[Video] Boris Tomašič o lažeh v času epidemije: “Tanja Gobec, laž! Sova ima direktorja. Rajko Kozmelj je odstopil, vendar opravlja svojo funkcijo. To je vendar normalno.”

Foto: Printscreen

Od ponedeljka naprej in vsak delovni dan bo voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič komentiral laži, ki jih širijo mediji in politiki. Zakaj vsak dan? Zato, ker če so vam lagali do sedaj, je to pomenilo da lahko staknete neumnost, ko pa lažejo v času epidemije, je to smrtno nevarno. Resnično, smrtno nevarno. Da pa je stvar resna, kaže dejstvo, da to počne tudi nacionalna televizija.

Tomašič se je v tokratni oddaji obregnil ob nedeljsko oddajo Dnevnik na RTV Slovenija, kjer si je voditeljica Tanja Gobec privoščila marsikaj, kar ni primerno. Sploh pa ni primerno za davkoplačevalski denar. Komentiral pa je tudi poziv Socialnih demokratov, ki so ga objavili na družbenih omrežjih, kjer je viden cel kup laži in strah pred izgubo privilegijev.

Voditeljica Jasmina Jamnik je v Dnevniku dejala: “A dodajajo, da bo sodelovalnega razpoloženja konec, če bo vlada epidemijo izrabljala za odpravljanje demokracije. Tanja Gobec, kaj natančno je pri vladnih ukrepih za boj z epidemijo zmotilo opozicijo?” Tomašič je dal vedeti, da je Jamnikova plačana od našega denarja. “Vsi, ki imamo elektro priključke, te plačujemo. Ne kvasi neumnosti na nacionalni televiziji. Naredi svojo televizijo in tam govori neumnosti. Konec z demokracijo? Kaj je z vami ljudje? Kaj je z vami nacionalna televizija? Ne bo konec demokracije. Ta virus je smrtonosen. Ta pandemija je smrtonosna.”

Omejevanje svobode potrebno za zagotovitev zdravja državljanov

Tomašič je ob tem izpostavil, da ljudje v Italiji umirajo. V nedeljo je bilo 600 mrtvih, pred tem skoraj tisoč mrtvih in to zato, ker niso upoštevali navodil. Poudaril je, da je res, da je omejena naša svoboda, manj se lahko gibamo itd., ampak je to prav. “Ali res želite, da bo v Sloveniji 100 mrtvih na dan, da bomo rekli, da situacija je resna? Ta epidemija bo minila. Bolj kot bodo ukrepi restriktivni in bolj kot se bomo držali navodil, hitreje bo minila epidemija. Ko je bo konec, potem se borite za oblast. Levičarji, ki ne prebavljate, da niste na oblasti, počakajte. Šest let bo časa, da boste protestirali vsak dan. Te tri mesece pa zdržite doma. Po šestih letih, ko se bo morda Janez Janša odločil, da ne bo več predsednik te vlade, ko ga ljudje ne bodo izvolili več, pa boste spet vi na vrsti in prav je, da se oblast menja. Sedaj pa dovolj.”

“Kaj je narobe pri ukrepih? To je ključno vprašanje za komentar ukrepov, ki jih sprejema vlada, ki je na oblasti nekaj več kot sedem dni. V resnici se zdi, da je na oblasti že več mesecev, ker sprejema ukrepe, ki jih prejšnja vlada ni,” je dal vedeti Tomašič. Ampak ne, tu se niso ustavili. Tanja Gobec si je namreč privoščila direktno laž na nacionalni televiziji. Dejala je namreč, da naj bi bila Sova ta hip zaradi odstopa Rajka Kozmelja brez prvega moža in brez parlamentarnega nadzora. Pri tem pa še dodala, kako je opozicija parlamentarni nadzor v Šarčevi vladi opravljala zelo intenzivno. “Tanja Gobec, laž! Sova ima direktorja. Kozmelj je odstopil, vendar opravlja svojo funkcijo. To je vendar normalno. Tudi Šarec je odstopil pa je opravlja funkcijo, dokler ni prišel novi predsednik vlade. Ne zavajate ljudi. Tudi parlamentarni nadzor je zagotovljen. Nič se ni spremenilo. S takimi navajanji le vnašate zaskrbljenost med ljudi, ki ni primerna. Še enkrat. Plačujemo vas, da objektivno poročate. Dovolj je bilo! Ali pa so spet popustili  sedativi oziroma karkoli je bilo tedaj protibolečinskega, da ste izginili za nekaj mesecev.”

