fbpx

[Video] Boris Tomašič Odlazkovim medijem: “Če nekoga klofneš, ne pričakuj, da ti nekdo nastavi drugo lice. Zelo verjetno boš dobil klofuto nazaj. Kritizirajte in prenesite kritike!”

Foto: Nova24TV

Mediji v lasti tajkuna Martina Odlazka, obsojenca za kaznivo dejanje, si izmišljujejo stvari z namenom, da blatijo novo vlado, predvsem pa Janeza Janšo.  V Odlazkovem marginalnem političnem tedniku zlivajo gnev čez Janšo in navajajo, kako nam gre pod Janšo vsak dan slabše. “Obljubljal je nebesa, sedaj nas bo spravil na beraško palico. Za Janšo denar davkoplačevalcev več kot očitno raste v bankomatih. Korona krizo izrablja za kovanje političnega dobička. Zlorablja davkoplačevalski denar za podkupovanje volivcev.”

Boris Tomašič, voditelj oddaje Kdo vam laže, se je obregnil ob logiko Odlazkovih medijev, in se vprašal, kako naj bi vračanje denarja davkoplačevalcem pomenilo zlorabo? Še posebej je Tomašiča zmotila navedba: “Janša in njegova medijsko tviteraška mašinerija se še vedno ne ustavijo in silovito obračunavajo z vsako kritiko in to bi moralo biti za vse svobodomiselne ljudi v demokraciji zelo zaskrbljujoče.” Tomašič je dal vedeti: “Vi lahko kritizirate, če pa ste kritizirani, pa govorite, da nas mora skrbeti za demokracijo!? Dajmo se nekaj zmeniti, sam kritiziram to, kar jaz mislim, da ni v redu, vi pa kritizirate tisto, kar vi mislite, da ni v redu, pa zaradi tega ne bo konec demokracije.”

“Nasprotno, več bo demokracije,” je prepričan Tomašič. “Več različnih mnenj, pogledov, kritik, bolj bo delovala demokracija, ker potem si lahko gledalci, bralci sami ustvarijo mnenje. Kritizirajte svoje, da nas bo Janša spravil na beraško palico, čeprav sem vam dokazal, da temu ni tako. Če nekoga klofneš, ne pričakuj, da ti nekdo nastavi drugo lice. Zelo verjetno boš dobil klofuto nazaj. Kritizirajte in prenesite kritike, to je vse, kar sem vam želel sporočiti.”

37.a člen se ne izvaja na Ministrstvu za notranje zadeve

Tomašič se je obregnil tudi ob pismo Sindikata policistov Slovenije, ki je bilo naslovljeno na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v katerem mu očitajo, da je glede aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi zavajal javnost. Oni namreč pravijo, da je minister na odboru za obrambo izjavil, da oba policijska sindikata podpirata vse ukrepe, ki jih izvajajo na ministrstvu. “Dobro, kaj ima to skupnega z 37.a členom? Minister je rekel, da oba sindikata podpirata ukrepe, ki jih izvajajo na ministrstvu.”

Tomašič je dal vedeti, da se 37.a člen ne izvaja na ministrstvu, ampak je to nekaj, kar je ministrstvo predlagalo. “Če bi si pogledali celotni nastop ministra, bi videli, da je rekel, da se je sestal z enim od sindikatov, z drugim pa državni sekretar. Ni pa govoril o 37.a členu.” Obregnil se je ob njihovo izjavo: “Zaradi navedene vaše izjave se tako med policisti, kot v javnosti, neupravičeno ustvarja vtis, da Sindikat policistov Slovenije zagovarja aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, kar pa ne drži.” Glede tega je Tomašič komentiral: “Torej ustvarja se vtis. Ni torej minister rekel, da vi podpirate aktivacijo 37.a člena. Njegovo izjavo se da razumeti, da jo podpirate in to vas zelo skrbi. Torej, kdo je sedaj lagal in kdo laže? Če ne podpirate ukrepov, ki se izvajajo na Ministrstvu za notranje zadeve, pač povejte. Če se pa nekje ustvarja vtis, pa vam bom povedal naslednje, tudi tistim, ki to oddajo kritizirate: Jaz nisem odgovoren za to, kar vi razumete, odgovoren sem samo za tisto, kar povem. Minister je tako odgovoren za tisto, kar je rekel. Če vi stvar narobe razumete, je vaš problem.”

“Še bolj zanimivo pa je nadaljevanje pisma,” je povedal Tomašič. “V sindikatu so namreč zapisali: Torej ustvarja se vtis, da Sindikat policistov Slovenije zagovarja aktivacijo 37.a člena, kar pa ne drži.” Ob tem je Tomašič je izpostavil, da je iz tega zapisa razvidno, da aktivacije torej ne podpirajo. “V nadaljevanju pa piše: poudarjamo, da je aktivacija izključno politično vprašanje in se SPS do tega ne bo opredeljeval.” Tomašič je SPS pozval, da naj se odločijo, ali se bodo opredeljevali, ali se ne bodo. “Če se opredeljujete, povejte, da ne podpirate in zakaj ne.” Pri tem pa je še okrcal navedbo, kako naj bi bila izjava ministra poskus zlorabe sindikata v politične namene, glede na to, da so pravzaprav napačno razumeli izjavo. “Prvič, minister vas ni omenil po imenu. Drugič, izrecno je povedal, da se je sestal z drugim sindikatom. Tretjič, sploh ni govoril o aktivaciji 37.a člena v povezavi z vami.”

Celotno oddajo si lahko ogledate na priloženem posnetku.

Hana Murn