fbpx

[Video] Adijo pamet: Javna hiša RTV Slovenija na dan državnosti raje predvajala socialistični film Na svoji zemlji kot pa dokumentarec ali oddajo o osamosvojitvi!

Foto: YouTube/Wikipedia

Ob dnevu državnosti se spodobi, da se izobesi slovenske zastave v čast vsem tistim, ki so ustvarjali slovensko državo. Poleg tega je upravičeno tudi pričakovanje, da bodo na nacionalni televiziji v znak spomina na čase, ko smo dobili lastno državo, predvajali osamosvojitveni dokumentarec ali oddajo, ki bi prikazala zgodovinsko resnico. Na žalost pa je takšno pričakovanje v Sloveniji le utopija, saj se je javna RTV Slovenija odločila, da bo raje predvajala socialistični film Na svoji zemlji.

Seveda nikakor ni moč zanikati, da je film Na svoji zemlji z več zgodovinskih vidikov zanimiv film, a vendarle ta na dan državnosti za mnoge bolj kot element povezovanja deluje kot stara propaganda za politično ideološko razdvajanje. Je mar res tako težko enkrat na leto zavrteti film o vojni za Slovenijo?

Glede na to, da je bilo junija in julija 1991 dobesedno vse na kocki, tako samostojna in evropska prihodnost Slovencev, demokratična ureditev in blaginja kot tudi naša življenja, bi bilo prav, da bi se teh dni spominjali. Razorožen slovenski narod se je namreč pogumno postavil za svoje pravice, razglasil samostojno državo Slovenijo ter se takoj zatem uprl agresiji jugoslovanske armade. Ker so Slovenci poprijeli za orožje in se brez omahovanja zoperstavili peti tehnično najmočnejši vojski v Evropi, je pogum Slovencev občudoval ves svet. Žalostno pa je, da Slovenci sami ne zmoremo na primeren način obeležiti najveličastnejšega mejnika v naši narodovi zgodovini, ko je bila pred 28. leti ustanovljena samostojna in neodvisna država Republika Slovenija.

Prizor iz filma Na svoji zemlji (Foto: Wikipedia)

Rdeče zvezde na proslavah, znaki LGBT-ideologije v osnovnih šolah
Državna proslava na predvečer dneva državnosti je bila žal tudi tokrat obarvana s simbolom rdeče zvezde. Manjkali namreč niso praporščaki z rdečimi zvezdami, medvojnega in povojnega nasilja, krvave komunistične revolucije in ne nazadnje agresorske Jugoslovanske ljudske armade, proti kateri smo se borili v vojni za samostojno Slovenijo. Ob takšnem prizoru se nedvomno upravičeno pojavi grenak priokus praznovanja dneva državnosti. Žalostno pa je, da očitno tudi v osnovnih šolah ne znajo slaviti trenutka, ko smo Slovenci postali nacija. Osnovna šola Dravlje je na zaključni šolski prireditvi in proslavi in razstavi ob dnevu državnosti raje kot državne simbole slavila mavrične zastave. Kako se bo torej gojilo domoljubje, če že v šolah ne vzpostavijo primernega odnosa do domovine, na državnih proslavah pa se konstantno pojavljajo rdeče zastave?

Bolj primeren bi bil dokumentarec Domovina in država
Namesto socialistične propagande, ki nima ničesar skupnega z osamosvojitvijo Slovenije, bi lahko predvajali dokumentarec zgodovinarja dr. Jožeta Možine z naslovom Domovina in država, ki na stvaren način prikazuje boj za demokracijo, samostojnost, vojno za Slovenijo, in to brez mešanja ideologije. Zaradi majhnega poudarka na učenju o osamosvojitvi Slovenije v šolah, pomanjkanju domoljubja zaradi nenehnega vsiljevanja rdeče zvezde in jugoslovanskih zastav, osrednjim medijem vedno znova uspeva osamosvojitveno vlogo pripisovati Milanu Kučanu, za katerega pa se ve, da mu osamosvojitev nikoli ni predstavljala najbolj intimne opcije. Še danes mu je ne, je dejal nedavno za nek medij.

Kot kaže, RTV Slovenija na dan državnosti ni predvajala primerne vsebine, saj nočejo, da bi se izpostavljalo najbolj zaslužne osamosvojitelje. Pripisati glavne osamosvojitvene vloge dr. Jožetu Pučniku, Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Igorju Bavčarju bi bilo za nacionalno televizijo očitno preveč in raje cenzurira najpomembnejše zgodovinsko obdobje s socialistično propagando. Naša domovina je ena sama in če sami ne bomo ohranjali domoljubja, ga ne bo nihče drug namesto nas. Včasih bi se lahko zgledovali po naših sosedih Hrvatih, ki kar prekipevajo od ponosa do domovine.

H. M.