fbpx

Velika večina anketiranih v javnomnenjski raziskavi podpira uvedbo javnih del za zdrave prejemnike socialne pomoči!

Slika je simbolična. Foto: Arhiv Nova24TV.

V Sloveniji imamo ob razmeroma še vedno ugodnih gospodarskih kazalcih rekordno število prejemnikov socialnih pomoči in poslanka SDS, mag. Karmen Furman, je v državnem zboru že predlagala, da bi zdrave prejemnike socialnih pomoči vključevali v politiko zaposlovanja, med drugim v opravljanje javnih del. Kot izhaja iz javnomnenjske raziskave, ki so jo za Nova24TV izvedli pri Parsifal SC, velika večina sodelujočih podpira rešitev, po kateri bi morali prejemniki socialnih pomoči, če so sposobni za delo, sprejeti ponujeno delo, da bi pomoč še naprej lahko prejemali.

Kot je ugotovila agencija Parsifal SC, velika večina sodelujočih v novembrski javnomnenjski raziskavi podpira novo rešitev, po kateri bodo morali prejemniki socialne pomoči, če so sposobni za delo, sprejeti ponujeno javno delo, da bodo še naprej lahko prejemali pomoč.

Velika večina sodelujočih v anketi se strinja s predlogom
S predlogom se strinja 82,2 odstotka sodelujočih, 13,2 odstotka sodelujočih takšne rešitve ne podpira, 4,5 odstotka sodelujočih pa se ni moglo opredeliti glede vprašanja in so odgovorili z “ne vem”.

Vir: Parsifal SC

Imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči
“Kljub visoki gospodarski rasti imamo v Sloveniji zaposlene, med katerimi vlada revščina, poleg tega pa imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči, in sicer preko 90.000,” je dodala poslanka in ob tem izpostavila tudi dejstvo, da je med njimi največji delež tistih starostnih skupin, ki bi lahko bile najbolj delovno aktivne. Trenutno socialno politiko je tako označila za zgrešeno. Ob tem poslanka Slovenske demokratske stranke mag. Karmen Furman zagovarja prepričanje, da ukinitev dodatka za delovno aktivnost ni prava smer uravnavanja socialne politike, saj bi “na tak način bili tisti, ki so delovno aktivni in prejemajo dodatek, ker ne dosegajo cenzusa, kaznovani za tiste, ki so zlorabljali ta institut”.

Zdrave prejemnike socialne pomoči moramo čim prej vključiti v aktivno politiko zaposlovanja
Ob tem je Furmanova dodala, da bi v tem primeru vsi prejemali enak znesek, ne glede na to, ali bodo delovno aktivni ali pa bodo prejemniki socialne pomoči, ker odklanjajo delo, kar zagotovo ni prav. “Zdrave prejemnike socialne pomoči moramo čim prej vključiti v aktivno politiko zaposlovanja, zato smo v SDS pripravili amandma, s katerim želimo doseči, da bi socialna pomoč dejansko služila tistim, ki ne morejo delati, in kot začasni prejemek za premostitev življenjske situacije,” je dejala poslanka in opozorila, da socialna pomoč ni dolgotrajni dohodek in da vse pogosteje prihaja do njene zlorabe.

Amandma, ki ga predlagajo v Slovenski demokratski stranki, predvideva spremembo, ki bi zdrave odrasle prejemnike socialne pomoči vključila v javna dela, če bi to možnost zavrnili, pa bi se jim znesek socialne pomoči zmanjšal za polovico. “Pri tem ne želimo, da bi se znižal koeficient za otroke,” je poudarila in dodala, da bi se zahvaljujoč javnim delom izboljšalo tudi stanje v nekaterih ustanovah, na primer v domovih za ostarele. Za konec pa  je poslanka še poudarila, da s tem predlogom amandmaja “nikomur ničesar ne jemljemo in ne nižamo socialne pomoči, če zdrav prejemnik izkaže pripravljenost za vključitev v javna dela in se na tak način vključi v nekakšno obliko zaposlitve”.

Anketo je za spletni portal Nova24TV med 4. in 7. novembrom na vzorcu 911 anketiranih izvedla agencija Parsifal SC. Od tega je 705 sodelujočih odgovarjalo prek telefona, 206 pa jih je v anketi sodelovalo prek spleta.

Rok Krajnc