[Video] Ali se je Golobova vlada iz napak kaj naučila in kaj nam prinaša jesen?

Oddaja Aktualno na Nova24TV.

Od državnozborskih volitev je minilo skoraj leto dni. In leto dni je že konkreten čas za oceno dela aktualne vlade, za katero se je izkazalo, da je močna v besedah, v delih pa šibka. Kljub začetnemu optimizmu se je kmalu zataknilo in iz napovedanih osmih reform sta ostali dve. Številni se sprašujejo, kaj vlada pravzaprav želi doseči, glede na to, da se je že večkrat izkazalo, da so si znotraj koalicije povsem neenotni in odgovornost prelagajo z enega na drugega. Kaj nas čaka jeseni in ali lahko pričakujemo resne spremembe v koaliciji, vse to in še več v tokratni oddaji Aktualno.

Po skoraj letu dni vladanja aktualne oblasti je prišel čas za oceno dogajanja oziroma analizo stanja in kaj nas čaka v prihodnje. V tokratni oddaji Aktualno je bila to osrednja tema razprave voditelja Borisa Tomašiča, ki je z gosti razpravljal o velikih napovedih Golobove vlade, za katere se je izkazalo, da so ostale le črke na papirju. Kje se je zalomilo in zakaj in ali se bodo zadeve po enem letu izboljšale, o tem in še več v tokratni oddaji s političnim analitikom Milošem Čirićem, dr. Igorjem Lukšičem, urednikom Spletnega časopisa Petrom Jančičem in strokovnjakom za komunicirianje Edvardom Kadičem.

Na oblasti je vlada, ki je pred slabim letom dni na državnozborskih volitvah prepričljivo zmagala. Kljub optimističnemu začetku, se je dokaj kmalu zataknilo, zadali so si velike cilje, konkretno osem reform, od katerih pa danes poslušamo le še o dveh, pa še ti sta vsebinsko bolj prazni. Da si je vlada zadala prevelike cilje in prezahtevne naloge, so si enotni vsi gosti. Vsi menijo, da bi bilo komentiranje dela vlade po prvih treh mesecih odveč, da pa je po enem letu morda čas, da se njihovo delovanje oceni. “Vlada je ujela samo sebe. Ko se je to zgodilo, je morala vdihnit in zdi se mi, da zdaj malo globlje diha, način, na katerega je zdaj delala, izkazovanje individualnih egov in neko slikanje podobe, ki presega njihove zmožnosti, to se je moralo končati, in zdaj bomo videli, kaj je njihovo resno delo,” je dejal Igor Lukšič. Z njim se strinja Peter Jančič, ki izpostavi, da je njihov način dela sramoten, “sploh ker so zavozili preproste projekte, ki jih ni težko izpeljati, kot da ne bi poznali osnov vladanja, kot se je to zgodilo pri plačilih sodnikom, to se da izpeljati, vendar ne na tak način.” Njihovo nespoštovanje pravne države in pravil je po njegovem mnenju še najhuje, pri tem pa se obregne ob dejstvo, da se premier Robert Golob od svoje žene sploh še ni ločil, v javnosti pa se že pojavlja s svojo novo osebno spremljevalko, Tino Gaber. “Oni so hoteli postavit vse na novo in videli, da se to enostavno ne da,” je dejal Čirič. Kriva za nefunkcionalnost vlade naj bi bila slaba komunikacija, kar je po mnenju strokovnjaka za komuniciranje Edvarda Kadiča le slab izgovor, saj komunikacija ni problem, če je stvar, o kateri komuniciraš, vsebinsko izpopolnjena.

Voditelj v nadaljevanju izpostavi, da glede na videne cilje in delovanje v koaliciji prevladuje Levica in vsebina njihovega programa, ki je praktično koalicijska pogodba, “stranka SD je izgubljena v tej koaliciji,” je dejal Tomašič. “Imamo problem, ker ima predsednik vlade potrebo, da se pojavlja skoraj vsak dan in bi komentiral svoja dejanja in ravnanje. To ne gre, njegova naloga je, da komunicira o ciljih vlade kot celote,” je jasen Lukšič, ki pojasni, da Golob enostavno skače v situacije, ki so po njegovem mnenju slabo izpeljane, in želi prevzeti nadzor. Gostje se strinjajo, da vlada deluje, kot je dejal Čirić, kot “razglašen orkester, kjer vsak tolče po svoje, Golob pa dirigira publiki“. Jančič meni, da je največji problem aktualne vlade to, da nima jasnih ciljev, zato smo priča raznoraznim akcijam, kar je “Golob tudi sam povedal, večkrat je povedal ljudem, da je program vlade nekaj, kar govorijo nevladne organizacije, kot je 8. marec, protestniki.” Kadič se strinja in pravi, da vlada zadev ni dobro prediskutirala in jih niti ne zna aplicirati v sistem, “prepričan sem, da je na finančnemu ministrstvu dovolj strokovnjakov, da bi znali pripravit stvari, če bi vedeli, v katero smer naj pripravijo,” je dejal.

