fbpx

[Video] Andrej Jurič, v.d. direktorja policije: Člani delovne skupine za migracije so bili izbrani na podlagi strokovnosti in izkušenj – od njih se pričakuje rezultate

Andrej Jurič, V.D. direktorja policije (foto: Nova24TV)

V Temi dneva je gostoval v.d. direktorja policije, Andrej Jurič. Z voditeljem Luko Svetino sta se pogovarjala o novi vladni delovni skupini proti migrantom, ki naj bi po POP TV – ju bila “kazenska ekspedicija” in o usmeritvah policijskega nadzora nad delovanjem NPU – ja. Vse očitke, o tem, da so člani nove delovne skupine bili s to skupino “kaznovani” ali “dobili tolažilno nagrado”, o tem, da se nad tistimi, ki za NPU delajo preiskave, ki se tičejo članov vlade, je zavrnil.

Nova vladna delovna skupina, ki jo bo vodil Vlado Maksimovič, dolga leta zaposlen na mariborski policiji, je res sestavljena iz nekaterih, ki jim vlada na nekih določenih funkcijah ni več zaupala in jih je zamenjala (npr. odstavljena direktorica policije Tatjana Bobnar, razrešeni prvi mož Uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, razrešena dolgoletna vodja Sektorja za odnose z javnostjo Vesna Drole in še dva kriminalista NPU, Tina Pahor in Marko Košir), toda za razliko od POP TV – ja, ki je to vladno skupino že poimenoval “kazensko”, trenutni v.d. direktorja policije Andrej Jurič trdi, da je prav nasprotno.

Jurič je voditelju Luki Svetini zagotovil, da ljudje, ki so bili imenovani v to skupino, vanjo niso bili imenovani, ker so bili kaznovani ali ker bi s tem dobili tolažilno nagrado, temveč zaradi dveh razlogov:

  1. Ker so nezakonite migracije kompleksen problem.
  2. Ker izbranim zaradi njihovih izkušenj in kompetenc zaupa, da so pravi za to delo.

24 ur o novi delovni skupini (Foto: Posnetek zaslona)

Do 15. 9. naj bi po podatkih Juriča pri nezakonitem prehajanju slovenske meje ujeli kar 11117 migrantov, samo to leto pa so do 30.9. prijeli 233 tihotapcev prebežnikov, od katerih so bili 201 tujci in 32 slovenskih državljanov, vsi skupaj pa so želeli pretihotapiti 1789 prebežnikov. Od tega je v 182 primerih zoper prebežnike bil odrejen pripor.

Na vprašanje o reviziji postopkov na NPU – ju, ki jih po usmeritvah ministra Aleša Hojsa izvaja policija, je Jurič povedal, da rezultatov še ne gre pričakovati tako kmalu, saj gre za izjemno kompleksne in zahtevne postopke, da pa gre za revizijo, ki je bila načrtovana že leta 2019 in je revizijo le razširil glede na usmeritve, ki jih je dal minister Hojs.

Jurič je zavrnil je očitke, da naj bi te usmeritve bile uperjene zoper NPU, ker naj bi NPU preiskoval domnevno sporne posle nekaterih vladnih predstavnikov in tudi, da naj bi se nad tistimi, ki te posle preiskujejo izvajal pritisk.

Aleš Ernecl