fbpx

Veselov “popoldanski fuš” za milijon dolarjev bo večna blamaža predsednika KPK

Predsednik KPK Robert Šumi je "pravno" pokril popoldanski zaslužek Tomaža Vesela na Fifi. (Foto: STA)

Od vseh odločitev KPK najbolj bode v oči prav pravno nevzdržna odločba o združljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča z opravljanjem njegove funkcije predsednika odbora za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA, kjer Vesel za obstransko delo letno zaslužil 246 tisoč dolarjev bruto. KPK se prav tako ni izrekla o nezakoniti plači in nagradi elektro oligarha Roberta Goloba.

Tomaž Vesel je leta 2013 postal predsednik Računskega sodišča, z iztekom mandata v sredini leta 2022. Toda znano je, kako je slovenski uradnik poleg plače predsednika državne institucije prejemal še bogato plačo pri Fifi. Gre za 246 tisoč dolarjev letno, v štiriletnem mandatu je torej zaslužil dodaten milijon.

Nezdružljivost funkcij je presojala tudi KPK in na presenečenje vseh ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in postopek ustavila. Za prvorazrednega.

Za prvorazredne milijonarje predpisi ne veljajo
Komisija je sicer pravilno ugotovila, da delo Vesela ni športna dejavnost, na kar se je Vesel v javnosti ves čas skliceval. Vendar pa je ugotovitev, da ne gre za pridobitno dejavnost, bila neutemeljena. Pridobitna dejavnost se po 1. odstavku 26. člena zakona o KPK razume kot katerakoli dejavnost namenjena pridobivanju dohodka ali celo samo premoženjske koristi, torej vključno z nadomestili za opravljanje nadzora. Vse kaže, da je KPK ta vidik v postopku zanemarila, saj očitno ne razume termina premoženjska korist.

Državni uradnik Tomaž Vesel je v štirih letih zaslužil milijon dolarjev zgolj s “popoldanskim delom”, kar mnogi pravniki označujejo za nedopusten škandal.

Vesel prav tako ni predložil dokumenta, ki bi pričal o pozitivnem mnenju KPK o njegovi dodatni dejavnosti na Fifi. Dokumenta ni predložil niti nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec, niti KPK. Štefanec je celo trdil, da je mnenje o Veselovi dodatni dejavnosti izdal, ne pa tudi soglasja. Zanimivo pa je, da je Štefanec prvič do sedaj potrdil, da mu Vesel nikoli ni omenil, da bo pri Fifi šlo za dobrih 200 tisoč evrov honorarja na leto.

Vse to pa je pravno lepo pokril predsednik KPK Robert Šumi.

Sara Kovač