Ogrožena naj bi bila medijska svoboda

Na RTV Slovenija so zaključili še z navedbo, kako naj bi bila ogrožena novinarska svoboda: “No, nadzor oblasti in informiranje javnosti, predvsem informiranja javnosti, je delo nas medijev in ker novinarske konference brez nas novinarjev ni, upamo, da bo čimprej odpravljena izločitev novinarjev iz tiskovnih konferenc,” je dejala Gobčeva, Jamnik pa pristavila: “Tako je, čim prej, vprašanj je vedno več.” Tomašič je novinarjem na nacionalki dal vedeti, da naj torej postavljajo vprašanja in sicer tako, da jih zastavljajo preko elektronske pošte. “Ali res verjamete, da bo koristilo, če boste provocirali na tiskovnih konferencah? Vsa vprašanja so dovoljena, na njih se lahko odgovarja. Iskreno upam, da bo vlada poskrbela, da bo možno tudi “online” v živo preko videa postavljati vprašanja v živo, da ne boste imeli občutka, da je novinarska svoboda omejena, ker ne morete na tiskovno konferenco.”

Foto: Printscreen

Tomašič je dal vedeti, da se na nacionalni televiziji, kjer jih je 2200 zaposlenih za naš denar, kjer velika večina ne ve kaj dela, povrhu pa še najemajo zunanje sodelavce, da je program narejen, obnašajo smrtno nevarno. “Igrate se z življenji. Ni več vprašanje, ne Janša, ja Janša, ta vlada, ona vlada, je vprašanje preživetja. Koliko smrti bo še? Danes so trije mrtvi. V zadnjih 24-urah sta umrla dva. Vprašanje, kaj bo jutri? Brez ukrepov, tudi takšnih, da novinarji ne morejo zbadati politikov na odprti sceni. Tudi to boste preživeli. Tega bo enkrat konec, potem pa se borite. Borite se za resnico, za objektivno poročanje, ampak to lahko vi prvi storite že danes. Zakaj tega ne počnete, mi ni jasno? In to za naš denar. Nehajte!”

Seveda sta se oglasila tudi prvak Socialnih demokratov Dejan Židan in nekdanji premier Marjan Šarec, ki sta preko Facebooka in drugih družabnih omrežij širila svojo resnico, ki je polna laži. “Sram vaju bodi. Do pred desetimi dnevi, sta bila v tej vladi. Nič niste naredili. Zaradi vas, je situacija zdaj veliko bolj grozna. Pa gremo po vrsti. Socialni demokrati so objavili nek pamflet v katerem pišejo sedem dni nove vlade. Seveda jo kritizirajo, ker po njihovo ta ni naredila nič dobrega. Ta vlada je naredila veliko in več, kot vi v letu in pol,” je dal vedeti Tomašič.

Tomašič je v nadaljevanju komentiral vsako izmed točk SD (zapisane v odebeljenem tisku):

1. dan: Vlada je na nočni seji z maskami na obrazu razreši direktorico Policije in načelnico Generalštaba Slovenske vojske, izvede kopico imenovanj, državna sekretarja Žana Mahniča in Franca Kanglerja. “O Mahnič in Kangler, sta postala državna sekretarja. Pa kaj? Vsaka vlada postavi svojo ekipo. Da pa kritizirate, ker so imeli maske, sram vas bodi še enkrat! To je bilo sporočilo državljanom, da je zadeva resna. Torej, da naj uporabljajo maske, naj se ne izpostavljajo po nepotrebnem. Če vi to vidite kot problem, je to problem le v vaših glavah. Ne širite tega kot slabost. Da so zamenjali tiste, ki so nesposobni, vlada to naredi in se obkroži  s tistimi, ki jim zaupa in ki se bodo lahko začeli odzivati v situaciji, ki je resna. Do sedaj se namreč niste/se vaši ljudje niso odzivali, ali pa slabo, ali pa napačno. Ne vsi. Nekateri so bili dobri, uspešni politiki, predsedniki strank, ministri pa večinoma ne.”

2. dan: Vlada ustanovi Krizni štab in nas popelje 30 let nazaj z Jelkom Kacinom. Tomašič je poudaril, da je šele ta vlada ustanovila Krizni štab, Šarčeva ga pa ni, ker se ji ni zdelo vredno. “Niste videli, kaj se dogaja v Italiji? Ni bilo potrebno ustanavljati Kriznega štaba? Dame in gospodje Jelko Kacin zna svoje delo. Kacin in Janša nista na isti politični liniji, pa vendar sta začela sodelovati, da to krizo čimprej prebrodimo s čim manj žrtvami. Vam očitno to ni jasno. Vi ste zataknjeni v letu 1945, še zmeraj v gozdu in vidite to kot problem. Zresnite se!”

