fbpx

Veselinovičeva STA s šili in kopiti nad Orbana, a pravi napad na evropske vrednote se je zgodil z zavrnitvijo resolucije o totalitarizmih s strani leve večine!

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinović.

Poslanstvo Slovenske tiskovne agencije bi moralo biti čim hitrejše in objektivno obveščanje javnosti o dogajanju doma in po svetu. Več kot očitno pa STA ne sledi svojemu poslanstvu, kar dokazuje tudi novica z naslovom: Orban znova buri z izjavami v Bruslju. Prebrati je namreč mogoče, da naj bi Orban že leta buril duhove s potezami, ki spodkopavajo evropske vrednote in pravila. Ob tem se človek vpraša, kako je mogoče, da je vsaka kritika politikov razumljena kot napad na evropske vrednote, nesprejetje resolucije o evropski zavesti in totalitarizmih pa ne?!

V novici STA je mogoče prebrati, da je madžarski premier znova buril duhove v Bruslju, prvič, odkar so njegovi stranki Fidesz pred dnevi zamrznili članstvo v Evropski ljudski stranki. Orban je namreč podal kritiko Evropske unije in poudaril, da bruseljski politiki živijo v balonu. Na madžarskem državnem radiu je povedal, da ti predstavljajo bruseljsko elito, ki je izgubila stik z realnostjo, in ob tem poslušalce pozval, da naj volijo za njegovo stranko.

Ko kritika ni več dovoljena in gre za napad na vrednote
Očitno pa režimska STA kritike ne sprejema, čeprav naj bi živeli v demokraciji. Človek se vpraša, če morda mislijo, da živimo v totalitarnem sistemu, kjer je vsakršna kritika politikov kaznovana s smrtjo. 10. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic zagotavlja svobodo izražanja. “Vsakdo ima pravico do svobode izražanja. Ta pravica obsega svobodo mišljenja ter sprejemanja in sporočanja obvestil in idej brez vmešavanja javne oblasti in ne glede na meje.” Tudi 39. člen ustave zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. “Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.” 

Foto: epa

Očitno je, da ni le kritika bruseljskih elit tista, ki STA moti, v nos jim namreč gre, ker Orban velja za glasnega kritika nenadzorovanih migracij, ki predstavljajo grožnjo obstoju krščanske identitete v Evropi. Zagovornik tradicionalnih vrednot je že večkrat poudaril, da je potrebno imeti meje pod nadzorom. “Mi, Madžari, varujemo meje Evropske unije na več sto kilometrih – pravzaprav brez kakršnihkoli večjih prispevkov Evropske unije, ampak trpimo zaradi nasprotovanja Bruslja. Smo živ dokaz, da je obramba mogoča. To je resnična solidarnost. Tiste, ki so na naše ozemlje prišli nezakonito, je potrebno izseliti. Zavrniti je potrebno označevanje katerekoli države članice Evropske unije kot nevarne države,” je izpostavil v enem izmed svojih govorov.

Napad na evropske vrednote je nesprejetje resolucije o totalitarizmih
Neizpodbitno dejstvo je, da smo Evropejci na svoji koži občutili grozote vseh treh totalitarnih sistemov (komunizma, nacizma in fašizma), zato je težko razumeti, zakaj so koalicijski poslanci na čelu z novo generacijo LMŠ na izredni seji odbora za pravosodje glasovali proti sprejetju resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, s čimer so poskrbeli za to, da Slovenija ostaja država, ki ne zmore zrelega koraka, da bi končno obsodila vse tri totalitarizme. V resoluciji, ki je koalicijski ustroj ni bil sposoben sprejeti, je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje, 23. avgust pa je razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

Foto: STA

Neobsodba te resolucije s strani strank tranzicijske levice predstavlja primer napada na evropske vrednote, a očitno se to režimski STA ne zdi tako, njim se zdi bolj problematična kritika bruseljske birokracije. Razume naj, kdor more. Očitno številni pozabljajo težko preteklost, varnost jemljejo preveč samoumevno, zatorej se jim zdi uvažanje migrantov odlična ideja, saj naj bi ti kulturno bogatili Evropo. Si mar res želimo Evropo, kjer bomo Evropejci predstavljali manjšino in kjer bo svoboda govora utopija?!

H. M.