Velika vrnitev Franca Kanglerja v državni svet!

Foto: STA

Presenetljivo je največ glasov elektorjev v mariborski volilni enoti za državnega svetnika zbral Franc Kangler. Za Kanglerja je bilo 15 glasov in bo državni svetnik,  je povedal predsednik volilne komisije Branko Reisman.

Na drugem mestu je bil v Mariboru Drago Žura z 11, tretji Rudi Matjašič s sedmimi glasovi. Vsi drugi so zbrali krepko manj glasov. Nekdanji mariborski župan Alojz Križman je, denimo, prejel le tri glasove, Leo Kremžar pa celo nič glasov. Izvolitev je presenečenje, ker ni bil kandidat Mestne občine Maribor, povrhu pa so bile pred leti proti njemu vstaje, kar dvakrat pa so mu v državnem svetu celo “ukradli” mandat. Pred petimi leti je Franc Kangler tekmece porazil bolj odločno. Takrat je zbral 25 (deset več) glasov elektorjev, Drago Žura sedem glasov, Rudi Matjašič tri in Anton Bergauer dva.

Zanimivo je morda, da sta po presenetljivi izvolitvi Kanglerja nekoliko “zmrznila” časnika Delo in Dnevnik, ki sta izjemno obsežno spremljali “vstaje” in padec Kanglerja. Dnevnik še dve uri po razglasitvi rezultata na svojem portalu ni imel nič napisanega o tem. Delo pa je rezultat  objavilo, a nekoliko skrit pod takšno napovedjo, ki ne pove nič. Čez nekaj ur so ta naslov le popravili v bolj logičnega: “Kanglerja tokrat potrdili za državnega svetnika”. Z novinarskega vidika se je povsem profesionalno odzval le Večer, ki je kar hitro objavil jasno sporočilo, kaj se je zgodilo.

Kdo vse je izvoljen
Po občinah, kjer so včeraj potekale volitve 22 predstavnikov lokalnih interesov, se je okrepila desnica (SDS, SLS, NLS). V Celju je za svetnika izvoljen predsednik SLS Marko Zidanšek. Izvoljeni so bili med bolj znanimi, kot smo v začetku tedna že napovedali, Boris Popovič iz Kopra, Matjaž Švagan iz Zagorja in Bojan Kontič (SD) iz Velenja, v Grosupljem župan in nekdanji glavni tajnik SDS Dušan Strnad, v Ljubljani Dejan Crnek, v Kamniku Franc Rokavec, v Slovenski Bistrici Milan Ozimič, na Ptuju Rajko Fajt, v Ljutomeru Branko Šumenjak, v Kranju Igor Velov, na Jesenicah Bogomir Vnučec, v Murski Soboti Marjan Maučec, v Novi Gorici Tomaž Horvat, v Tolminu Bojan Režun, v Novem mestu Bojan Kekec, v Črnomlju Samer Khalil, v Sežani Davorin Terčon, v Logatcu Miroslav Ribič, v Slovenj Gradcu Franc Golob in v Krškem Srečko Ocvirk.

Foto: STA

Zaplet pri športu in kulturi
Danes bodo še volitve 18 predstavnikov interesnih skupin (lobijev): sindikatov, delodajalcev, obrtnikov, kmetov … Pravzaprav jih bodo volili le 17, ker je pri predstavniku kulture in športa odločanje ustavilo sodišče, da bi Državna volilna komisija preverila pravilnost izbiranja elektorjev Nogometne zveze Slovenije in podobnih, kjer dvomi v pravilnost števila elektorjev, ki pripadajo komu, niso nujno iz trte zviti.

Za ta sedež, ki ga je zadnja leta zasedal predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ki ga ni več med kandidati, sta se potegovala Stanislav Glažar, Janoš Kern, Aleksander Hribar in Aleš Jelen. Neuradno je bilo slišati, da je imel župan Hajdine Glažar, ki je bil za župana izvoljen kot kandidat široke koalicije SDS, SD in SLS, več možnosti. A volitve za ta sedež so prestavljene in mogoče je celo, da bo državni svet konstituiran brez predstavnika kulture in športa.

