? Sedaj ni več komunist za razliko od vaših brezjajčnih liderjev , ki se na vse pretege trudijo uvsti nazaj bivši sistem. Vi levičarji bi še lastno mamo prodali za enega Šamija. Ste definicija gnoja.

   • Tomira Breluga

    Mi ne jemljemo kreditov pri mafiji v Republiki Srbski, položnice nam ne plačujejo sestrične in ne kličemo Troike. Mi nismo prisegli zvestobe Hitlerju in nacistom.
    Luzerji ste luzerji in vedno boste ostali luzerji ter izdajalci-nacistični ritolizniki.

    • Sale

     Fašisti bodo vedno končali v jami kar iščejo to dobijo vaške straže so bežale pred partizani ponoči so pa vpadli v domove posiljevali klali izživljali se nad šibkejšimi kot Janša nad urso

  • Sale

   Bit če rata

 • žogica

  Prav fletne punce, te tri gor, pa odlične in profesionalne novinarke ! One se ne ukvarjajo s tako kislo župo, kot jo kuhate vsak dan na Novi ! PROFESIONALNOST, STROKOVNOST, RESNICOLJUBNOST, ETIKA, to so odlike dobrega novinarstva ! Kaj od tega premorete na Novi ?

  • Republic Commando

   Toliko profesionalnosti, strokovnosti, resnicoljubnosti in etike, da vaša Carlova še naprej molči o svoji prijateljici sodnici, ki ima na črno zgrajeno vilo. Ja res, sama etika jih je.

 • smiljan bertolin

  Jelena tako lepa kot oni dve gr,,

  • Sale

   Mars govno moško .prostitutk bodo tvoji sinovi črt jakob Miha moške prostitutke smrt seksistom posiljevalci moški pedofili. zenske če imate moški zarodek prosila če abortirajte če hočete spremeniti svet je moške treba zatret amen Bog daj spontane splave moških fetusov falusohov mlohavo amen moški rod naj izumre splavitvi v WC drek h dreku

 • bednick

  https://www.youtube.com/watch?v=XWNlbZwRj-0

  Puno pozdrava za moju Jelenu koja je uvek tu kad mi zatreba.
  Ob tej pesmi bi se dal razbit kakšen kozarec.
  Najbolja cura zvala mi se Jelena.

  JELENA
  Čini mi se, odkad sam se rodio
  tvoje ime u srcu sam nosio
  zbog tebe sam bogu dane ukrao
  tvoja sjena i rob tvoj sam postao

 • piko8

  Rtv prostitutke se za drobiš prodajajo kuçanu!
  To so osebe brez hrbtenice in lastnega jaza!!

  • Sale

   Črt in Jakob se bosta morala tudi prodajati

   • piko8

    Ti že veš, kako se dela po murglskih garažah!

   • Janez

    Do včeraj nisem vedel nič o tebi .Od tega svinjskega komentarja dalje pa bi ti brez razmisleka razbil betico.

 • YAZZO

  Kaj je NACIJI,zopet civkate v tri dni…….niti edn z vase tv tem damam ni do glezjev……samo natolcevanje,lazi,zavajanje,obrekovanje…..vi ste novinarsko pokopalisce…..golazn desnicarska

 • domovina mili dom

  Me zanima kako glasni bi bili komunisti proti rtv, če bi rtv objavljala dan na dan, da je f21 naredil bančno luknjo, da je kučan zlo za Slovenijo, da so migranti navadni avanturisti…….

 • Sale

  Organizirale so se tajne skupine in trojke, ki so z orožjem in drugimi sredstvi uničevali vse kar je bilo italijansko in je bilo prirejeno za poitalijančevanje ter uničenje slovenskega naroda. Eden pobudnikov odpora pri nas je tudi Kukec Jože in Černač Anton, ki sta stalno lovila in pobijala vse , ki so izdajali slovenski narod ali pa ga drugače uničevali. Eden od pobudnikov na Tržaškem je bil tudi Žerjal Drago, rojen 1.7.1903 v Borštu pri Trstu, ki je že kot študent na trgovski šoli v Trstu sodeloval pri ustanovitvi krožka » Omladina », let6a 1927 pa skupaj s Franjom Marsičem in Vekoslavom Pangerjem tajno organizacijo BORBA v Trstu.

 • Sale

  Uspelo nam je ugotoviti in zbrati podatke o naslednjih važnejših akcijah :

  Zap

  Št.

  Datum

  OPIS AKCIJE

  1

  APRIL 1926

  Molk, član Kukčeve trojke likvidiral dva karabinjerja v severni Istri

  2

  3.april 1926

  Napad na Dogano v Prestranku. Ubit fašist Domenico Tempesta in financar Ugo del Fiume. Akcijo vodil Kukec Jože. Od napadalcev sta padla Vilhar in Molk.

