fbpx

[Video] Analitik Tomšič računa na drugi krog predsedniških volitev in na dober rezultat Anžeta Logarja

Foto: Nova24TV

Deplasirano je, da se Pirc Musarjeva postavlja v vlogo žrtve in Logarju očita podporo desnih medijev, medtem ko ima sama za sabo levičarski medijski konglomerat,” je dejal profesor in analitik Matevž Tomšič v tokratni Temi dneva, kjer je komentiral aktualno predsedniško kampanjo. Med drugim je ocenil mandat predsednika Boruta Pahorja in razmišljal o razlogu za odstop Marte Kos.

Odvetnica Nataša Pirc Musar je po izstopu kandidatke vladne stranke Marte Kos povečala prednost v predsedniški tekmi, po poročanju STA je Pirc Musarjeva v štirinajstih dneh pridobila pet odstotnih točk na 31 odstotkov, nekdanji zunanji minister Anže Logar pa je ostal pri 23 odstotkih. Predsedniška tekma se nadaljuje, v tokratni temi dneva pa jo je komentiral tudi analitik Matevž Tomšič, ki računa na drugi krog, pravi pa, da si še ne upa napovedati zmage določenemu kandidatu.

Uvodoma je Tomšič ocenil zadnja dva mandata predsednika Boruta Pahorja, za katera meni, da je skušal preseči svojo navezanost na stranko SD. “Njegov politični pedigre je dovolj prepoznaven, poskušal je preseči svojo vezanost na stranko SD, poskušal se je ukvarjati z zadevami, ki so pomembne za vse državljane, skušal je prisluhniti vsem za razliko od svojega predhodnika, ki je deloval izrazito ideološko“, je pojasnil.

Kosova je uvidela, da nima možnosti za zmago
Kaj bistvenega se v predsedniški kampanji, ki se sicer šele začenja, po Tomšičevem mnenju še ni zgodilo, “če ne štejemo odstopa Marte Kos, ki je končala, še preden je začela“. Tomšič meni, da je trenutno še prekmalu trditi, komu bo podana večina glasov. Kosova je po mnenju Tomšiča odstopila, ker je uvidela, da ima relativno malo možnosti za zmago, sploh ko je tudi Milan Kučan svojo podporo izkazal Nataši Pirc Musar. “Zanjo je bil to kar velik šok, uvidela je, da ima v zaledju politične levice premalo podpore“, meni analitik.

Trenutno sta na vrhu Anže Logar in Pirc Musarjeva, ki si je nabrala kar nekaj grehov, ki ji jih očitajo mediji, tudi kupovanje medijskega miru in veliko premoženje. Sociolog in politični analitik Tomšič meni, da so nekateri očitki, kot so premoženje, dokaj neutemeljeni, saj niti ni jasno, ali gre za njeno premoženje ali premoženje njenega moža. “To samo po sebi ni problematično, če je do njega prišla na legitimen način. V zvezi z očitki glede medijev pa Tomšič ocenjuje, da gre za dokaj utemeljene očitke, saj se skuša prikazati kot tista, ki je medijsko izpostavljena. “Nenavadno je, da ona očita Logarju, kako ima zaledje svojih medijev, medtem ko ima ona za sabo veliko večji domet medijev, ki ob vsaki priliki propagirajo kandidate leve opcije“, je dejal Tomšič in dodal, da deluje precej deplasirano, da se postavlja v vlogo žrtve.

Anže Logar je strankarsko profiliran, vendar nima radikalnih stališč
Po Tomšičevem mnenju je Logar sicer jasno strankarsko opredeljen, kar je lahko težava, “je pa po drugi strani zelo umirjen in nima radikalnih stališč, tudi v javnosti se ne oglaša po nepotrebnem“. Meni še, da mu očitajo dejanja stranke, v kateri je, ne pa njegovih osebnih dejanj, zato ocenjuje, da lahko računa na dober rezultat. Zelo velika verjetnost je, da se bo zgodil drugi krog, v katerem bosta oba kandidata, si pa ne bi upal napovedati zmage nobenemu od njiju, je še zaključil Tomšič.

Tanja Brkić