fbpx

Veliki vladni projekt: Bratuškova si bo ogledala dobro delo na železniški infrastrukturi, ki ga je zastavila Janševa vlada

Alenka Bratušek ob ogledu novih vlakov, ki so prišli v Slovenijo v času vlade Janeza Janše. Vir: STA

Ministrstvo za infrastrukturo si je začrtalo nov veliki projekt! Nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je po propadu svoje stranke SAB postala državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo, si bo ogledala stanje železniške infrastrukture na relacijah Ljubljana-Kočevje, Kočevje-Grosuplje in Novo mesto-Metlika. Veliki projekt je bil socialnemu omrežju predstavljen na profilu infrastrukturnega ministrstva. Obnovo železniške infrastrukture je namreč zagotovila vlada Janeza Janše, tako da državni sekretarki dejansko ne ostane drugega, kot da si ogleduje dobro delo drugih. 

“Danes si bo državna sekretarka mag. Alenka Bratušek ogledala stanje železniške infrastrukture na progah Ljubljana-Kočevje, Kočevje-Grosuplje in Novo Mesto-Metlika,” so zapisali na Twitterju. K svojemu zapisu so dodali ključnike #gradimo in #obnavljamo, ki na moč spominjajo na predvolilno geslo SDS Gradimo Slovenijo. Takratna vodilna koalicijska stranka je imela za razliko od vlade Roberta Goloba vso pravico uporabljati takšno geslo. Pod vlado Janeza Janše se je dejansko gradilo in obnavljalo, rezultati takratnega dela pa bodo še dolga leta pričali o delu njegove vlade in ministrov.

Vsega tega se ministrica prav gotovo zaveda, saj so na spletni strani vlade še vedno dosegljivi podatki, koliko in za kakšen namen so se namenjala sredstva. Medtem ko je v medijih skoraj vsak teden moč prebrati, da država namenja vse več sredstev za nevladne organizacije, lahko na spletni strani gov.si preberemo, da je nekdanja vlada za  “nadgradnjo železniške proge št. 80 državna meja–Metlika–Ljubljana na Novo mesto (Birčna vas)–Ivančna Gorica (DPN),” namenila 654,7 milijona evrov.

Redna železniška linija Grosuplje-Kočevje, po kateri se bo peljala ministrica, če zanjo ne bodo rezervirali posebnega železniškega prevoza, je zaživela pod vlado Janeza Janše in to po 50 letih! Prenovo proge je leta 2006 v razvojni program uvrstila prva Janševa vlada, z deli se je pričelo leta 2008. V sklopu del se je prenovilo železniške postaje Kočevje, Ribnica, Ortnek in Dobrepolje (tu se je dodatno zgradilo podhode in perone). Prenovilo se je tudi postajališča Stara Cerkev, Čušperk in Spodnja Slivnica.

Janez Janša: Vlada Republike Slovenije, resno?
Zato prav nič ne čudi odziv, ki ga je nespretna objava infrastrukturnega ministrstva požela na spletu. Na sprenevedavo sporočilo se je najprej odzvala nekdanja ministrica za dr. Helena Jaklitsch, ki je zaposlene na ministrstvu najprej okrcala zaradi pravopisnih napak v objavi. “Oprostite, ampak lahko bi vsaj pravilno napisali imena krajev. Novo mesto ni Novo Mesto, ampak Novo mesto. Od državne institucije, ki se ukvarja z infrastrukturo, bi pričakovala, da spoštuje imena krajev,” je zapisala.

Posebej pomenljiv pa je bil tudi odziv nekdanjega premierja, ki je zapisal le: “Resno, Vlada Republike Slovenije”? Ob takšnem sprenevedanju je sicer težko kaj več napisati. Zato pa so se dodatno razpisali spletni uporabniki. “Saj bodo samo gledal in kofetal. Butelškova je itak nesposobna posaditi rožico kaj šele zgraditi tire,” je zapisal en izmed njih, drug pa je pristavil: “Naj se mal pele, no! Nekaj pa mora početi!”. 

Gal Kovač