Vedno ista zgodba: odbor za pravosodje zavrnil priporočilo SDS za preiskavo zlorab in pritiskov v pravosodju – vladajoče večine ne zanimajo zlorabe, pač pa še naprej ščiti svoje interese

Foto: Demokracija

Odbor za pravosodje ni podprl predloga priporočila SDS, s katerim bi DZ pristojnim organom priporočil opravo analize javno znanih zlorab in pritiskov v pravosodju ter pripravo zakonskih sprememb na tej podlagi. Poslanci koalicije so namreč ocenili, da predlog nedopustno posega v odprt sodni postopek. DZ bo tako o priporočilu opravil le razpravo.

Poslanci SDS so sprejem priporočila predlagali, ker ocenjujejo, da je v nekaterih konkretnih sodnih primerih prišlo do zlorab pa tudi do nedopustnih pritiskov na sodne odločitve. Med primeri, kjer naj bi prišlo do zlorab, izpostavljajo primere Patria, Kangler in Magajna, med nedopustnimi pritiski na sodne odločitve pa primer sodnika Zvjezdana Radonjića, ki je ob izreku oprostilne sodbe Milku Novič opozoril na domnevne pritiske med sojenjem.

Poslanci SDS so zato med drugim predlagali, na DZ priporoči vladi, da skupaj s policijo in državnim tožilstvom opravi analizo vseh postopkov v primeru Novič ter na podlagi ugotovitev predlaga potrebne zakonske spremembe. Vrhovnemu sodišču pa bi DZ priporočil, da opravi analizo postopkov sojenja v primerih Patria, Kangler in Magajna ter po potrebi predlaga ustrezne zakonske rešitve.

Ne gre za pritiske, temveč za razpravo
Anja Bah Žibert
(SDS) je pojasnila, da njihov namen ni razprava o konkretnih odprtih postopkih, ampak o pritiskih, na katere je opozoril tudi sodnik Radonjić. Njen poslanski kolega Anže Logar je dodal, da DZ s priporočilom nikomur ničesar ne ukazuje, pač pa le priporoča. Menil je, da težava ni v samemu priporočilu, ampak bodisi v tem, da ga predlaga opozicija, bodisi v tem, da v koaliciji ne vedo, kako ravnati potem, ko je bil predlog ustrezno spremenjen. Eva Irgl (SDS) je menila, da je naloga DZ, da razpravlja o stanju v pravosodju, “še posebej takrat, ko ugotovimo, da so se dejansko dogodili neki pritiski“. Na splošno so poslanci SDS ocenjevali, da bi bilo priporočilo nujno sprejeti, saj da nekateri konkretni primeri kažejo, da imamo v pravosodju resne težave.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je navedbe zanikala rekoč, da vsakoletno ocenjevanje s strani Evropske komisije kaže, da se delo pravosodja pri nas izboljšuje. Glede primera Radonjić je dejala, da je takoj potem, ko je sodnik opozoril na pritiske, zaprosila za pojasnila odgovorne, hkrati pa javno obsodila vse morebitne pritiske na sodnike. Ker odbor poročila po skoraj šesturni razpravi ni podprl, DZ na ponedeljkovi izredni seji o njem ne bo glasoval, pač pa bo le opravil razpravo.

Spomnimo. Sodnik Zvjezdan Radonjić je v svoji obrazložitvi oprostilne sodbe Milku Noviču, ki  je bil oproščen za umor nekdanjega direktorja Kemijska inštituta, izpostavil oziroma opozoril na hude pritiske, ki jih je bil deležen v času procesa, s katerimi se ga je hotelo disciplinirati in diskreditirati, ker je proces vodil po edinem pravem in nujnem načelu pravičnosti. Že po prvih narokih v omenjeni zadevi so se začeli pritiski na predsednika okrožnega sodišča, da naj sodnika Radonjića disciplinira in da naj ta sodi, kot je treba. Kaznovanje sodnika Radonjića naj bi predlagal vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. K sodniku Radonjiću je ves čas prihajala sodnica, ki je bila bojda neposredno v stikih z državnimi tožilci, in mu namigovala, naj Noviča ne oprosti. Sodnik Radonjić je bil priča medijskim pritiskom in brskanju po njegovem zasebnem življenju, celo po njegovih zdravniških mapah. Ob izreku je še napovedal, da ker je želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa se bo verjetno znašel v suspenzu.

