fbpx

Veslač Iztok Čop: Prišel je podpreti Jankovića, ki so mu odpisali že na desetine milijonov evrov, sedaj pa agitira za slabo RTV

Iztok Čop (Foto: STA)

V oglasnih blokih na RTV se v zadnjem času vedno bolj pogosto pojavljajo izpovedi znanih športnikov. V svojih izpovedih, aktivni pa tudi že upokojeni športniki, izkazujejo svojo podporo nacionalni televiziji. Sklicujejo se tudi in predvsem na športne prenose, ki nam naj bi jih omogočala RTV Slovenija. Resnica pa je taka, da športnih prenosov skoraj več ni. Šport očitno ni v nacionalnem interesu, toda to RTV in nekatere športnike ne odvrača, da ne bi v kamero lagali o pomembnosti RTV v trenutnih okvirih za slovenski šport.

Nastopi športnikov v oglasnih blokih RTV Slovenija sporočajo, da je za vsako ceno treba ohraniti javno televizijo, seveda v taki obliki, kot je bila prisotna do sedaj. Gre za RTV propagando in obrambo ob predlaganih spremembah medijske zakonodaje, ki so sprožile preplah iz vrst določene politične opcije in dela medijev. Stanje v slovenskem medijskem svetu je vse prej kot pluralno, kar pa naši javni televiziji seveda ustreza. Določeni športniki pa so pripravljeni za slabo RTV pripravljeni tvegati tudi svoj ugled.

Minister za kulturo Vasko Simoniti, je pred kratkim povedal, da s predlaganimi spremembami zakonodaje na ministrstvu želijo, “da postane RTV Slovenija sodoben, pluralen in finančno racionalen medij, hkrati pa želijo poskrbeti, da se razvijajo tudi drugi mediji, s čimer se krepi tudi zaupanje v medije.”  Ob pojavu propagandnih sporočil, za katere je RTV izkoristila slovenske športnike, Požareport poroča, da bi zaradi zlorabe programskega časa v politične namene, moral nekdo na naši javni televiziji odgovarjati, tudi kazensko. Po njegovih besedah, nekateri naivni športniki niti ne vejo, kaj je resnični namen vrstic, ki jim jih dajo v prebiranje pred kamero. Po drugi strani pa nekateri športniki prav dobro vedo, kaj in zakaj to počnejo.

Iztok Čop je izrekel podporo kandidaturi Zorana Jankovića na parlamentarnih volitvah, danes pa se pojavlja v spotih v podporo RTV. (Foto: YouTube)

Iztok Čop promovira tako Jankovića kot tudi status quo javne televizije
Dejstvo, da nekateri športniki dobro vedo kaj počnejo, brez dvoma velja za nekdanjega veslača Iztoka Čopa. Spomnimo se lahko namreč slavnega romanja na ljubljanski magistrat leta 2011, ko je Čop v družbi še nekaterih drugih javnih osebnosti izrekel podporo kandidaturi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću na parlamentarnih volitvah. Za Jankovića se je že ob kandidaturi vedelo, da gre “menedžerja” spornih praks, kar pa njegovih podpornikov ni motilo. Zato niti ni tako nenavadno, da najdemo med njegovimi podporniki tudi navijače za predpotopno RTV ter številne privilegije iz njenega 120 milijonskega proračuna.

Sara Kovač