fbpx

Veliko Židanovo priznanje: “Vse volitve od 2011 so pripeljale nove obraze. Opredelili so se kot liberalci. Vsi so bili nesposobni”

Foto: STA

Vedno v vladi, nikoli nič krivi. To je politični pregovor, kie s je v zadnjih desetletjih na hodnikih državnga zbora prijel stranke Socialnih demokratov, ki so po številu let na oblasti med parlamentarnimi strankami takoj za Desusom na drugem mestu (18 let). Tudi po padcu manjšinske vlade Marjana Šarca je predsednik SD Dejan Židan s prstom pokazal za glavnega krivca za neuspeh – to je Lista Marjana Šarca, kateri je razpadla ministrska ekipa, zaradi česar so po Židanovih besedah številni projekti ostali nedokončani. Je pa Židan v svojem pismu članstvu tokrat prvič javno priznal, da je politika novih obrazov v Sloveniji preživeta in da ni prinesla željenih rezultatov.

“Ponovno smo se znašli v situaciji, ko so z odstopom predsednika vlade zastali pomembni projekti, ki jih Slovenija potrebuje in za katere smo se zavezali v koalicijski pogodbi. Zaradi razpada ekipe LMŠ delo ostaja nedokončano, čeprav so mnogi projekti pripravljeni, da bi z njimi izboljšali položaj in možnosti ljudi ter delovanje naše države. To nas jezi,” piše v pismu svojim članom že ves teden nervozni Dejan Židan, ki je sicer v ponedeljek pred novinarskimi kamerami zatrjeval, da je SD pripravljen na volitve in da bi na njih skoraj zagotovo izboljšali svoj rezultat.

No, trend podpore SDju vztrajno pada, po levi ga prehiteva sestrska stranka Levica, Židan s pretirano radikalnimi stališči potemtakem stranki ni prinesel željenega rezultatskega napredka. Tudi zato naj bi se mu čedalje bolj tresel stolček. Rezultat iz leta 2008, ko so pod vodstvom Boruta Pahorja socialni demokrati prejeli 29 odstotkov glasov volivcev, ostaja pobožna želja.

Židan je sicer v svojem pismu članom med neuresničenimi projekti Vlade Marjana Šarca naštel nov stanovanjski zakon za gradnjo javnih najemnih stanovanj, novo organiziranost raziskovalnega in inovacijskega okolja za izboljšanje inovativnosti našega gospodarstva, paket sprememb za izboljšanje dela sodišč in tožilstva, prenovljena ureditev odkrivanja in pregona korupcije, pa tudi nujno potrebne odločitve o ukrepanju zoper podnebno krizo.

Židan pozablja, da je SDS prepričljivo dobila volitve 2018
Toda Židan je besen, ker je Marjan Šarec po njegovih besedah s svojim odstopom omogočil Janezu Janši oblikovanje nove vlade. “Brez volitev. To je ta trenutek zelo realna možnost,” piše v pismu Židan in spominja, da so vse volitve od leta 2011 pripeljale nove obraze, ki so se po zmagi na volitvah opredelili za liberalce. V vseh vladah so se izkazali za nezmožne dokončati projekte in mandat. Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja”.

Židan meni, da je od socialnih demokratov javnost pričakovala, da bodo vedno znova zagotavljali podporo tem političnim eksperimentom in prevzemali odgovornost, čeprav na ključne mehanizme vodenja niso imeli odločujočega vpliva.

Prva vlada Janeza Janše je bila na oblasti med letoma 2004 in 2008 in je zadnja, ki je uspešno zaključila svoj mandat. Vse naslednje so padle predčasno. foto: STA.

Je SD res deloval povezovalno?
“Navznoter smo poizkušali delovati povezovalno in konstruktivno, navzven pa sporočali pomirjujoča sporočila, da smo vsaj za silo držali skupaj vladno posadko,
” je dejal Dejan Židan, ki svojo stranko očitno vidi kot veliko rešiteljico na slovenskem političnem prostoru, čeprav so leta 2011 pod Pahorjem Slovenijo popolnoma nepripravljeno na krizo popeljali v dolgotrajno gospodarsko nazadovanje, rušili pa so vlade Alenke Bratušek, Mira Cerarja in tudi Marjana Šarca, ko jim je kdo želel stopiti na prste pri njihovem obvladovanju državnih bank in podjetij skozi aparate t.i. globoke države.

“Drage prijateljice in dragi prijatelji, sedaj se mora socialna demokracija z vsemi svojimi močmi usmeriti naprej. V novih političnih okoliščinah smo se enotno odločili, da so edina prava pot volitve. Ne želimo si tretje vlade Janeza Janše. Prvi dve sta državi in njenim ljudem povzročili preveč škode,” želi javnost prepričati predsednik SD. Naj spomnimo, prva vlada Janeza Janše velja za najuspešnejšo v samostojni Sloveniji, ki je edina v zgodovini končala mandat v nespremenjeni sestavi, ko je bila država tudi najmanj zadolžena.

Predsedstvo Socialnih demokratov, tako ob koncu še piše Židan, je začelo s postopki priprav na volitve. Oblikovali so volilni štab in odprli postopek evidentiranja. “Za uspeh na volitvah je ključno, da damo priložnost na listah vsem, ki z idejo socialne demokracije v mislih in v srcih želijo soustvarjati spremembe v dobro ljudi”.

Ankete sicer pred morebitnimi predčasnimi volitvami Socialnim demokratom kažejo izjemno slabo. Javnomnenjska raziskava agencije Parsifal je pokazala, da bi na volitvah v državni zbor, če bi bile jutri, SD dobil samo 4,7 odstotka glasov. Med tistimi volivci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, so se odrezali samo nekoliko bolje – dobili bi 7,1 odstotka glasov, a v obeh primerih občutno manj od stranke Levica.

Luka Svetina