Komunikacija ni problem, neizkušeni ljudje in vsebina so težava
Ključni reformi, ki se jih je Golobova vlada želela lotiti, sta plačna in davčna reforma. “To sta dve tako kompleksni reformi, da se to ne da usest na Brdu za 4 ure in vse smo rešili,” je dejal Tomašič. Lukšič pove, da se je z davčno reformo in obdavčitvijo nepremičnin ukvarjalo kar nekaj vlad doslej. “Ko se tega enkrat lotiš, vidiš, da to ni enostavno in da se je tega potrebno na bolj sofisticirani način lotiti in ne z reformo.” Ne le obdavčitev nepremičnin, finančni minister je na eni od tiskovnih konferenc napovedal tudi obdavčitev neto prihodka in celo regresa, ki je za Slovence svetinja in s tem so se vsi predstavniki vlade strinjali, dokler ni nastal problem “Vidi se, da so to neizkušeni ljudje,” pravi Čirić, ki pojasnjuje, da se mora “na vrhu prvo uglasiti, v tej situaciji bi bilo bolje razmišljati o tem, kako pripeljati nov denar v državo in ne kako bom še več vzeli državljanom in državljankam.” Pri tem omeni, da se pripravlja Zakon o marihuani, ki bi zahteval obdavčitev. Da je bila slaba in nepremišljena odločitev o povišanju plač v javnem sektorju, meni Jančič, ki pojasni, da so se s tem povišala tudi nesorazmerja med njimi, kar je izredno velik strošek za državo.

Foto: zajem zaslona

“Zunanje okoliščine niso najbolj pozitivne,” opozori Tomašič, ki poudari, da je tudi to treba vzeti v zakup pri nadaljnjem delovanju vlade. “Smo v času izredno visoke inflacije, nekateri dogodki kažejo, da se približuje leto 2008, Švicarska banka ima probleme, to so resna opozorila, naročila iz Nemčije upadajo,” je povedal voditelj, ki izpostavi, da se večina slovenskega gospodarstva naslanja prav na nemško gospodarstvo, ki pa mu prav tako ne kaže dobro. Visoki davki so negativni za podjetnike in gospodarstvenike, ki po mnenju gostov ne bodo želeli ostati tukaj, ravno zaradi davčne zakonodaje. “Z gospodarstvom je potrebno delat kot z Ustavo, s tresočo roko, sploh na davčnem področju in definitivno ne dvigovat davkov, saj so davki kazalec, kam želimo iti, ali se razvijati ali ne,” je jasen Čirić. “Slovenija je v svoji mladi zgodovini izgubila par dobrih priložnosti, da vzpostavi idejo, da je bogastvo v resnici nekaj dobrega, posledica uspešnega dela, v naši družbi pa se izpostavlja in pod to vlado nadgrajuje, da so uspešni posamezniki vse prej kot zaželeni,” je nadaljeval Kadič.

Foto: zajem zaslona

“Geostrateški vidik Slovenije v mednarodnih odnosih je ključna zgodba, ker smo majhna država. To, da dolar izgublja primat na svetovnem trgu, to, da se povezujejo antinato države, da zahod izgublja vpliv povsod, bi morali upoštevat in se s tem ukvarjati,” je dejal Lukšič, ki poudari, da je Slovenija vpeta v zgodbo EU, nimamo pa jasne slike, kaj sta naša vloga in prednost v tej situaciji. Jančič ima pri tem drugačen vidik, in sicer, “da smo se na nek način pridružili državam, ki gredo pod Kitajsko. Izgradnja drugega tira in izgradnja 5G omrežja s strani kitajskih gigantov, kot je Huawei. Strahovito smo povečali tudi izvoz v Rusijo v času vojne v Ukrajini,” trdi Jančič in pojasni, da so se kršenja embarga dogajala tudi v času Jugoslavije, vendar ni prepričan, da je to modra odločitev.

