fbpx

Vesel za Siol priznal: še vedno nima dovoljenja KPK o združljivosti funkcij

Predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel, (Foto: STA)

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel je z odgovornim urednikom Siola Petrom Jančičem opravil intervju. Le ta ga je spraševal o očitkih, ki so se pojavljali v slovenski javnosti, a je Vesel vse dvome o kršenju zakonodaje znova zanikal in zavrnil. Tako je še enkrat ponovil izgovor, da njegovo “popoldansko” delo na FiFi ni pridobitna dejavnost ter za njega ne potrebuje dovoljenja in za njega tudi ni zaprosil. Dobiva le “nadomestilo” za opravljanje funkcije in sicer za plačilo več kot 200 tisoč evrov bruto na leto. ” Tako da vemo. Ko prejemaš letno 200.000 EUR, to ni pridobitna dejavnost. To je samo nadomestilo za opravljanje funkcije,” je intervju komentiral profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Miro Haček.

V preteklih mesecih je na kršitve predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela opozarjalo več pravnih strokovnjakov. Med njimi tudi dr. Matej Avbelj. Nekdanji član senata Komisije za preprečevanje korupcije in predsednik zunajparlamentarne stranke Dobra država dr. Bojan Dobovšek je opozoril, da niti slučajno ne vzdržijo odgovori Vesela, ko je ta opravičeval svoje postranske zaslužke. Le ta je povedal v oddaji Na tretjem z voditeljem Igorjem Pirkovičem na SLO 3, da je popolnoma neodgovorno in v neskladju z zakonodajo, da si visoki državni funkcionar kot je Vesel privošči še opravljanje dodatne dejavnosti.

Vesel obtožil Šušteršiča “naročenih ocen”
Na eno izmed vprašanj, ko ga je Jančič soočil z mnenji ustavnega pravnika dr. Avblja in nekdanjega ministra za finance dr. Janeza Šušteršiča je Vesel za Šušteršiča dejal, da je to “naročena ocena.” Na dodatno vprašanje je Vesel podal sledeči celovit odgovor. “Ne vem. Meni je to ocena brez poznavanja drobovja dela računskega sodišča in kompleksnih razmerij. Takšnih ocen si, kdorkoli jih izreče, ne more kar tako privoščiti. Izjave lahko temeljilo le na razumni argumentaciji, zato takšnih ocen ne komentiram. Če bi nekdo poznal razloge in okoliščine, ki jih niti približno ne more poznati, razen če bi jih osvetlil kdo od zaposlenih, bi bil svojevrsten problem. Poznati bi torej morali vse postopke in tudi dosedanje izkušnje. To je bila v tistem trenutku pač politična ocena, ki je bila blizu neki politični opciji ali uredniški politiki, kar pa je posebej zanimivo, ker je to bilo objavljeno na portalu, ki je medij podjetja v večinski državni lasti.”

Vesel ob tem pozablja, da ga že več mesecev branijo tisti, ki bi jim moral veliko bolj strožje pogledati pod prste. V intervjuju je še enkrat zanikal navedbe svojega namestnika Jorga Petroviča. Vesel ob tem pozablja, da je njegovo vlogo v pripravi poročila Računskega sodišča razkril javno poslanec DeSUS Robert Polnar. Vesel pa se boji, da bo zaradi dokazanih kršitev kljub njegovemu zanikanju moral oditi z mesta predsednika Računskega sodišča. V državnem zboru so se že sprožili postopki, ko bodo v kratkem poslanci odločali na javnem glasovanju, ali si Tomaž Vesel še naprej zasluži biti predsednik institucije, ki bdi nad javno porabo davkoplačevalskega denarja.

Zanimiva je bila predvsem interakcija med novinarjem Petrom Jančičem in predsednikom Veselom o opravljanju pridobitne dejavnosti pri Fifi. Vesel je dejal, da je o tem obvestil KPK, čeprav ne potrebuje nobenega dovoljenja. Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec mu je dal odgovor, ki pa ga še vedno ni moč najti nikjer. Še enkrat je zatrdil, da je Fifa ustanova ustanovljena po švicarskem kantonskem pravu in nima funkcije pridobitne dejavnosti. Vesel se je pohvalil, da je v popoldanskem času od leta 2016 saniral finančni položaj Fife in poskrbel, da ima danes FIFA 1,8 milijarde rezerv v dolarjih. Kot še pove Vesel za Siol, je bila ta športna organizacija zaradi znanih afer pred zlomom, a je poskrbel, da je to postala ena bolje vodenih športnih organizacij na svetu.

Bo Vesel po prenehanju funkcije vrhovnega revizorja odšel v politiko?
Jančič ga je soočil tudi z vprašanjem, da je z računsko sodišče povezano z institucijami, ki financirajo nogomet in je že iz tega razloga možnost konflikta interesov, ki pa ga je Vesel zopet zanikal. Jančič je vztrajal, da morajo biti dileme, kot je dodatno delo za 200 tisoč evrov, zakonito ter preverljivo. Kljub temu, da Vesel vse prihodke prijavi in plača davščine, to še vedno ne pomeni, da ima dovoljenje ustreznih institucij za opravljanje dodatne dejavnosti. Tudi športna dejavnost, ki je po mnenju Vesela tudi opravljanje funkcije na Fifi, po mnenju Jančiča to ni, saj gre pri Veselu za delo na področju financ. “Fifa je ustanova, jaz vodim organ nadzora in zato ne potrebujem dovoljenja nikogar. Sem pa zaradi korektnosti o tem delu obvestil KPK. Moram omeniti še, da nisem edini, ki sodeluje v takšnih organih Fife. Bivši evropski komisar in sedanji guverner finske centralne banke Olli Rehn je v komisiji za upravljanje, moj namestnik v odboru pa prihaja iz ameriškega računskega sodišča, kjer je visoki direktor …” odgovarja Vesel, ki se mu zdi nenavadno, da afera o njegovih zaslužkih odmeva šele po petih letih nastopa funkcije v Fifi, čeprav je javnost o zaslužkih izvedela šele pred kratkim.

Vesel je še odgovarjal o ambicijah v politiki. Kot je dejal, so ga vabili v leve in desne stranke, vendar ima v svojih ciljih začrtano zaključiti delo na računskem sodišču. Sodelovanje na prihodnjih državnozborskih volitvah je zanikal.

Celoten intervju Tomaža Vesela za Siol si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš