fbpx

[Video] Alojz Kovšca razkril, kaj trenutno misli o kandidaturi za predsednika republike

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. (Foto: Nova24TV)

“Nova vlada se bo morala soočiti s kar nekaj zadevami ob prihodu na oblast, prva je ta, da je verjetno že ugotovila, da prej sploh ni bilo tako slabo, druga stvar je uporaba enakih praks, ki jih je prej kritizirala, in tretja pomembna, legitimnost v DZ, saj so v parlament povabili ljudi, ki jih ljudje na oblasti niso želeli, kar so pokazali na volitvah,” je prepričan predsednik Državnega sveta in podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca. 

Alojz Kovšca je kot gost v oddaji Intervju z voditeljem Aleksandrom Rantom povedal nekaj besed o aktualnem dogajanju v Sloveniji, novi vladi in krizi, ki se obeta Sloveniji. Uvodoma pove, da je potrebno novi vladi dati čas, da se vpelje v zadevo, in ji dati 100 dni, kot je predvideno, vendar meni, da ostale okoliščine tega časa morda ne bodo dopuščale. Vojna v Ukrajini, prehranska in energetska draginja, vse to bo terjalo svoj davek, in praktično je za kakršnokoli učinkovito reševanje omenjenih kriz malce prepozno.

Kriza pa ne bo le pri ljudeh, problem so postala tudi krmila za živali, zaradi česar nekateri kmeti razmišljajo celo o tem, da bi s kmetovanjem prenehali. Voditelj Aleksander Rant pri tem omeni tudi kontradiktornost ukrepov vlade, pri čemer omenja sprostitev cen goriv na avtocestah, določa pa ob ukrepu nižje cene za tovornjakarje, kar posledično pomeni, da lahko gorivo točijo ceneje tudi ostali državljani s tovornjaki. “Vsi parcialni ukrepi so zelo tvegani,” meni Kovšca, ki se ob tem sprašuje, kako bo z ostalimi prevozniki in kako bodo ti dokazovali, da so upravičeni do cenejšega goriva. Kovšca je prepričan, da bi se morala vlada bolj posvetiti korenitim ukrepom, ki bodo učinkoviti na dolgi rok, in ne iskati nekih delnih, nedodelanih rešitev.

Po Evropi se poleg celotnega spektra različnih omenjenih kriz širi tudi morebitni novi val koronavirusa, medtem ko se nova vlada nekako neaktivno spopada z reševanjem krize, ki je gotova, meni Rant, ob tem pa poudari očitke aktualne vlade prejšnji vladi, češ da ni bila dovolj aktivna in pravočasna. Kovšca zatrjuje, da je bil pričetek vojne v Ukrajini ključni čas, da se Slovenija zave, kako pomembna je samooskrba, pri čemer trdi tudi, da v prihodnosti ne bo problem “dobiti hrano, ampak po kakšni ceni“. V kolikor se bo Slovenija postavila na stran opravičevanja Putinovih razlogov za napad, se bo po mnenju Kovšce postavila v zelo tvegan položaj.

Izkoriščevalci javnega mnenja so nezadovoljstvo izkoristili 
Te volitve so bile po njegovem mnenju bolj volitve “proti in ne za”, pri čemer pojasni, da je šla Slovenija skozi krizno obdobje, saj je koronavirus mnoge stvari podrl, kar pa so izkoristili spletni izkoriščevalci javnega mnenja. To nezadovoljstvo pa je pripeljalo do rezultata volitev, kakršnega smo dobili. Skozi vse dogodke od protestov, do ukrepov, vse to nezadovoljstvo je bilo izkoriščeno v namen prihoda na oblast. Zdaj se mora Robert Golob soočiti z dvema težavama, in sicer je prva kako uporabiti prakse, ki jih je prej kritiziral in druga, da morda prej sploh ni bilo tako slabo, kot so trdili. Zdaj vlada ne more ubirati iste poti, ki jih je uporabila prejšnja, težava legitimnosti je prav tako ena večjih njihovih, saj so v parlament povabili ljudi, ki jih ljudje niso želeli na oblasti.

Alojz Kovšca trenutno kandidira za predsednika Obrtno podjetniške zbornice, kar pa mu nekateri očitajo, češ da za to pozicijo ni primeren zaradi svojega političnega delovanja. Kovšca vse očitke zavrača in pojasnjuje, da je venomer zagovarjal in podpiral interese obrtnikov, ki so po njegovem mnenju zelo specifična skupina, ki mora biti ponosna na svoje delo, pri tem pa jih ne sme ovirati ne leva ne desna vlada in se ne bi smela biti nikoli ogrožena.

Zelo uspešen mandat, ki ga namerava nadaljevati 
Državni svet je pod vodstvom Kovšce dosegel marsikakšen uspeh, Kovšca pa je ob tem poudaril, da gre velika zahvala tudi odlični ekipi, s katero so dosegli velike uspehe in dobro sodelovali. Povedal je, da bodo na julijski seji Državnega sveta predvidoma vložili zakon o ustanovitvi pokrajin. “Imamo skoraj plebiscitarno strinjanje občin, v oblikovanje zakona pa se politične stranke niso vmešavale, dve leti smo potrebovali za pridobitev mnenj vseh občinskih svetov, upoštevali smo vse pripombe,” je povedal Kovšca in dejal, da je bil ta mandat izredno uspešen in da ne vidi razloga, da s tem delom ne bi tudi v prihodnje nadaljeval.

Za predsedniško kandidaturo bi se odločil v primeru zadostne podpore javnosti
Alojz Kovšca pa se je proti koncu oddaje odzval tudi na vprašanje glede svoje morebitne kandidature za predsednika republike: “Načrtov, odprtih poti je veliko. Veliko ljudi me sprašuje tudi o predsedniških volitvah. Vem, da se temu vprašanju ne morem izogniti, to je vprašanje za milijon dolarjev,” je v šali uvodoma dejal. Kot je še dejal, je glede na izkušnje iz državnozborskih volitev, kjer zmerna opcija, bolj podjetniškemu okolju naklonjena opcija, ni doživela prepoznave vrednot njihovega programa, zelo previden. Kot pravi, ambicij v tej smeri ne želi zanikati. “Seveda jo ima, konec koncev moja politična pot nekako vodi v tej smeri, vprašanje pa je, ali so pogoji za uspešno realizacijo tega projekta dani ali ne.”

Vedno se odloča na podlagi treznega razmisleka, realnih podatkov in tudi od tega, kdo in kako mu izraža podporo. Če bi ta bila, potem je kandidatura možna. Če pa bi zaznal, da podpore ni dovolj, in da je ta projekt bolj izlet v neznano, kot je bil izlet Marjana Šarca na prejšnjih predsedniških volitvah, potem se tega ne namerava iti, ker se nima za “političnega komedijanta”, ampak za resnega politika, ki se zaveda, da ima lahko vsako njegovo dejanje tudi posledice na druge, na državo. Prav zato tega ne jemlje kot nekakšno “igrišče” in poligon za svoj ego. “Pripravljen sem se umakniti boljšim kandidatom, pripravljen pa sem se tudi spopasti z boljšimi kandidati z druge politične strani in vse opcije puščam odprte.” Prepričan je, da je za razmislek še vedno dovolj časa, ne nazadnje pa ne bo nezadovoljen tudi v primeru neizvolitve, tudi v primeru kakšne druge funkcije. Še vedno je lahko uspešen v domačem podjetju.

Tanja Brkić