Velika večina anketiranih v javnomnenjski raziskavi podpira uvedbo javnih del za zdrave prejemnike socialne pomoči!

Slika je simbolična. Foto: Arhiv Nova24TV.

V Sloveniji imamo ob razmeroma še vedno ugodnih gospodarskih kazalcih rekordno število prejemnikov socialnih pomoči in poslanka SDS, mag. Karmen Furman, je v državnem zboru že predlagala, da bi zdrave prejemnike socialnih pomoči vključevali v politiko zaposlovanja, med drugim v opravljanje javnih del. Kot izhaja iz javnomnenjske raziskave, ki so jo za Nova24TV izvedli pri Parsifal SC, velika večina sodelujočih podpira rešitev, po kateri bi morali prejemniki socialnih pomoči, če so sposobni za delo, sprejeti ponujeno delo, da bi pomoč še naprej lahko prejemali.

Kot je ugotovila agencija Parsifal SC, velika večina sodelujočih v novembrski javnomnenjski raziskavi podpira novo rešitev, po kateri bodo morali prejemniki socialne pomoči, če so sposobni za delo, sprejeti ponujeno javno delo, da bodo še naprej lahko prejemali pomoč.

Velika večina sodelujočih v anketi se strinja s predlogom
S predlogom se strinja 82,2 odstotka sodelujočih, 13,2 odstotka sodelujočih takšne rešitve ne podpira, 4,5 odstotka sodelujočih pa se ni moglo opredeliti glede vprašanja in so odgovorili z “ne vem”.

Vir: Parsifal SC

Imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči
“Kljub visoki gospodarski rasti imamo v Sloveniji zaposlene, med katerimi vlada revščina, poleg tega pa imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči, in sicer preko 90.000,” je dodala poslanka in ob tem izpostavila tudi dejstvo, da je med njimi največji delež tistih starostnih skupin, ki bi lahko bile najbolj delovno aktivne. Trenutno socialno politiko je tako označila za zgrešeno. Ob tem poslanka Slovenske demokratske stranke mag. Karmen Furman zagovarja prepričanje, da ukinitev dodatka za delovno aktivnost ni prava smer uravnavanja socialne politike, saj bi “na tak način bili tisti, ki so delovno aktivni in prejemajo dodatek, ker ne dosegajo cenzusa, kaznovani za tiste, ki so zlorabljali ta institut”.

Zdrave prejemnike socialne pomoči moramo čim prej vključiti v aktivno politiko zaposlovanja
Ob tem je Furmanova dodala, da bi v tem primeru vsi prejemali enak znesek, ne glede na to, ali bodo delovno aktivni ali pa bodo prejemniki socialne pomoči, ker odklanjajo delo, kar zagotovo ni prav. “Zdrave prejemnike socialne pomoči moramo čim prej vključiti v aktivno politiko zaposlovanja, zato smo v SDS pripravili amandma, s katerim želimo doseči, da bi socialna pomoč dejansko služila tistim, ki ne morejo delati, in kot začasni prejemek za premostitev življenjske situacije,” je dejala poslanka in opozorila, da socialna pomoč ni dolgotrajni dohodek in da vse pogosteje prihaja do njene zlorabe.

Amandma, ki ga predlagajo v Slovenski demokratski stranki, predvideva spremembo, ki bi zdrave odrasle prejemnike socialne pomoči vključila v javna dela, če bi to možnost zavrnili, pa bi se jim znesek socialne pomoči zmanjšal za polovico. “Pri tem ne želimo, da bi se znižal koeficient za otroke,” je poudarila in dodala, da bi se zahvaljujoč javnim delom izboljšalo tudi stanje v nekaterih ustanovah, na primer v domovih za ostarele. Za konec pa  je poslanka še poudarila, da s tem predlogom amandmaja “nikomur ničesar ne jemljemo in ne nižamo socialne pomoči, če zdrav prejemnik izkaže pripravljenost za vključitev v javna dela in se na tak način vključi v nekakšno obliko zaposlitve”.

Anketo je za spletni portal Nova24TV med 4. in 7. novembrom na vzorcu 911 anketiranih izvedla agencija Parsifal SC. Od tega je 705 sodelujočih odgovarjalo prek telefona, 206 pa jih je v anketi sodelovalo prek spleta.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Transferji za otroke naj ostanejo, prejemnikom sociane pomoči je treba pa po nekaj mesecih socialo prepoloviti.
  Lenobe nas bodo stale mnogo več, ker jim bomo morali k sociali plačevati še dodatek za malico in stroške za vožnjo do mesta opravljanja javnih del.
  Socialni transfer je namenjen za kakšen mesec, morda dva, da si nezaposlen poišče kakršnokoli službo.

  • rabbit

   Jaz imam pa boljši predlog,vsak, ki dobi socialni transfer mora enkrat na teden za 8 ur, k najbližjemu kmetu pomagat zastonj, kmet mu na,j da malico in lahko tudi zelenjavo, ostalo mora oddelati 8 ur na teden, bi vi videli kako bi si ti podpiranci hitro službo našli.
   V moji bližini so 3 večji kmetje in niti eden ne dobi slovenskega delavca, so v glavnem Romuni in Makedonci ter iz Kosova.

 • Amerikanc

  Le zakaj bi bili bolni (še posebej, če je to kronična bolezen), izključeni iz javnih del. Saj to je ponovno neke vrste zapostavljanje oz. diskriminacija dela populacije. Delati bi moral vsak, ki lahko kaj pametnega počne. Prvič zato, da kaj prispeva v državno blagajno za pokritje svojih stroškov, drugič zaradi sebe, da lažje preživi in tretjič zaradi občutka pripadnosti. Lenuharstvo uniči človeškega duha.
  Na komunista ne računam da bo delal. Toti bolje da so doma in da flancajo na Kurah.

  • spartan

   Še enkrat preberi kaj si napisal, da ne boš kdaj ti bolnik.

   • Amerikanc

    Nisi razumel. Tudi ljudje, ki so jim podjetja zaradi bolezni (tu mislim predvsem na kronične bolezni) dala nogo in bi radi delali sebi primerna dela, bi lahko opravljali javna dela. Teh del je veliko, po bolnicah in ostalih javnih ustanovah. V Italiji imajo to zelo lepo rešeno; ogromno kroničnih bolnikov in invalidov, opravlja dela po bolnišnicah (običajno pisarniška dela).

 • Andrej

  Preden se bomo mi kaj zmejili in uveljavili se bodo razmere tako spremenile, da se bo zopet vse skupaj podiralo. Vlada, ki ima reakcijski čas od 4 leta naprej je slaba vlada. In Šarec sam priznava, da se jim ne ljubi nič narediti. Razen za neke kakor podnebne spremembe, kjer z nič dela in imaginarnimi študijami pobereš milijone in nihče ne ve, kam gredo.

 • Matej Kuhar

  Vprašajo se naj zakaj je toliko ljudi na socialni pomoči. Zato, ker je plača prenizka, naj jo dvignejo na 900 neto za preprosta dela pa teh težav okol socialne ne bo več. Mislim da pol polovica teh začne takoj delat….ostale se pa še mal prepriča, da bodo lepše živel z 900net++++ kot s 300-400 evri