Do sedaj so opozorila o nepravilnostih v pravosodju prihajala predvsem zunaj tega sistema, sedaj pa je res konkretno opozorilo prišlo neposredno iz sodniških vrst. “V normalni državi bi dogajanje okoli procesa Novič streslo in pretreslo sam pravosodni vrh. Zadeva okoli procesa Novič je pomembna in terja konkretne odgovore in ukrepe,” je ob predstavitvi zahteve za sklic izredne seje povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert in dodala: “V dobro državljank in državljanov je potrebno najti pot iz pravosodnega blata, v katerem je ta država, še toliko bolj, ker to ni en in edini primer.” V priporočilu so v poslanski skupini SDS spomnili tudi na primere Patria, Kangler in Magajna. “Lahko se vprašamo, koliko je še takšnih primerov, ko se posamezniki s sodnim sistemom ne morejo spopasti, ker za to nimajo denarja. Posledice nedopustnih ravnanj so trajne, trpljenje posameznikov in njihovih družin je neizmerljivo. Ni je odškodnine, ki bi ublažila nedopustno ravnanje pravosodnega sistema. Moramo se nehati zanašati na to, da bo sodne krivice popravljalo Evropsko sodišče za človekove pravice. Red je potrebno vzpostaviti doma in vzpostaviti tudi zaupanje v naše organe,” je bila jasna poslanka SDS. V poslanski skupini ob tem še opozarjajo na neodziv predsednika države v dani situaciji, kar je po njihovem mnenju zaskrbljujoče, neustrezen odziv ministrice za pravosodje Katičeve pa izkazuje, da nujnih ukrepov ministrstva pravzaprav ne bo.

Demokracija

 • janko

  Dajmo, SDS, če ste še sploh za kaj… še vedno leti perje naše uboge kokoške Slovenije izpod krempljev rdečega zmaja, ker jo še vedno trga!

  • Perkele

   Ja dajmo, it na volitve in obkrožit SDS.

 • samotoje

  Če ne zdaj, bo več dela ostalo za desno vlado. Bodo pa spremembe v pravosodju nujne.

 • xtc

  Katička laže kot šus zadeve se ne izboljšujejo pač pa slabšajo sodnikom na ESČP na naše sodne izdelke gledajo z naježenimi lasmi.

 • Vlado77

  Ta koalicija zavrne vse kar prihaja iz opozicije in še posebej SDS. Na koncu se bo to odražalo v ugledu naše države in sodstva ,ki je vedno bolj katastrofalno. Miniranje vseh predlogov in celo posmehovanje in zaničevanje je že stalnica. Dejstva pa so vidna- imamo nekaj sodb ,ki so odmevale- Patria in Novič pa še Kangler. Povsod ( po mnenju uglednih pravnikov) gre za sramoto – vendar tisti na oblasti tega ne vidijo ali nočejo videti. Tako drsimo vedno nižje

  • Sonce

   Če bi sodišča res bila v rokah Kučana Udbomafije Tita in vesoljcev, bi se ti trije primeri zaključili popolnoma drugače.

   • boogin1

    Vem da imate željo kot v starih dobrih časih metanje v jame drugače mislečih ali v najboljšem primeru Goli otok. Vendar se sedaj tega ne počne več, sedaj uprizarjate montirane procese in sodite in obsodite brez dokazov, vašim pa dokaze pridno brišete.

    • Sonce

     Pa to ti razlagam, če bi res Kučan Udba ne vem kdo obvladoval sodišča, bi bili vsi iz zgornjih afer zaprti.
     Vse ostalo so pravljice.

     • macon

      Če ne bi globoka država obvladovala sodstva zgornji sploh ne bi prišli pred sodnike, hkrati pa se ljubljanski žepan ne bi sprehajal širokega nasmeha.

      Ljudi si ne upajo zapirati kot včasih zaradi EU, jim pa zj.bejo leta življenja, zdravje in živce. Kaj pomaga pravna zmaga, če si se 10 let ukvarjal z montiranim procesom.

     • skrajna resnica

      Udbosodne metode so sedaj bolj prefinjene, saj nad njimi bdi ESČP. Najpogosteje zlorabijo sojenje v nerazumnem roku, ko se farse desetletja podaja gor in dol po krivosodnih inštancah vse do zastaranja.

      Hec je v tem, da imamo pravico do verodostojnega sodišča (ESČP) šele potem, ko so vse možnosti za kršenje človekovih pravic izčrpane na okrožnem, višjem, vrhovnem in ustavnem udbišču (po potrebi se vmes zadeve vrne na začetek).

      https://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_1959_2018_ENG.pdf

 • Janez Kepic-Kern

  S spodnjim
  “VLADOM” SE STRINJAM.
  Preko Parlamenta
  – NE BO MOGOČE IZVESTI – POZITIVNIH SPREMEMB V SODSTVU !
  KER GA PAČ
  NA NAČIN – “PREGLASOVALNEGA STROJA”
  OBVLDUJEJO
  SICER ŠIBKE POKOMUNISTIČNE STRANČICE : “SD”, “SMC”, “SAB”, “DESUS”, LMŠ, LEVICA itd.
  Najti
  USTANOVITI BO TREBA ZUNANJE – PRAVNIŠKO TELO NAJBOLJ PRIZNANIH PRAVNIKOV,
  KI
  SO BOLJ PRIZNANI – – OD SODNIKOV V SODSTVU !
  To
  je očitno vsakomur, mar ne ? L..R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   EN
   TAJ- ZUNANJI – NASTOP
   NA
   SVETOVNEM SLOVENSKEM KONGRESU
   so
   NEKATERI NAŠI NAJBOLJ PRIZNANI PRAVNIKI – ŽE IMELI. L.R. JANEZ K. K. KOMENDA
   P.S.
   NPR.
   DR L.ŠTURM ON OSTALI.

