fbpx

[Video] Bo tokrat v državnem zboru več razuma? V načrtu je vzpostavitev mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena

Foto: STA

V minulem tednu smo v Sloveniji potrdili 132 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po tednu med 6. in 12. aprilom, ko smo bili sredi epidemije. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom je v načrtu vzpostavitev mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. 

Aplikacija je koristna za vsakega posameznika, saj bo z njeno pomočjo izvedel, da je bil v stiku z okuženim in bo lahko temu primerno ravnal, poudarja vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović. “To pomeni, da se bo oddaljil od ljudi, ki bi lahko zboleli za težjim potekom bolezni, poleg tega pa bo lahko zgodaj prepoznal svoje simptome in iskal zdravniško pomoč.”

“Naprava, aplikacija, deluje povsem anonimno, o identiteti osebe ne ve ne tisti, ki je okužen ne tisti, ki je dobil informacijo, da je bil z njim v stiku. Niti oseba, ki je dobila podatek, da je bila z nekom v stiku, ne ve kdo je bila ta oseba, niti ne točno kdaj, in ne na katerem mestu,” je jasna Beovićeva, ki ob tem dodaja, da gre samo za sporočilo: bile ste v stiku z okuženo osebo, poskrbite, da se ne bo okužba širila naprej.

O uporabi mobilne aplikacije spregovoril tudi Janša
Predsednik vlade Janez Janša se je v času vikenda, ko smo beležili največje število potrjenih novih primerov okužbe z novim koronavirusom, odzval z zapisom na Twitterju s katerim je opozoril, da so možnosti za ukrepanje do razvoja učinkovitega zdravila ali cepiva zoper Covid-19 omejene. Na voljo sta le dve, meni. “Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper Covid-19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja,” je zapisal Janša. Prva je drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija in podobno, druga pa obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti, je dodal.

Poslanci bodo odločali v četrtek
Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val epidemije novega koronavirusa, ki med drugim predvideva vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi in nadzor karanten, bo pristojno matično telo obravnavalo v ponedeljek, nato pa bodo o njem v četrtek odločali še poslanci na redni seji. Namestitev aplikacije in njena uporaba naj bi bila prostovoljna in brezplačna, razen za osebo z okužbo in odrejeno karanteno, poroča STA.

Nina Žoher