  3

  10.6.1926

  Izvršen požig gozda »Litoriall« pri Trstu

  4

  2.11.1926

  Eksplodirala tempirana bomba v vojašnici MISV v Pivki. Razmesarjen fašist Cherševani Anton. Kerševani je težko ranjen, fašista Caucish ( Kavčič ) Francesco in Crali ( Kralj ) Emilio

  5

  10.2.1927

  V bližini Ravnika pri Logatcu težko ranjena fašista Sluga Andrea in Ravino Francesco, ki sta bila v patroli

  6

  4.11.1927

  V bližini Ravnika pri Logatcu iz zasede napadena fašistična patrola – ranjen fašist Cicimbri.

  7

  4.11.1927

  Poiskus miniranja železniškega mostu pri Piščancih nad Rojanom pri trstu. Zaradi premajhne količine eksploziva je akcija slabo uspela. Akcijo izvedla Franjo Marušič in Zvonimir Miloš

  8

  29.12.1927

  Požig otroškega vrtca na Proseku. Požig z bencinom Tone Ukmar in Vlado Štoka

  9

  2.1.1928

  Postavitev razstreliva na kvesturi v Trstu z bombo »Siper« izvršila organizacija BORBA

  10

  9.4.1928

  Požig osnovne šole v Proseku, izvršili : Lojze Špangel, Tone Ukmar , Drago Rupel in Vlado Štoka. Pri gašenju požara močno opečen Ivan Sardoč.

  11

  3.5.1928

  Požig osnovne šole na Katarini pri Trstu. Izvršila org. BORBA

  12

  28.5.1928

  Požig otroškega vrtca »Recreatoria v Tolminu. Izvršil : Srečko Fortunat in tovariši

  13

  3.8.1928

  Občinski stražnik fašist in ovaduh Cercvenic ( Cerkvenik ) Giuseppe (Jože ) zaposlen na občini Škocijan iz zasede likvidiran od Kukec Jožeta in Obersnela.

  14

  ?

  Uspešno izvršen atentat na fašističnega agenta in izdajalca Kogej Viktorja . Atentat izvršili člani KP v Gorici.

  15

  6.8.1928

  Popolnoma uničen otroški vrtec v Štorjah pri Sežani zaradi aretacije Dr. Dekleva Jožeta in okrog 30 drugih tovarišev – maščevalno izvršili : Tone Ukmar , Vlado Štoka , Drago Rupel in Španger Lojze Ukmarju se je vnela obleka, vendar so ga REŠILI.

  17

  Jeseni 1928

  Dvakrat vlomili v otroški vrtec v Knežaku in vse uničili kar se je dalo- popolno razdejanje.

  18

  6.1.1929

  V oroškem vrtcu v Knežaku so fašisti pripravili obdaritev otrok »Befana fašista« . V noči pred obdaritvijo so vsa darila pobrali prostore z italijansko zastavo pa uničili.

  19

  22.1.1929

  Organizacija BORBA v trstu je organizirala trosilno akcijo leta : na volitvah za fašiste z » DA » ali » NE » . Letake so trosili ob vseh vpadnicah v mesto in v mestu, le da je na nekaterih manjkalo ZA ISTRO.

  20

  24.8.1929

  Istrani člani tržaške BORBE so postavili zasedo okrog Kozine, da niso šli ljudje voliti fašistov

  21.

  15.11.1929

  Izvršen napad na pošto v Renčah. Uspeli napad izvršili : Kukec Jože, Danilo Zelen in Černač Tone. Vsi prišli iz Jugoslavije.

  22

  11.6.1929

  Požig osnovne šole v Smoljani v Istri – Požig izvršila BORBA

  23

  2.7.1929

  Že drugič izvršen požig in napad na smodnišnico v Briščkih pri Proseku. Izvedla ORG. BORBA

  24

  26.9.1929

  Izvršen napad in požig osnovne šole v Škrbini. Škode ni bilo dosti, ker so vaščani prehitro pogasili.

  25

  7.12.1929

  Ponovni napad na fašista ovaduha Kuret Ivana iz Ricmanj. Ostal je živ, prestreljena je bila le kapa.

  26.

  9.12.1929

  Neuspeli atentat na fašista Francesca Fonda.

  27

  5.1.1930

  Miniranje svetilnika » Faro della Vittoria » na Greti pri Trstu. Eksplozija peklenskega stroja je povzročila meter in pol veliko luknjo. Napad izvedli : Ferdo Bidovec, Zvonimir Miloš in iz zasede Franjo Marušič

  28

  10.1.1930

  Napad na tiskarno » Il popolo di Trieste » Peklenski stroj je ob eksploziji razdejal tiskarno in redakcijo fašističnega časopisa« Il popolo di Trieste ». Ubit je bil glavni urednik Guido Neri . Težko ranjeni pa so bili Apolonio Missari in Bolle.Napad sta uspešno izvršila Zvonimir Miloš in Ferdo Bidovec.