 • sodnikisozločinci

  Sodniki so plačani morilci režima.

 • Skrajno Desni

  Kdo je šolal to gnojnico ki nam sodi in vlada in kdo so ljudje ki to gnojnico volijo.

  • skrajna resnica

   1. Bavcon
   2. Stalin: “Ni važno, kako narod voli, važno je, kdo šteje glasove!” Glasove šteje Vučko, bivši poslanec LDS.

 • Janez Kepic-Kern

  IZREKAM SOČUTJE IN RAZUMEVANJE – STRAHOTNE NEGATIVNOSTI,
  KI SE JE ZGODILA,
  PO KRIVDI SLABE POKOMUNISTIČNE SKOVENSKE POLITIKE
  – SEVEDA
  TAKO STAREMU, POŠTENEMU SLOVENSKEMU ČLOVEKU – GOSPODU MORAVCU !
  iN
  MU ČESTITAM,
  KER
  JE TAKO DOBRO PRENESEL – TA ZA VSAKOGAR NEVARNI – DOGODEK,
  , NAPAD ISLAMISTOV – NANJ.
  Take napade je treba – odločno – PREPREČITI !
  DOLŽNOST
  NAŠE DRŽAVE, POLITIKE – JE TO !

  Absolutno podpiram-o
  pokonćnega, cenjega gospoda , vodjo SDS Janeza JANŠO.
  Se oprosti
  “žal” premirju M. ŠARCU – NEODZIV – NA TA GROZLJIVI DOGODEK,
  ker ga trenutno – ni v SLOVENIJI. !
  NA
  UGRABITEV DOMAČINA, 78 LETNEGA GOSPODA IZ Bele Krajine.
  Vsaj
  meni osebno pa se zdi – SRAMOTEN – neodziv
  “žal”
  preds. B. PAHORJA !
  Njegov ugled – je že takointako – NIZEK: z nereagiranjem
  na
  TAKO POMEMBNE DOGODKE – pa si “žal” preds. B. PAHOR
  sam
  ZAPRAVLJA
  ŠE ZADNJE KANČKE ZAUPANJA, UPOŠTEVANJA OSEBE,
  KI
  GA PRI DELU NAS SLOVENCEV – le še, v zelo majhni meri – ima.
  Vedno
  bolj ga dojemamo kot zelo praznega, samovsiljenega nastopača,
  ki
  v odločilnih, težjih situacijah in pod
  PRITISKI LJUDI, KI JIH IMA
  ON ZA VPLIVNE – ZACINCA IN POKLEKNE.
  In si ne upa zastopati interesov – nas državljanov,
  Slovencev, ki se po nas ta dežela in
  naša država SLOVENIJA – imenuje ! L.r. JANEZ K KERN KOMENDA
  P.S.
  SDS
  NAJ ČIMVEČ DELA Z LJUDMI, Z NAVADNIMI LJUDMI.

 • Janez Kepic-Kern

  ZELO
  RESNA – INFORMACIJA !
  ŠE TU.
  AKTUALNA INFO.

  ŠTEVILO – KRAJ AVTOV
  SE JE BAJE
  – V ZADNJIH DNEH MOČNO POVEČALO ! To je seveda stvar organov MNZ !
  Povem
  le
  ZA PRIMER, KI SEM GA SLIŠAL OD MLADEGA FANTA,
  KI
  JE DEL KROGA LJUDI – MOJIH VSAKODNEVNIH ZNANCEV.

  ŠE TU.
  RESNA INFO !
  Meni osebno dobro poznani
  19 letni , VELIK, DELOVEN, OK FANT
  vnuk gospe T.P.
  JE
  VČERAJ REKEL, DA VE ZA PRIMER

  – K R A J E – AVTA

  AVTA IZPRED NEKE TRGOVINE PRI LJUBLJANI..
  LASTNIKU,
  KI JE PO NERODNOSTI PUSTIL KLJUČE V AVTU
  SO STORILCI ZLOŽILI NJEGOVO ROBO IZ AVTA
  NALOŽILI SEBE IN SVOJO ROBO – V TA AVTO – IN – ODPELJALI.
  Takih
  primerov – JE BAJE VELIKO.
  Povem
  kot sem slišal. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  BAJE
  JE BILO TAKIH KRAJ – AVTOV
  NA OBMOČJU NOVEGA MESTA – NAD 10 KRAJ AVTOV . ! ?