Kako so pri Kanglerju goljufali
Pred petimi leti, ko je levici na volitvah svetnikov uspelo dobiti večino, so že na konstitutivni seji zlorabili oblast s kršitvijo ustave, ko niso potrdili mandata prav Francu Kanglerju, s čimer so si pri volitvah vodstva državnega sveta in pri odločanjih v prvih mesecih delovanja zagotovili glas prednosti več. Predvsem pa so dodatno očrnili SLS, katere član je bil pred tem Kangler in Kanglerja samega. Svoje ravnanje so razglasili za etično. Všeč je bilo vstajnikom v Mariboru in Ljubljani, pa tudi sicer simpatizerjem levice, pritrjeval pa jim je tudi lep del največjih medijev in novinarjev, ki vedno ploskajo svojim.

Foto: STA

Ustavno sodišče RS je pozneje povsem soglasno ugotovilo, da je šlo pri nepotrditvi Kanglerjevega mandata za očitno kršitev ustavne ureditve in je Kanglerju vrnilo sedež. Ključno vlogo pri kršenju ustave so imeli Igor Antauer (delodajalci), Drago Ščernjavič (sindikati) in Peter Požun (zdravstvo), ki so v mandatno volilni komisiji državnega sveta vztrajali, da je treba problematizirati Kanglerjev mandat, čeprav so bili posebej opozorjeni in so vedeli, da za to pravno ni nikakršnih razlogov. Nihče se ni pritožil, da bi bilo z volitvami pred tem kaj narobe. Pa leva večina v državnem svetu, ki je nenavadno nepotrditev mandata pozneje le še potrdila.

V drugo zaradi Ježovite
Večina svetnikov je Kanglerju, ko mu je mandat pred petimi leti vrnilo ustavno sodišče, pozneje sedež spet odvzela. V drugo so to storili zaradi pravnomočne obsodbe na več kot pol leta zapora, ker so v občini, ko je bil Kangler župan, dodelili službeno stanovanje vedeževalki Karin Ježovita. Tudi v drugo so bili za odvzem le z levega dela dvorane. Sodba je bila, ko Kangler ni bil več svetnik, razveljavljena na vrhovnem sodišču. Mandat Kanglerju ni bil vrnjen.

Peter Jančič, Spletnicasopis.eu

 • janez zorman

  Kangla, sedaj pa na delo in počistiti Maribor vse “svinjarije”, ki te je obešala preko mostu – v Dravo.

  • karpelec

   Dela bo imel na pretek, uspeh pa… bomo videli, so rekli slepi.

 • Morala

  Bravo in čestitke!

 • dež

  Se pridružujem čestitkam, bi bil pa še veliko bolj zadovoljen, če bi DS ukinili. Ne zaradi Kanglerja, ampak zaradi enostavnega dejstva, da gre za nepotreben strošek, od katerega država nima nobene koristi.

  • Franc Šink

   Včasih pa le dobi polena pod noge. .

 • Zima prihaja

  Koliko stane to ?

 • moat

  Mah, moje mnenje je, da Kangler ni in ne more biti več moralna avtoriteta. Sicer pa kdo je to še sploh lahko v DS ali na sploh v politiki? DS pa, takšen kot je zdaj, itak ne rabimo in ga je potrebno ukiniti ali pa ga preoblikovati, da bo dejansko dvodomni parlament z nekimi pristojnostmi. Zdaj jih razen, da lahko daje veto nad zakone in, da mlati prazno slamo, nima.