  29

  7.2.1930

  Napad na fašistično postojanko v Hruševju. V akciji je bil ubit fašist Blažina Bogomir . Odnesli so 5 fašističnih oblek in italijanskih zastav, ki so jih potem uničili, obleke pa poskrili na Vremščici . Stanko Petras , Danilo Zelen, Tone Černač in Srečko Fortunat so izvršili ta zelo uspešen podvig.

  30

  7.2.1930

  Požig otroškega vrtca v Lokvah pri Bazovici. Škoda je bila ogromna. Požig izvršili Ivan Škerjanc in tovariši.

  31

  2.3.1930

  Požig osnovne šole v Zgoniku. Požig je poponoma uspel. Akcijo izvršil Janko Oblak.

  32

  23.3.1930

  Poskus požiga osnovne šole na Katarini in na Colu pri Repnu.

  33

  9.5.1930

  Atentat na tajnika fašistične stranke in občinskega sodnika Carolina v njegovi vili. Ob napadu ubit fašist Nicolo Marangoni in njegova žena, neki Italijan iz Milana pa je bil ranjen.

  34

  2.9.1930

  Ob 2 uri po polnoči na meji med Italijo in Jugoslavijo , pri mejnem kamnu pri Rakovem Škocijanu, na italijanski strani, pom po izdajstvu jugoslovanske policije, je padel v zasedo italijanskim fašistom Kukec Jože iz Postojne roj. 27.1.1894. Po hudem boju je ubil dva fašista in več ranil. Ko mu je zmanjkalo nabojev in mu je druga pištola odpovedala, so fašisti planili nanj, pri tem je še enemu odgriznil uho, nakar so ga s puškinimi kopiti pokončali. Bil je zagrizen član Sokola, glej na SLIKI ZNAK. Slika iz leta 1930.

  35

  4.10.1930

  S puškinim strelom ubit učitelj Sottosanti v Vrhpolju pri Vipavi, ker je mučil in teroriziral otroke ter jim kot tuberkuloznik pljuval v usta. Delo sta uspešno opravila Tone Černač In Danilo Zelen.

 • Sale

  vstopa Italije v 2. svetovno vojno, junija 1940, do njene kapitulacije, septembra 1943, je po raziskavah Nataše Nemec, življenje izgubilo več kot osem tisoč primorskih Slovencev ter vojakov hrvaškega in furlanskega rodu, mobiliziranih v italijansko vojsko. To pomeni najvišji krvni davek Primorcev med drugo svetovno vojno. Umirali so za državo, ki je Slovence na Primorskem raznarodovala in zatirala vse srditeje od fašističnega prevzema oblasti. Primorci so bili v italijansko vojsko vpoklicani, ker so s sklenitvijo Rapalske mirovne pogodbe novembra 1920 in s kraljevim odlokom postali italijanski državljani – brez manjšinskih pravic, a z »državljansko dolžnostjo« z orožjem služiti Kraljevini Italiji. Leta 1922 jih je časopis Goriška straža na redno služenje italijanskega vojaškega roka, pospremil z »nujnim pozivom in vročo prošnjo«: »Fantje, vi ste naša kri, skrbite, da ta kri ne zvodeni, da se ne zmeša s tujo, da se ne pokvari. Isto kri in isto srce prinesite nazaj, kot ga imate s seboj! Vi, ki ste cvet in seme našega naroda, ostanite zdravi, pošteni, verni in narodni, zvesto vdani svojemu narodu, ki vas čuva tudi v tujini in vam kliče ob odhodu: Bog z vami! Na srečno svidenje!«

 • Sale

  Fašistični požig Narodnega doma v Trstu, julija 1920 V Splitu, ki so ga zasedli Italijani, je julija 1920 prišlo do spopada med domačini in neko patruljo italijanske vojske. Ubit je bil italijanski poveljnik. Ta incident so tržaški fašisti izkoristili za napad na slovenski Narodni dom v središču Trsta. Že pred tem dogodkom in potem so podobno uničili tudi druge sedeže slovenskih kulturnih ustanov na Primorskem. Italijanska policija jih pri tem nasilju ni ovirala.

 • radames

  Upoštevajte tudi to, da so v sklopu RTVS tudi oddajniki in zveze. To dejavnost v večini držav izvajajo njihoviTelekomi. K RTVS spadajo tudi RTV Koper in RTV Maribor. Tudi TV studio v Murski Soboti.

 • bojan

  Tisti dan ko bodo RTV nadlogo ukinili bom cel mesec mel fešto

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!