Glede na to da ves čas od vlade poslušamo samo o spreminjanju rokov in zamiku časovnic, so si gostje enotni, da reforma ni tako enostavna, kot je koalicija očitno mislila, da je. “Bilo bi bolj enostavno, če vlada ne bi najprej želela porušiti sistema in graditi na novo, če bi najprej pogledali, kje sistem dobro deluje, in potem to nadgradili, bi bil to boljši pristop,” je dejal Lukšič, ki je poudaril pomembnost digitalizacije, da bi zadeva šla v pravo smer. “Če ti enega najbolj sposobnih menedžerjev v Celju zamenjaš in kot minister vztrajaš, da se ga zamenja, namesto da bi ga vzel k sebi, da ti pomaga pri reformi, potem na tak način ne boš prišel nikamor,” je še dodal. Kadič se strinja in meni, da je nerazumljivo, da je odstavil nekoga, za katerega se je dokazalo, da je več stvari izpeljal dobro. Pri izvajanju sprememb ima veliko vlogo digitalizacija, pri kateri pa se je prav tako zataknilo, saj, kot je voditelj pojasnil, “se je oglasila informacijska pooblaščenka, ki je dejala, da je tudi ta reforma protiustavna in nezakonita.” Čirić ob tem opozori, da bi se bilo potrebno vprašati, kaj stoji za to blokado spremembe, ki je absolutno nujna za nadaljnje izvajanje in izpeljavo reform. Sam meni, da je prvo pomislil na korupcijo, “saj, zakaj bi blokiral nekaj, kar je popolnoma logično in se mora narediti”.

Foto: zajem zaslona

Vlada se je ob vseh problemih lotila Ustave, kar se Tomašiču zdi ob vseh problemih povsem nepotrebno. Lukšič meni, da je to morda ena zadeva, za katero so v vladi ocenili, da pa bi jo morda lahko izpeljali, sploh ob vseh očitkih, da niso storili še nič. K spreminjanju Ustave se je priključila tudi Nova Slovenija, kar Čirić ocenjuje sicer kot pametno potezo, da pa bo potrebno videti, “kaj bodo iz tega naredili, v takih ustavnih razpravah morajo vsi sodelovati,  je pa vprašanje pravega časa, ali je to res pomembno ta trenutek.” Jančič nadaljuje, da so ustavne spremembe dolga tradicija in da se je oblast s tem izkazovala že v času Jugoslavije. “V Sloveniji imamo s tem sicer probleme, leta 2000 je večina spremenila volilni sistem in notri zapisala neko obvezo, da bodo ljudje imeli odločujoč glas, in od takrat, dvajset let kasneje, tega niso uresničili. V Ustavi imamo zapisane stvari, ki niso uresničene v zakonih, in to ni edino,” zatrjuje Jančič, ki dodaja, da se mu zdi da bodo te nove ustavne spremembe zaplavale v neznano. “Upam, da naslednje vlade, ki pridejo, ne bodo uničevale dobrih stvari, ki jih je za sabo pustila predhodna vlada, sploh pa ne recimo davčno zakonodajo, to pustiš, dokler ni popolnoma jasno, kaj nameravaš storiti. Zdaj niti ni bilo razloga za to spremembo, sploh, ker so bili prilivi visoki,” je dejal Čirić in z izkušenj in prakse pojasnil, da se je v preteklosti izkazalo, da nižji davki pripeljejo nove ljudi in več dobička.

Ali bo vlada zdržala do konca mandata?
Ali se je doslej aktualna vlada iz lastnih napak kaj naučila, sicer še ni jasno, vendar se po mnenju Lukšiča pri Socialnih demokratih “nekaj kuha in so nezadovoljni s tem, kar se dogaja”. Lukšič meni, da bo vlada s to podporo zlahka zdržala do konca mandata, saj javno mnenje iz izkušenj nima dovolj moči za rušenje vlade. “Lahko se bodo zamenjali ministri, bo pa za Slovenijo škoda, če bo vlada še naprej ponavljala te vzorce vladanja in ne bo ponudila roke SDS-u,” meni Lukšič.

S tem se strinjata tudi Jančič, ki je dejal, da imajo glede na številčnost v parlamentu izjemno priložnost, da delajo dobro, in Čirič, ki meni, da je sodelovanje z ostalimi znak mentalne zrelosti in dokler vlada tega ne bo pokazala, bomo imeli težavo.

“Mislim, da bomo imeli zelo pestro jesen, da bo prišlo do nekega poskusa rekonstrukcije vlade, celo napovedujem, da bo prišlo do poskusa rekonstrukcije premierja. Glede na njegove osebnostne lastnosti predvidevam, da sam ne bo odšel. Če naredim korak naprej, pa napovedujem tudi zelo pestro leto 2024, potencialno tudi o predčasnih volitvah, ki me ne bi presenetile,” je zaključil Kadič.

Tanja Brkić