 • toxico

  ta je čist pošten samo z tistimi radarji je zajebal in razpizdu narod in to so kumunajzarji takoj izkoristili

  • Stajerka

   večina ja……ni pa noben svetnik, sicer po lopovščini Zokniju ne seže do palca na nogi, ima pa tudi masla na glavi – smolo ima samo to, da smo Štajerci temperamenti osebki in ko nam dvigne dekl, ga je težko ustavit……..
   sicer pa se večina politikov MB izogiba v loku……oni že vedo zakaj…..državna proslava Maistru že kar nekaj let ni več v Mariboru….

   • Soave

    No, sicer je ta dekl pomagal dvigniti politični nasprotnik Kanglerja.
    Pa vseeno. Bravo Štajerci!
    Mi Ljubljančani pa Ljubljankovića po rokah nosimo . . . . . . . OSLI

  • Vera

   Narod v Mariboru bi moral voziti po predpisih, ne pa divjati . Večkrat sem imela priložnost videti , ko sem čakala na avtobus . Avstrijci in Nemci so se spraševali , če imamo tu progo za F1 .

 • PLavi-mil

  Čestitke, kako se je pa poveznil nos obeševalcem lutk pod mostom. Še enkrat se je pokazalo, da naroda ne moreš dolgo nategovati.

 • Soave

  Človek se res upravičeno sprašuje, kakšne zakone imamo ? So tako napisani, da jih lahko različno beremo, oz. si jih različno tolmačimo ? Po potrebi ? Kakor za koga ?Pa koliko znanja ima ta, ki sodi ?

  Če pa se drugače ne da, pa spremenimo Ustavo, pa je !!??

 • ahnenpass

  Enostavno mi ni jasno kdo pri nas še vedno voli za SLS, kje najdejo ljudi, ki jih ta stranka še ni izdala in razočarala. Na celjske so zaljubljeni v Šrote, ki so jim potopili lokalno banko in jih zadolžili za naslednjih sto let, v Mariboru pa sem popolnoma prepričan, da bi več ljudi podprlo Šiška kot Kanglerja. Zakaj je Franci sploh tako popularen,verjetno je bil udbaš, drugače si ne znam razlagati njegove sreče in karizme.

  • Edi Puc

   .. preveč te skrbi, nimaš kaj drugega za početi ?

  • Anton

   meni pa naprimer ni jasno kako da skrajno populistična stranka sd ki od leta 1991 do dandanes ni naredila nič in res prav nič, razen škode,na 2 mestu lestvice po podpori volilcev pa nprimer ni mi jasno kako lahko nek relativno neznanan obraz kot je “Serpentinšek” dobi čez 300 tisoč volilcev podpore praktično “čez noč”, pa recimo ni mi jasno še do sedaj kako je lahko “instant” stranka modernega moda ups modernega centra Mira Cerarja čez noč dobila pdporo cc 35% volilnih upravičencev, pa še dosedj mi ni jasno zakaj ljubljančani tako zvesto podpirajo Jankovića,marsikaj mi ni jasno ker očitno na probleme gledam sozi prizmo logike, te pa levaki niso nikoli imeli, LOGIKE PAČ

   sarkazem press

   • Anton

    Ej tone zakva sarkazem pres?

 • Olga_10

  Čestitke!

  • Hun

   as ti tud kje svetnica in cuzas obcinsk denar

   • Olga_10

    Prav je da ga “cuzajo” samo “naši”…. Kangler ni “naš”… Vemo, kje tiči zajec….
    Jaz pa pravim, kamor je šel bik, naj gre se štrik…

    • Hun

     to se greste politicno opredeljeni v levo tel malikovalci mesije Janse, igrice kdo je vas in kdo nas…ostali nimamo casa in vollje za take nesmisle

     • Olga_10

      Zakaj vas pa državni svet ni motil prej?

     • Hun

      a si ti iz Maribora?

 • Caetano

  Me veseli, da se je rdeča levica slabo odrezala na teh volitvah.

 • FuldaDulda
  • Olga_10

   To sploh niso sodbe…. To so politični konstrukti v funkciji, kako se znebiti političnih nasprotnikov… Vam še ni jasno?

