fbpx

[Video] Boris Tomašič razkrinkal novinarja Numanovića: “Priznal je, da je govoril s politično motiviranimi ljudmi, ki so rekli: “Itak, da bi Janša to naredil!”?

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Ta teden smo poročali, da se je nekdo znesel nad tablo Nova24TV, ki se nahaja na sedežu medija. Tabla je bila razbita, zdrobljena, ker so se vandali odločili, da bodo razbijali po Novi24TV. “To smo prijavili policiji, ker je potrebno imeti enake vatle na vseh straneh. Vsi vemo, da če bi imeli nekaj razbitega na nacionalni televiziji, na POP TV-ju ali kjerkoli drugje, bi bila to afera. Pisalo bi se v Bruselj,” je bil v oddaji “Kdo vam laže?”, kritičen v uvodu voditelj Boris Tomašič.

Boris Tomašič je spomnil, da Tanja Fajon, Levica, Nataša Sukič, Marjan Šarec itd. napadajo Novo24TV od samega začetka, ljudje pa potem pravijo: dajmo jih zbiti. “Ni prav, da se Novo24TV napada na tako primitivni način,” je izpostavil in ob tem podvomil, da bo Fajonova to dejanje obsodila. “Take stvari nas ne potolčejo, samo več energije nam dajo,” je zatrdil.

Mediji in opozicija že nekaj dni peljejo zgodbo o nekem ne-dokumentu, ki naj bi ga Janez Janša dal Charlesu Michelu. Vsi zanikajo, da naj bi dokument obstajal, ampak vztrajajo in verjamejo nekim bosanskim novinarjem, ki so do teh ugotovitev prišli na zanimiv način. “Gre za lari fari, preveril sem pri konkretnih ljudeh v Bruslju. So stvari, ki so neverjetne, ampak za notranji politični spopad, za obračunavanje z Janezom Janšo in rušenje ugleda vlade, je to super primerno. Nekaj si izmisliš, nato pa to 3-4 dni pelješ po televiziji,” je izpostavil.

Tomašič se je obregnil ob poročanje novinarja Anžeta Božiča, ki je na POP TV poročal, kako naj bi Slovenija preigravala scenarije glede Balkana, in ob tem spomnil na besede ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, ki je v Državnem zboru RS povedal, da edini takšen dokument, ki obstaja, je nastal na Hrvaškem. “Slovenija se mu je pridružila in to je to. Vendar le ta ne govori o vsebini, o kateri govorijo, torej o razpadu in razdelitvi BIH. Vi resno verjamete, da bi Janša predlagal razdelitev BIH? Očitno je potrebno nekaterim delati proti Sloveniji, to je namreč škodljivo.” Opozicija sklicuje odbor, na katerem želijo izvedeti, kaj piše na tem papirju. “Nič ne piše, ker ga ni!,” je bil jasen Tomašič. Evropska komisija je namreč jasno povedala, da tega papirja nima in da ga niso videli. “Torej ne obstaja. Veste kako to slovenski novinarji prevedejo: Evropska komisija ne more potrditi obstoja tega dokumenta”, je zatrdil in dodal: “Seveda ne more, ker ne obstaja.”

V nadaljevanju se je Tomašič med drugim obregnil ob besede poslanca Nika Prebila iz vrst LMŠ, ki je dejal naslednje: “Kakšno je to stališče Slovenije? Ali gre morda spet za vračanje nekih uslug? Bodisi v povezavi s Snežičem ali pa Đuđićevo?” Tomašič je njegove besede označil za primitivne. “Poslanec namiguje namreč, da Janša podpira Dodika in njegove težnje po odcepitvi srbskega dela BIH, da bi vrnil neko uslugo Snežiču ali  Đuđićevi. Niste čisto v redu. Vemo, kakšno je stališče Slovenije in da se nič ni spremenilo.” Tomašič je poudaril, da je BIH mednarodno priznana država, z mednarodno priznanimi mejami. “To je res zlobno podtikanje, da se škodi BIH in Sloveniji!”

