fbpx

Veliki (podjetnik) Bandelli na poslanskem nadomestilu. Sedaj je jasno, zakaj ni hotel poravnati stave

Poslanec SAB Marko Bandelli se vozi s pregrešno dragim športnim avtomobilom znamke Porsche. (Foto: STA, Siol)

Poslanec propadle Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli je po izpadu iz parlamenta uveljavil pravico do nadomestila. Kar je precej nenavadno, saj je Bandelli znan primorski podjetnik (šele nato politik), znan po zbirki luksuznih avtomobilov, med drugim tudi športnega porscheja. Glede na to, da bi se lahko takoj zaposlil pri svojem podjetju, kot bi se zanj spodobilo, je uveljavitev pravice do nadomestila nemoralna, morda celo nezakonita. 

A kot ugotavlja odgovorni urednik Siola Peter Jančič, je Bandelli očitno ocenil, da je bolj smiselno uveljaviti nadomestilo, ker – zakaj bi njegovo podjetje moralo trošiti denar, če ga lahko zanj trošijo davkoplačevalci?

Da se ne bomo razumeli narobe. Poslansko nadomestilo poslancem pripada po zakonu, a le, če je za to izpolnjen posebni pogoj. Zakon pravi tako: “Poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s posebnimi predpisi, v katerih je urejena pravica do starostne pokojnine, ima, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo …” 

Vprašanje, ki se zastavlja, je, ali Bandelli resnično izpolnjuje temeljni pogoj, da nekdanji poslanec ne more dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Zakaj bi trošil, če ni potrebno?
Bandelli pa je očitno isto logiko kot zgoraj uporabil pri stavi, ki jo je sklenil s poslancem SDS Dejanom Kalohom. Nekdanja poslanska kolega sta pred koncem prejšnjega mandata sklenila stavo, da bo Marko Bandelli v dobrodelne namene nakazal 1000 evrov v primeru, da stranka SAB izpade iz parlamenta. Kako so se razpletle volitve, je jasno, volivci so stranko zabrisali iz parlamenta, Bandelli pa je s tem postal dolžnik nedoločeni humanitarni organizaciji. A na veliko presenečenje vseh nato Bandelli ni želel poravnati dolga, Kaloha pa je označil kot nesramneža.

Andrej Žitnik