fbpx

Vandalizem drhali tako kompromitiral levico, da so mediji Stevanovića pripisali desnici

Esmeralda Vidmar in Zoran Stevanović (Foto: STA)

Ploščo so morda obrnili tudi zato, ker je vendarle popolnoma jasno, da ogromna večina slovenskih državljanov oziroma volivcev tovrstnih nasilnih protestov ne podpira,” meni novinar Bojan Požar, ki še dodaja, da Zorana Stevanovića očitno pošiljajo nabirati glasove med volivce desnice – zato ga nekateri sedaj označujejo za podtaknjenca desnice. Seveda pa je tudi možno, da je petkove kolesarje in njihove podpornike – torej levico in s tem tudi večinske medije – zmotilo, da jim je Stevanović ukradel pozornost, hkrati pa slabo luč vrgel tudi nanje. S tem, da ga sedaj želijo pozicionirati na desno, bi se verjetno želeli izogniti izgubi dela glasov svojega volilnega bazena.

Leto in pol smo bili priča temu, kako večinski mediji podpirajo kolesarske proteste, ki so jim namenjali zgovoren del svojega medijskega prostora. Ko so anticepilci Ladislava Trohe vdrli v prostore RTVS, so se morda prvič zavedli, da tudi javna televizija ni nedotakljiva in da se to, kar so tedne in tedne spodbujali, na koncu lahko obrne tudi proti njim. Prejšnji teden so se na sredinem protestu, ki ga je organiziral Zoran Stevanović z Zlatkom Čordićem, Esmeraldo Vidmar, Anico Bidar ter ostalimi protestniki ustavili pred nacionalko in ponovno prestrašili tamkajšnje novinarje. Protestniki so tudi napadli novinarko in snemalca POP TV, proti njima so metali predmete. Ovirali pa so tudi delo novinarja N1, ki se je v tistem času javljal v živo. Včeraj so temu istemu mediju razbili vrata, enega od novinarjev pa odrinili v grmovje.

Portal 24ur poroča, da je predsednik stranke Resni.ca in pobudnik protestov, ki so v središču Ljubljane eskalirali v izgrede, včeraj nagovoril zbrane na Trgu republike. Kasneje, ko so se protestniki na pobudo raperja Zlatka odpravili po ulicah glavnega mesta, ga ni bilo nikjer. Stevanović je namreč čudežno poniknil, na Facebooku pa je nato obtožil kar Zlatka, češ da je kriv za izgrede na “mirnem protestu”. Oba naj bi sicer včeraj pridržala policija. Kakorkoli že, videti je, da so večinski mediji obrnili ploščo in se pričeli ograjevati tako od protestov kot tudi od Stevanovića – zanj nekateri celo namigujejo, da naj bi bil podtaknjenec desnice. Kot že rečeno, verjetno nekaterim ni po godu, da je petkovim protestnikom kranjski svetnik ukradel pozornost in z izgredi vrgel slabo luč tudi nanje. Glede na to, da večinski mediji podpirajo levi politični pol in njihove petkove kolesarje, je pravzaprav povsem logična poteza, da se od huliganskih protestov sedaj distancirajo.

Bojan Požar (Foto: STA)

Ključni krivci za te eskalacije so pravosodni organi
Analitik Miloš Čirič meni, da je ta sprememba povsem normalna, saj nihče normalen noče biti del nečesa, kar meče granitne kocke na ljudi, razbija stekla in uničuje lastnino drugih. “V začetku so namreč še mislili, da gre za še eno skupino, ki se bori proti z njihove strani osovraženi vladi, skratka za soborce. Potem je prišel D-day in so z grozo opazili, kakšni so njegovi dejanski nameni. In začel se je ping pong, čigav je, v čigavem interesu dela in tako naprej,” je pojasnil Čirič. Po njegovem mnenju so ključni krivci za te eskalacije pravosodni organi, ki bi morali ostro onemogočati nasilje in ogrožanje varnosti drugih ljudi ter uničevanje vključno z nasilnimi zasedbami tako vitalnih cest in križišč, kot smo jim bili priča. “Njihova tolerantnost je naravno vodila do še hujših izgredov. To ve vsak, ki je vsaj malo študiral psihologijo množic,” je še izpostavil analitik.

Politični analitik Miloš Čirič (Foto: Nova24TV)

“Žal je ta vandalizem drhali nadvladal tiste, ki so prišli zgolj izraziti svojo resnično stisko, ker se zaradi poplave nasprotujočih se informacij in tudi odločitev sodišč niso cepili in jim je grozila odpoved službe in izključitev iz javnega življenja. Močne emocije in moč množice jih je potegnila, da so sledili dobro organiziranim kolovodjem, ki dobro vedo, kako se to počne. Kar je sledilo, smo vsi lahko opazovali … Skratka, ugotovili so, da sovražnik mojega sovražnika še ni nujno tudi naš prijatelj,” je pojasnil analitik Čirič.

Sara Bertoncelj