fbpx

[Video] Bogdan Biščak je nevaren fanatik: Tudi zavoljo javnega zdravja se ne bi odrekel objemanju!

Bogdan Biščak in Andrej Rus (Foto: STA)

“Objeme bo zamenjal priklon”. Kaj bo naslednje ? Vrnitev v srednji vek ?! Ne bo šlo !!!” V znak odobravanja je Biščak pripisal: “Točno tako, ne bo šlo! Ljudje so se objemali potem, ko je tretjino Evrope pomorila kuga in se bomo tudi tokrat.” S takšnim zapisom dvojica nedvomno daje vedeti, da niti približno ne razume, čemu je pravzaprav namenjen osnovni varnostni ukrep.

Novi koronavirus med ljudmi se prenaša kapljično, zato da stroka svetuje, da je ta trenutek socialna distanca edini garant za zaustavitev bolezni. Ker pa virus, kar tako sam od sebe ne bo izginil, je vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović v dobro zdravja ljudi dala vedeti, da se bo bonton spremenil iz objema v vljudni priklon. Če je to v Aziji postalo že nekaj povsem običajnega, pa pri nas nekaterim skrajnim levičarjem to sploh ne gre v račun. Še posebej ne nekdanjemu vodilnemu politiku strank LDS in Zares Bogdanu Biščaku.

Nikakor pa prej omenjena dvojica ni osamljena v takšnem načinu razmišljanja. Pod njunima zapisoma je bilo namreč mogoče prebrati tudi naslednje komentarje: “A pa salutiranje in udarjanje z desno nogo ob levo nogo bo .”; “Zraven pa se komentirala, da objemi tako in tako niso pristni. Sodi po sebi Ona že ve, kajne.”; “Občudujem to korona obsedenost. Kako iznajdljivi so?! Objeme bo zamenjal priklon in možne bodo zgolj še umetne oploditve, dojenčke pa bomo izključno hranili po steriliziranih stekleničkah. Moj priklon!”; “Samo še virtualni seks.” Seveda pa se med levičarji vedno najde tudi nekdo, ki ne zmore, da ne bi zagrozil z uličnim nasiljem, kar dokazuje naslednji zapis: Ko bo konc, se dobimo pred vladno palačo in jim pokaž’mo tak topel objem”. 

Virus nima nog niti kril za širitev
Glede na to, da so ravno levičarji v znak nasprotovanja vladi polni ust trditev, kako je potrebno upoštevati nasvete stroke, bi bilo prav, da bi se jih ti potem v praksi tudi držali – enako kot vsi ostali državljani. Stroka namreč enotno svetuje, da se poleg higiene kašlja in temeljitega ter rednega umivanja rok z vodo in milom, rednega zračenja zaprtih prostorov, priporoča upoštevanje pravil socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne druži z osebami izven skupnega gospodinjstva. Tako se pazi na ohranjanje medsebojne razdalje v dolžini 1,5 m, v trgovino pa se gre čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi.

Vsak izmed nas lahko zmanjša tveganje za okužbo in širjenje okužbe z izvajanjem ukrepov, ki jih predlaga stroka. To je še posebej poudaril predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek in v poduk ljudem dal vedeti, da virus nima nog niti kril za širitev, ljudje, ki ne spoštujejo ukrepov, so tisti, ki so odgovorni za njegovo širjenje. Sprejete ukrepe vlade, kot sta nošenje mask in razkuževanje večstanovanjskih stavb, ocenjuje kot dobre. “Strožji kot so ukrepi, boljši so, ker zmanjšajo prenos,” je prepričan strokovnjak.

Rokovanje je sicer res zakoreninjeno v tradicijo zahodnega sveta, a je potrebno razumevanje, da zaradi novega koronavirusa nič več ne bo tako kot je bilo. Glede na to, da je tudi oseba, ki ne kaže simptomov okužbe, lahko prenašalec virusa, je veliko bolj varna oblika pozdravljanja priklon, kot je to sicer značilno na Japonskem. Že sredi marca smo lahko opazili, da so nekateri strokovnjaki svetovali tudi pozdravljanje s trkanjem komolcev, tako imenovano komolčkanje, ki ga sicer iz dneva v dan prakticira več in več politikov po celem svetu. Pomen izvajanja alternative rokovanja v praksi zagovarja celo  Sylvie Briand, direktorica Svetovne zdravstvene organizacije za pandemije. Ta tako priporoča priklone, trkanje s komolci ali pa mahanje.

Izogibanje rokovanju dokazano zmanjšuje možnost širjenja novega koronavirusa, zato bi bilo prav, da bi ljudje, ki včasih mislijo, da so čez noč postali epidemiologi, prisluhnili stroki, konec koncev je to v dobro lastnega zdravja in zdravja najbližjih. Virus konec koncev ne izbira starosti, prav tako pa tudi ne politične usmerjenosti posameznika. Mar je to res tako težko?

Hana Murn