Vesna Vuk Godina v svoji izjavi javno povzela modus operandi opozicije: Nad ukrepe, ker ne marajo Janše, nad Janšo, ker ukrepi niso dovolj učinkoviti!

Vesna Vuk Godina (Foto: STAfoto)

Dr. Vesna Vuk Godina, antropologinja, predavateljica in kolumnistka, zasebno pa oboževalka ljubljanskega župana, Zorana Jankovića, je skozi leta s svojimi izjavami znala biti kontroverzna, tudi sprožati pomembne javne razprave. Toda to, kar si je privoščila tokrat na portalu fokuspokus.si, sega onkraj kontroverznosti in vsaj meji, če ne že presega mejo dovoljene državljanske nepokorščine, da ne omenjamo obče spodobnosti in akademske integritete.

Vesna Vuk Godina, profesorica in kolumnistka, v svojih kolumnah nikoli ni skrivala, komu politično pripada. Pripada “vozu Janković na Nedeljom u dva”, kar pomeni, da je notorična “antijanšistka” in podpornica Zorana Jankovića, ki jo, tako nekateri viri, “spominja na Tita”. Zaradi tega nas ni presenetilo, ko je v svoji kolumni pljuvala vlado, presenetil nas pa je izjemno nizek nivo z zdravim razumom uokvirjene in v njegovem duhu sprejemljive argumentacije.

Vedno kontroverzna, a doslej redko “neumna”
Vesna Vuk Godina nikoli ni bila, kot smo že ugotovili, “janšistka”, toda včasih so njene kolumne, četudi se z njimi niste strinjali, imele nekaj soli. Zadnja kolumna pa se zdi, kot bi kognitivno, kot bi intelektualno nazadovala na nivo “jokajočega otroka, ki so mu vzeli igračo” in ga nobene besede staršev ne morejo pomiriti, najsi bodo še tako racionalne. To sta na Twitterju opazila tudi Bojan Požar in Matej Lahovnik.

Image

Nad ukrepe, ker ne mara Janše, nato nad Janšo, ker ukrepi niso učinkoviti
Bojan Požar je lepo povzel, kaj je v njeni kolumni nespodobnega in znižuje njeno akademsko integriteto: Javno je priznala, da krši in pozvala h kršenju življenja rešujočih ukrepov, zgolj zato, ker jih uvaja vlada Janeza Janše. Izkazala se je za nekoga, ki s pomočjo svoje akademske avtoritete hujska ljudi po izjemno pristranskem, ideološkem ključu.

Dr. Lahovnik pa je demonstriral, kaj je na njeni izjavi norega, če odmislimo izraz histeričnosti, anomaličnosti, sle po oblasti celotne levice: Priznava, da ruši ukrepe, preko česar spodbuja neučinkovitost ukrepov, le zato, ker ji ni všeč Janša. Nato učinke svojega zlonamernega (ne)dela navaja kot argument za rušenje vlade. Ta izjava je preprosto rečeno – izjava norega človeka, človeka, ki ni več niti toliko pri pameti, da bi se dostojno vedel v javnosti, kaj šele, da bi mu zaupali, da poučuje vaše otroke.

Aleš Ernecl