3. dan: Ukinejo množična testiranja v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije. “Lažete! Židan, lažeš! Sarkić lažeš!  Socialni demokrati, lažete! Ukinejo množična testiranja? Kdaj so bila množična testiranja? Pod vašo vlado gotovo ne, ker jih ni bilo!”  Tekom Šarčeve vlade jih je bilo 30-40 na dan, danes jih je tisoč na dan. “Ste lažnivci in škodljivci in gre vam samo za vaše privilegije.” 

Foto: Printscreen

4. dan:  Slovenija obstane. Javno življenje zamre. Vsi ostanemo doma, medtem vlada zgubi tovornjak z zaščitnimi maskami, minister za obrambo pa se zlaže, da smo jih plačali. Tomašič je dal vedeti, da je Šarčeva vlada tista, ki je za sabo pustila prazna skladišča, zato je bilo potrebno nabavljati na hitro. Se dogovarjati s komerkoli in pride tudi do napak. “Ampak državo Slovenijo, to ni stalo nič. K sreči. Ampak še enkrat. Da ni bilo mask in je bilo potrebno ukrepati vrat na nos, ste krivi vi Socialni demokrati. Vi LMŠ-jevci. Židan, Šarec in še kdo. Ne pozabite, da vlada še deset dni ni na oblasti, pa že to rešuje.”

5. dan: Vladna večina zavrne dopolnilo opozicije, da bi z interventnimi ukrepi samozaposlenim odpisali prispevke za socialno varnost zaradi poslabšanja finančnega položaja, pa tudi druge predloge v pomoč ljudem. “Ni res! Ni jih zavrnila. Tomašič je poudaril, da aktualna vlada pripravlja sistemski zakon, ki bo ta teden v obravnavi v parlamentu, ki bo reševal vse te probleme, pa še kakega več. “Ne samo tistega, ki se vam zdijo všečni. Tri milijarde iz Evrope je zagotovila ta vlada in jih bo razdelila državljanom. Zato ne zavajajte, da je zavrnila, ampak je jasno povedala, da bodo ti ukrepi, sprejeti in bodo racionalni, torej namenjeni temu, da pomagajo ljudem. Ni zavrnila vašega predloga kar tako, kot ste to vi počeli, ko ste bili na oblasti.” To je po besedah Tomašiča vlada naredila argumentirano. “Nehajte lagati!”

Foto: STA

6. dan: Javnost izve, da so vladne funkcionarje razporedili v najvišje možne plačne razrede, s čimer so povprečno pridobili 400 evrov na mesec. Medtem si vladna večina izglasuje neomejeno prerazporejanje denarja v državnem proračunu. Minister za notranje zadeve sanja o vojski na ulicah. Premier Janša pa v video nagovoru pozove patriote, da se pridružijo vojski za zagotavljanje varnosti v državi. “Prvič, ministri si niso povišali plač, ampak so se porazdelili v najvišji plačni razred v okviru zakona. Hkrati par dni po tem so napovedali 30 odstotno znižanje plač vsem funkcionarjem. Tudi vam in to vas moti,” je prepričan Tomašič. “Vi bi najraje videli, da tisti ki res delajo za razliko od vas, niso plačani, samo da vaše plače ostanejo. Da, prav je, da si znižajo plače, da pokažejo ljudem solidarnost. Ampak tudi vaše bodo šle dol! To vas boli, to vas peče, ker skrbite samo za svoje riti. Kar se tiče vojske na ulicah. Laž, laž, laž. Lažete! Minister Hojs ni nikoli rekel, da bo vojska na ulicah. Rekel je, da bo aktiviral 37.a člen in bo vojska pomagala policiji na mejah pri ilegalnih vstopih vaših migrantov, da bo lahko policija skrbela za varnost in zdravje znotraj države. Torej še ena bolana laž. Lahko rečem tako, ker je nevarna.”

7. dan: Državna sekretarka novinarjem zabrusi, da so hijene, kmalu za tem pa mediji izvedo za nov režim novinarskih konferenc brez vprašanj novinarjev. Neha delati aplikacija Erar, ki državljanom omogoča pregled v transakcije. Tomašič je poudaril prepričanje, da so nekateri novinarji žal hijene. “S tem se strinjam. Morda piarovsko neprimerna poteza, je pa žal resnična.” Glede uvedbe konferenc brez vprašaj novinarjev, je povprašal, če morda želijo, da novinarji zbolijo in širijo virus po Sloveniji, da bo več mrtvih? “Res ne razumem.” Prepričan je, da ne bo konec demokracije zaradi tega. Sploh, ker novinarji lahko preko elektronske pošte postavljamo vprašanja, Erar pa bo začel danes delovati. Vse transakcije bodo javne, tudi za nazaj. Ko bo konec epidemije, boste lahko nadzirali in ropotali kolikor boste hoteli.” Za konec je Tomašič dal vedeti, da so laži smrtno nevarne in pozval vse, da naj ostanejo doma.

Hana Murn