 • piko8

  Čestitke, rdečuhi pa na kadalabre!!

  • Janez

   Če ne znaš Slovenščine,raje ne piši komentarjev.

   • piko8

    In kaj tebe moti!

 • Olga_10

  Na Hanzi so imeli objavljeno izvolitev Kanglerja v Državni svet…. Ravno, ko sem začela brati, so zadevo umaknili…. Po naročilu? FUJ!

 • Hun

  jst sm ze mislu da je kak s.p. odpru in se podal na prosti trg…ampak kaj ces prcakvat od policaja

 • luckyss

  Kdor ne vidi v tem tipu primitivca in lopova, mu ni pomoči…
  Sicer pa isti ptiči skup letajo…Imate enakega bumbarja v parlamentu…bivši policaj, pa skoraj hodit ne zna, kaj šele “govort”…

  • Olga_10

   Seveda, samo “naši” so “in”… Ustavni pravnik Cmerar je po inteligenci hujši od vsakega miličnika!

 • MEFISTO

  Trije komentarji in vse tri je izbruhal mož tisočerih nickov.

  Slava mu!

 • Franjo Trojner

  Bravo g. Kangler! Zdaj vam samo še želim, da znova zasedete položaj župana mesta Maribora in končno in dokončno razfukate ves ta smrad, ki vas je podlo in nezakonito odstranil iz mesta župana in vas nato hotel še, kot osebo uničiti. MARIBOR vas potrebuje in vas bo pri vašem naskoku na župansko mesto gotovo množično podpr. Zapomnite si, vas niso rušili prebivalci mesta Maribora, vas so rušili vandali iz celotne Slovenije, ti pa volilne pravice v Mariboru nimajo. Zato kr pogumno v tekmo za ponoven županski mandat, nekateri v Mariboru se vaše vrnitve zelo bojijo in se jim upravičeno že tresejo gate. Uh, kako bo v totem Maribori še špasno!

  • luckyss

   Pa saj Franca nena rabi dobro plačane politične funkcije…proda dvajset kock sena pa je tu 20 000 evrićev…
   Banda primitivna…No, saj sedaj v Maribori tudi niso angelčki na oblasti , ampak podobna primitivna banda….
   Ampa to ni razlog za glorificiranje tega polpismenega tepca..

 • RATATA

  Kangler naj raj pove kako je bil ubit Dobri človek iz Negove Kramberger.

  • Olga_10

   Komu pa je bil Kramberger napoti? Kučanu? Kučan je bil šef Udbe, ki je morila politične nasprotnike doma in v tujini… Torej?

   • Jovo Jamnica

    Naj Kanglar to pove…

   • RATATA

    O ugotovitvah pa lahko pove kaj tudi Kangler, saj je bil zraven, ko so raziskovali. No, razen, če je obljubil, da ne bo ničesar povedal zavoljo svoje politične kariere, ki se je začela takoj po tem.

   • montyamp

    Žveplenega halbmadžara na vrtno svetilko , včeraj , lani , 1945 , …..

 • RATATA

  Komunajzrji pretežno.
  Nismo tolk bogati, da bi DS vzdrževali.
  Sterat budale brezvezne.

 • Dušan Grobelnik

  Zaslužiš si

 • Janez

  Čestitke !
  Vrlemu Slovencu in OK ŠTAJERCU gospodu Kanglerju.
  Karr korajžno kot doslej. Pravica, sodna mora biti do vseh enaka. Poštena. L.r. Janez ? KOMENDA
  P.S.
  NE PA
  – DA SE NEKATERE TOŽI IN SODNO KAZNUJE BREZ OSNOVE IN DOKAZOV.
  Druge se pa pušča nekaznovane.

 • Grenze

  Komunisti ki nagajajo Kanglerju so gnoj ki zelo smrdi in ne gnoji to so egoistični kruhoborci ki bi se med sabo pobili za priviligirano življenje madona še zdaj hodijo iz gmajne.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!