[Video] Bo predsednica države preverila ogljični odtis pred letom na kronanje Karla III.?

Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: posnetek zaslona Twitter RTVS)

“Lahko pa rečem eno stvar. Pred vsako potjo bom preverila ogljični odtis posamezne poti. Temu se pa bom zavezala,” je v predvolilnem času zatrjevala predsednica republike Nataša Pirc Musar in celo napovedala, da bo imela svetovalko oziroma svetovalca za podnebne spremembe in ekosisteme. Zdi se ji namreč prav, da kot predsednica pri službenih poteh, daje zgled tudi pri tem. Kakorkoli, kot kaže se bo predsednica po poročanju medija N1 kar s falconom odpravila na kronanje novega britanskega monarha. 

V soboto, 6. maja, bo vsa pozornost sveta nedvomno usmerjena v Združeno kraljestvo, kjer bo po smrti priljubljene monarhinje kraljice Elizabete II. potekalo kronanje njenega sina, britanskega kralja Karla III. Na kronanju pa ne bo manjkala niti slovenska predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se bo kronanja udeležila v spremstvu svojega moža Aleša Musarja.

Musarjeva bo v London odpotovala dan pred kronanjem, saj se bosta z možem v Buckinghamski palači udeležila sprejema v organizaciji britanske kraljeve družine. Naslednji dan bosta v Westminstrski opatiji spremljala kronanje, še isti dan pa se bosta vrnila domov.

https://twitter.com/tolemamo/status/1648556534798901254?s=20

Sicer je res, da je iz časovnega vidika najsmotrnejša pot v Veliko Britanijo z letalom, a predsednica bi se lahko, če bi ji bi bil res tako zelo pomemben ogljičen odtis, ki ga zasebno letalo za seboj pusti, na kronanje odpravila tudi z letalom komercialnega letalskega prevoznika. A kot kaže, se je veliko raje odločila za vladnega falcona, s katerim bo pot nedvomno udobnejša in bo predsedniškemu paru nudila več zasebnosti.

Ker je jasno prav vsakomur, da zasebno letalo za seboj pusti večji ogljični odtis, je novica o poti glede na prej izraženo stališče glede ogljičnega odtisa sprožilo kup komentarjev na družabnem omrežju Twitter v smislu: “Nataša Pirc Musar &co daje zgled, kako se nateguje ljudi z CO2 agendo”; “Ko ti je že čez nekaj mesecev žal, da si blebetal v tri dni.”; “Klasičen levičarski vzorec. Za rajo zgodbice za cicibane, zase pa luksuz, cuzanje proračuna, nepotrebna potovanja po svetu, obisk salonskih prireditev…”; “Drago bo koštala NPM Slovenijo. Za vsako guncanje afn imet svetovalca, za udeležbo na kronanje… podnebno svetovalko, kaj takega svet še ni videl. Kam greš, Slovenija???”.

S falconom najbolj razburjala Klakočarjeva
Predsednica republike sicer ni prva, ki je pred nastopom svoje funkcije zatrjevala, kako pomembno ji je varovanje narave, v praksi pa ravnala drugače. Tukaj nedvomno najbolj izstopa predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je s taistim falconom odpotovala kar na novoletni koncert na Dunaju. “Danes pa nihče izmed nas ne more več potovati brez ogljičnega odtisa, razen če se bomo odločili, da bomo vsi potovali s kočijami,” je povedala v znak opravičila odločitve. Čeprav je sprva zatrjevala, da se je za polet s falconom odločila, ker naj bi bila pot z avti dražja, je kaj kmalu postalo jasno, da niti slučajno ni tako. Za pot s falconom smo namreč morali državljani plačati kar 7.352,36 evra. Sicer pa je bila sama zase najbolj zgovorna odločitev Klakočarjeve, ko se je ta le nekaj dni kasneje na pot na Dunaj odpravila z avtomobilom. Čeprav je tedaj na Dunaju tudi prespala, so stroški znašali le 2.370,26 evra. Torej kar 5 tisoč evrov ceneje.

Ana Horvat