fbpx

Velik podpornik elektro oligarha Janković si je nakopal tožbo s strani kriminalista, ki je preiskoval službo za seks

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Na nedavni volilni konvenciji Gibanja Svoboda smo lahko videli, kako je ljubljanski župan Zoran Janković nastopil v glavni vlogi kot eden izmed najbolj vnetih podpornikov elektro oligarha. Marsikoga je to presenetilo, saj je splošno znano, da se na Jankovića že dlje časa lepi cel kup afer, vse od afere Stožice pa do afere farmacevtka. Kljub temu, da je šlo Jankoviću še kako na roko, da je tožilka Blanka Žgajner v zadevi farmacevtka “zamudila” dvoletni rok, da bi zagnala kazenski postopek, saj je s tem prišlo  do izločitve in uničenja dokazov, pa očitno celotna zadeva v zvezi s tem le ni povsem pokopana, kot bi si to morda želel Janković. Kaže namreč, da bo vendarle moral pojasnjevati svoj odnos s Katarino Ravnikar.

Kriminalist Tihomir Žgavec je na račun večkratnega obrekovanja, tudi v primeru preiskovanja primera farmacevtka, ko je nastal zaznamek, kako je ljubljanski župan Zoran Janković za to, da je uredil službo za nedoločen čas Ravnikarjevi, v zameno dobil seks, sprožil kazenski postopek zoper podpornika elektro oligarha. V predlogu za kazenski pregon Žgavec opozarja, da mu Janković pripisuje, da naj bi sodeloval v zaroti proti njemu in njegovi družini tudi v primerih, ko še niti ni bil zaposlen na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Pravi pa tudi, da mu podtika sodelovanje v primeru hišne preiskave pri družini Janković decembra lani, kjer sam sploh sodeloval ni. Tedaj je bil namreč na bolniškem dopustu.

Žgavec se je za pregon Jankovića odločil, ker ima dovolj, da ta leta in leta naokrog širi neresnične izjave glede njega. Kot je poudaril v predlogu za kazenski pregon, je naravnost zaskrbljen in zgrožen nad tem, da ga Janković vsakič, ko ta pride v stik z organi odkrivanja in pregona, omeni. Vse, kot da bi želel s tem povzročiti jezo med Jankovićevimi podporniki. Omenil je, da sta bili njegova mati in hči še kako zaskrbljeni zanj po nastopu Jankovića v oddaji Ena na ena na POP TV, saj se zavedata, kakšno politično moč ima v rokah ljubljanski župan.

Foto: STA

Iz predloga za kazenski pregon je razvidno, da naj bi Janković kriminalista januarja letos lažno obtoževal, ko je ta dejal, da je vpleten v hišne preiskav pri Jankoviću, 21. decembra lani, do katerih je prišlo na zahtevo sodišča. Žgavec poudarja, da pri preiskavah ni sodeloval, daj je bil tedaj na bolniškem dopustu. V teh izjavah pa je kriminalista tudi povezal s predkazenskim postopkom v primeru Mercatorjevih delnic, s čimer Žgavec ni imel prav nič. Prav tako Žgavec med drugim opozarja, da je proti županu vodil postopek, ker je obstajal sum kaznivega dejanja nezakonitega posredovanja. Od Katarine Ravnikar je namreč Janković zahteval seks in ga tudi dobil. Janković ga je obrekoval tudi pri opravljanju tega dela, še trdi kriminalist.

Na NPU se je zaposlil leta 2013
Po besedah Žgavca je Janković že leta 2016 v izjavi za javnost navajal, da se ga naj bi v zadevi Stožice lotila “zbrana druščina” tožilke Blanke Žgajnar, predstavnika finančne uprave Uroša Grošlja, Darka Stareta iz KPK in Tihomirja Žgavca iz NPU. Žgavec poudarja, da gre za neresnično izjavo, saj se je na NPU zaposlil leta 2013, preiskave v primeru Stožice pa so bile izvedene prej, septembra 2012. Sicer pa je Janković imel vpogled v imena preiskovalcev in med njimi ni bilo sledu o Žgavcu. Po besedah kriminalista pa je še bolj nevarna in neresnična izjava, s katero ga je župan obtožil, da je v tej “zbrani druščini” lotil njega, njegovih sinov in sodelavcev na način “da si izmišljamo nove in nove preiskave, ga zaslišujemo, preganjamo, preiskujemo, čeprav za to ni dejanske utemeljene podlage …”.

Janković kriminalistu očita kazniva dejanja in nestrokovno delo. Ob tem pa Žgavec opozarja, da župan pri tem ne navaja nobenih dokazov. Delo kriminalistov je namreč usmerjalo državno tožilstvo, hišne preiskave so bile izvedene na podlagi sodne odredbe. Žgavec izpostavlja, da pri preiskavah, ki so mu s strani Jankovića pripisane, ni sodeloval, saj tedaj še sploh ni bil zaposlen v NPU. Na bolniškem dopustu pa je bil, ko je bila pri Jankovićih nedavna hišna preiskava. Številni mediji so neresnične izjave Jankovića tudi povzeli, spominja Žgavec.
V nadaljevanju si lahko v celoti ogledate predlog za kazenski pregon podpornika elektro oligarha:

Vir: Siol

Vir: Siol

Vir: Siol

Vir: Siol

Sara Kovač