[Video] Afera diploma sodnika Masleše dobiva povsem nove dimenzije! Pravna fakulteta v Sarajevu povezana s slovensko globoko državo in osrednjimi mediji!

Dekanja Pravne fakultete v Sarajevu Zinka Grbo, novinar Večera Uroš Esih in novinar portala Necenzurirano Primož Cirman.

Drama Masleša diploma se zapleta. Vse kaže, da se v igro bo moral vključiti osrednje medije Necenzurirano, RTV, STA, Delo, N1. Spoštovana dekanja, to pa ste pozabili omeniti, da ste moji osebi danes prepovedali vstop v arhiv PF Sarajevo,” je novinar spletnega portala Prava Luka Perš objavil na svojem Twitter profilu. Povezanost sarajevske pravne fakultete s slovenskimi osrednjimi mediji ter njihovimi novinarji pove veliko o navezavah s slovensko globoko državo ter pojasnjuje, zakaj oboji skrivajo podatke o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše.

Afera diploma vrhovnega sodnika Branka Masleše dobiva z zadnjim odgovorom Pravne fakultete v Sarajevu povsem nove razsežnosti. Po skopih odgovorih nekaterim redkim medijem, med katerimi smo vprašanja pošiljali tudi na Nova24TV, se je dokončno ponudil odgovor, zakaj tolikšno prikrivanje ter molk. Tudi Pravna fakulteta v Sarajevu je povezana s slovenskimi osrednjimi mediji in posledično z vrhovnim sodiščem. Vse to se je razkrilo v odgovoru novinarju portala Prava Luki Peršu.

Perš je namreč na portalu spisal zgodbo o tem, kako so na vrhovnem sodišču brisali podatke o sodniku Masleši, med drugim pa se je obregnil tudi v pravno fakulteto v Sarajevu, kjer so odgovarjali nejasno in zelo očitno tako, da so nekaj prikrivali. Perš namreč stoji za tezo, da Masleša sicer ima diplomo, vendar takratne višje pravne šoli v Sarajevu, s katero tudi po takratnih predpisih ni bilo mogoče pristopiti k pravosodnemu izpitu, ki je pogoj za opravljanje sodniške službe. No, Masleša je kljub temu vse to opravil, velik faktor pa je bila zagotovo njegova politična angažiranost, saj je v 80-ih letih prejšnjega stoletja celo kandidiral na listi Zveze komunistov.

Dogaja se nezaslišana obramba sodnika Masleše in mediji pri tem sodelujejo
V tej igri skrivanja pomembno vlogo igra tudi sarajevska fakulteta, kar je Perš tudi napisal v svojem članku in pri tem eksplicitno omenil dekanjo Zinko Grbo, da s prikrivanjem informacij krni ugled te pomembne bosanske institucije. Precej nenavadno je bilo, da so se na fakulteti takoj odzvali in odziv z zahtevo za demanti ter opravičilom takoj objavili slovenski mediji in njihovi “paradni novinarji”, ter uprizorili napad na Perša.

Image

Pri tem je skrajno bizarno in povedno, da so demanti v roke dobili novinarji Primož Cirman (Necenzurirano), Sergeja Kotnik (STA), Aleksandra Saksida (RTV), Uroš Esih (Delo) ter Romana Biljak (N1). Vidni so tudi prstni odtisi vrhovnega sodišča in sodnika Masleše, kar vse indice poveže v usklajeno zgodbo prikrivanja informacij, ki ni v čast novinarskemu poklicu, ki bi moral skrbeti predvsem za transparentnost nosilcev javnih funkcij. Pri nas pa se dogaja naravnost škandalozna cenzura ter obramba dela in lika vrhovnega sodnika, ki se je podpisal pod številne protiustavne sodbe in je dokazano kršil človekove pravice.

 

Necenzurirano med prvimi napadel Perša
Pri tem velja spomniti še na en detajl celotne zgodbe. Ko smo v oddajo Tema dneva na Nova24TV o diplomi sodnika Masleše povabili novinarja Perša, so mediji na socialnih omrežjih uprizorili nanj pravi stampedo. Namesto, da bi ga zavarovali in ga spodbujali pri raziskovanju, so se ga lotili z osebnimi dikreditacijami, obkladali so ga z zmerljivkami in žaljivkami. Tako nizko slovenski novinarji še niso padli.

Sara Kovač