Vesel se je kar samoovadil in priznal, da se je s poslanko Slugo pogovarjal o odprtih revizijah na Računskem sodišču

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel (Vir: RTV Slovenija)

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za RTV Slovenija v oddaji Tarča na temo epidemičnih in političnih razmer komentiral svoje večerno srečanje s poslanko nepovezanih poslancev Janjo Sluga. Povedal je, da ga je zanimalo, kdo iz odbora za notranjo politiko je vložil kazensko ovadbo zoper njega, ravno tako sta komentirala še nekatere revizije, s katerimi se ukvarja računsko sodišče. Tako početje bi lahko bilo sporno, saj Kodeks etike Računskega sodišča Republike Slovenije od revizorjev zahteva integriteto ne samo v poklicnem, temveč tudi v zasebnem okolju. Revizor ravno tako ne sme razkriti informacij nepooblaščenim osebam in jih ne sme uporabiti za osebne koristi.

Konec oktobra 2021 je portal Požareport poročal o večernem srečanju poslanke Janje Sluga s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom v ljubljanski restavraciji diVino. Sluga je zdaj za RTV Slovenija povedala, da “osebnih srečanj ne komentira.” Je bil pa zato toliko bolj zgovoren Vesel, ki je razkril, da je šlo za veliko več kot samo “osebno srečanje”.

“Tema pogovora je bil pravzaprav v glavnem moj interes, kdo je vložil kazensko ovadbo v imenu odbora za notranjo politiko zoper mene, ki jo je tožilstvo zavrglo. In gospa Sluga je bila članica tega odbora, zato sem jo tudi poprosil za pomoč pri tem,” je pojasnil Vesel. Nato pa dodal: “Obenem sva pa seveda komentirala tudi kakšno drugo dogajanje in se pogovorila tudi o nekaterih revizijah, ki se izvajajo na računskem sodišču.”

Foto: Požareport

Če je bil prvi del res povezan zgolj z Veselovimi osebnimi interesi, je drugi del njegove izjave potencialno sporen. Namreč Kodeks etike Računskega sodišča Republike Slovenije predstavlja “splošna načela in vrednote, ki določajo ravnanja pri izvajanju pristojnosti računskega sodišča. Veselova izjava kaže, da je pri pogovoru s Slugo prišlo do potencialne kršitve več členov. Namen kodeksa, so zapisali pri Računskem sodišču, je “zagotoviti neodvisno, objektivno in učinkovito delovanje računskega sodišča kot vrhovne revizijske institucije. S kodeksom računsko sodišče izkazuje odgovornost do javnosti in vseh uporabnikov javnih sredstev.” Kodeks velja za vse zaposlene in sodelavce računskega sodišča v okviru njihove odgovornosti in pristojnosti.

Je Vesel kršil etični kodeks računskega sodišča?
Kodeks revizorjem nalaga ohranjati integriteto “ne samo v poklicnem, ampak tudi v zasebnem okolju”. Zaposleni na računskem sodišču se morajo izogibati “vsem dejanjem in okoliščinam, ki lahko ogrozijo njegov strokovni ugled in ugled računskega sodišča.” Revizorji se morajo ravno tako izogibati delovanju v politiki in vsem dejanjem, “ki bi lahko kakorkoli zmanjšali ugled računskega sodišča kot politično neodvisne institucije.” Najpomembnejše pa je, da revizorji ne smejo razkriti informacij nepooblaščenim osebam in jih uporabiti za osebne koristi. Ravno tako se revizijskih razkritij pred izdajo revizijskega poročila ne sme objaviti. Vse to bi Vesel kot predsednik računskega sodišča, ki se je 9. decembra 2014 podpisal pod objavljeni Kodeks etike Računskega sodišča Republike Slovenije, moral vedeti.

https://twitter.com/nimivseeno/status/1456977452136386564?

Kje so mediji, KPK?
“Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča, se incognito, se pravi naskrivaj, dobi s poslanko državnega zbora na zasebnem sestanku, na katerem ugotavljata, kdo je v imenu komisije vložil kazensko ovadbo, kar je popolnoma nepomembno in to je jasno. Ampak še huje, “rekla sva pa kakšno o odprtih revizijah, ki jih mi izvajamo.” Kje je KPK? Kje je policija?”
zanima voditelja oddaje Kdo vam laže? na Nova24TV Borisa Tomašiča. “Kje so mediji, da rečejo: “Čakajte, Tomaž Vesel, vi se s poslanko državnega zbora pogovarjate o odprtih revizijah?” Na zasebnem sestanku na skrivaj. Šele ko vas dobijo, vas poslikajo in gre to v javnost, potem govorite. Pa nesprejemljivo! Katastrofa! Letita oba! Toliko o teh strogih moralnih kriterijih, ki jih imate. Tomaž Vesel je zlorabil vse možne predpise in njegova integriteta je enaka nič ali pa -100 raje kot nič. Nobene pravice se na zasebnih sestankih Tomaž Vesel nima s poslanko pogovarjati o odprtih revizijah.”

Na Računsko sodišče smo naslovili vprašanje, kako komentirajo izjavo predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, da sta z nekdanjo poslanko SMC Janjo Sluga “komentirala tudi kakšno drugo dogajanje in se pogovorila tudi o nekaterih revizijah, ki se izvajajo na računskem sodišču.” Od predsednika računskega sodišča smo želeli izvedeti, o katerih revizijah se je pogovarjal s Slugovo.

Odgovor, ki smo ga prejeli z Računskega sodišča je naslednji: “V pogovoru ni bila komentirana vsebina revizijskih poročil, ki jih računsko sodišče še ni izdalo. Naslovi revizij v teku, vključno z revidiranci, cilji revizije in revidiranim obdobjem pa so javno objavljeni na spletnem mestu: https://www.rs-rs.si/revizije-in-revidiranje/revizije-v-teku/.”

Kodeks etike Računskega sodišča Republike Slovenije je dostopen na spletni povezavi TUKAJ.

Ivan Šokić