fbpx

[Video] Ali želi kulturno ministrstvo potopiti javno RTV in odgovornost naprtiti vodstvu javnega zavoda?

Ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Neverjetno, kako je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough ujel na laži kulturno ministrstvo. Le-to je namreč do sedaj trdilo, da je v stalnem stiku z javnimi zavodi, ki spadajo pod pristojnost ministrstva, a je to očitno debela laž. Na včerajšnji seji Odbora za kulturo je namreč jasno povedal, da Ministrstvo za kulturo, kljub izredni situaciji na področju preskrbe z energijo, praktično ne odgovarja na prošnje vodstva RTV za sestanek. S tem pa se odpirajo tudi špekulacije, da je neodzivnost namenska in zlonamerna. Želita kulturna ministrica Vrečko in predsednik vlade Golob potopiti RTV in nato okriviti Grah Whatmougha?

“Ministrstvo za kulturo trdi, da je v stalnem stiku z javnimi zavodi. Žal z RTV Slovenija ni v stiku nihče. Prejeli nismo niti enega dopisa na temo energetike. Zato prosim, da se naj vključi v nabor ukrepov, ki se pripravljajo, in pozivam, Ministrstvo za kulturo, naj nam čim prej odgovori,” je na včerajšnji seji povedal direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough.

Situacija v javnem zavodu RTV je skrajno resna. Kot je včeraj povedal direktor Grah Whatmough, se je cena električne energije, ki jo plačuje javni zavod, dvignila za 440 odstotkov, kar v samem temelju ogroža njegovo delovanje, s tem pa tudi temeljno poslanstvo RTV, to je informiranje javnosti. Zaradi očitne energetske katastrofe, za katero velik del odgovornosti pade na vlado Roberta Goloba (beri: Tako je Golobova vlada pohvalila Janševo: Objavili so njen velik uspeh na področju električne energije!), je vlada javnim zavodom, ki bodo kaj kmalu morali zaustaviti poslovanje, svetovala, naj pogodb z dobavitelji električne energije ne sklepajo, za podrobnosti pa jih je napotila na resorna ministrstva.

Vodstvo RTV je v skladu z navodilom na Ministrstvo za kulturo naslovilo tri urgence, v katerih so pristojne na ministrstvu prosili za sestanek in usmeritve. Na naslov kulturnega ministrstva so bili poslani na datume 11. 10., 14. 10. in 20. 10. Niti eden izmed dopisov ni doživel odgovora, je na seji Odbora za kulturo povedal direktor zavoda.

Situacija drastična
Neodzivnost ministrstva bi lahko imela drastične posledice. “Smo v sklepanju krovne pogodbe za 2023, zato lahko ostanemo brez dobavitelja elektrike. Kljub temu do danes odgovora nismo prejeli,” je povedal direktor zavoda in nadaljeval, da bodo morali zaradi te neodzivnosti izklopiti luči in 200 oddajniških točk. Ministrstvo je pozval k čimprejšnjemu odgovoru.

Ali ministrstvo zlonamerno ignorira RTV?
Pri vsem tem se upravičeno zastavlja vprašanje, zakaj bi bilo Ministrstvo za kulturo tako neodzivno na urgence, ki jih na njihov naslov pošilja največji javni zavod, ki deluje pod njihovim okriljem? Prvi razlog bi lahko bila nesposobnost ali zanemarjanje dolžnosti, česar prav gotovo ne moremo izključiti. Sicer je veliko bolj verjetno, da želi kulturno ministrstvo – in v ozadju vlada Roberta Goloba – namensko pahniti javni zavod čez prepad, nato pa za katastrofo, ki so jo sami ustvarili z mizerno energetsko politiko, okriviti vodstvo javnega zavoda, ki bi ga na vsak način radi predčasno obglavili. Če bi prišlo do dejanskih izklopov luči ali pa celo programa še pred izvedbo referendumov, pa bi jim to koristilo kot orožje v boju. Češ, poglejte, kaj so storili.

Tovrstnemu izčrpavanju in zlonamernemu upravljanju z javno RTV lahko volivci rečejo stop že 27. novembra, ko bodo potekali trije referendumi, in lahko s svojim glasom onemogočijo popolno politično uzurpacijo zavoda, pa tudi tovrstne mahinacije.

Gal Kovač