Na javni RTV Slovenija so poročali o aferi non-paper, ki naj bi govoril o etnični delitvi nekdanje Jugoslavije in ob tem navedli, da bosanski novinar, ki je pisal o obstoju tega dokumenta trdi, da je do vsebine prišel na slovenskem zunanjem ministrstvu in v Bruslju. “Zanimivo, torej potem ni, da ne obstaja? Še enkrat, dokument ne obstaja. To je povedal zunanji minister, obstoj pa so negirali tudi na Evropski komisiji in v Michelovem kabinetu. Oni pa peljejo zgodbo na podlagi zapisa nekega novinarja, ki si je vse skupaj gladko izmislil. Nacionalna televizija pa še vedno govori o nekem papirju, ki naj bi bil, pa ga ni.”

Foto: Nova24TV

Človek, ki to počne ni novinar, ampak je škodljivec
Tomašič se je obregnil še ob izjavo Senada Numanovića, ki je za RTV Slovenija opisal, kako je prišel do teh informacij. “Nato so mi uslužbenci slovenskega zunanjega ministrstva povedali, da to ni bilo vse, saj so tudi njih povsem zmedle prošnje evropskih držav za “non paper” premierja Janše.” Po besedah Tomašiča je laž trditev, da so mu diplomati iz slovenskega zunanjega ministrstva to potrdili. “To je laž, ker diplomati tega ne počenejo. Tudi, če bi bilo res, tega diplomat ne bi povedal. Drugo laž dokazuje trditev: “Niso govorili o obstoju tega dokumenta, ampak so povedali, da jih je nekdo spraševal o tem dokumentu. “To naj bi bil dokaz, da dokument obstaja?,” je bil kritičen Tomašič. Povedal je, da gre za očitno manipulacijo, da pa ne ve zakaj to nekdo počne. “Če je že kdo kaj rekel, je bil to kakšen levičarski skrajnež, ki je v službi na Ministrstvu za zunanje zadeve in mu je v interesu, da pljuva po Janši. Ni pa rekel, da obstaja dokument na ministrstvu in da ga skrivajo in tako naprej. Rekel je, da je nekdo iz tujine spraševal po tem dokumentu. Nekdo je nekomu rekel, da je nekoga vprašal, da je tam nekaj bilo. Zaviješ petkrat, ne da pa se nič preveriti. To je neverodostojno. To je laž. Človek, ki to počne ni novinar, ampak je škodljivec,” je zatrdil Tomašič.

To se ne počne, če imaš svojo državo rad
Glede na to, da gre v tem primeru za tipično ustvarjanje afer, ker se globoki državi režejo lovke, je po besedah Tomašiča možno, da se je nekdo z levičarjem v Bruslju dogovoril, naj pokliče na ministrstvo. “Lahko, da je vse izmišljeno. V glavnem dokazi, da ta dokument obstaja temeljijo na tem, da je nekdo nekoga vprašal, če obstaja. Potem je ta nekdo govoril s tem Bosancem in mu rekel, da so ga nekaj spraševali in to je dokaz, da je ta dokument obstajal?! To se ne počne, če imaš svojo državo rad. Najprej boš verjetno preveril stvari,” je bil kritičen Tomašič.

Status diplomatu preprečuje, da bi dal izjavo brez dovoljenja zunanjega ministrstva. To je pravilo. “To niso delali diplomati, če mu je kdo kaj govoril, je to nek uslužbenec MZZ-ja ali pa nekod iz Levice ali SD.” Po besedah Tomašiča naj bi nek portal vsebino dokumenta razkril, ampak se ne ve kdo ga je napisal. “Ga lahko jaz napišem. Ta dokument namreč nima ne glave in ne podpisa.”

Tomašič je poudaril, da se celotna zgodba skriva v naslednji izjavi Numanovića: “Nihče ni skušal ovreči ugibanja, da je avtor besedila Janša. Še več, to se zdi logično, saj se popolnoma ujema z njegovim političnim delovanjem.” Tomašič je poudaril, da se je izdal in priznal. “Se pravi govoril je s politično motiviranimi ljudmi, ki so rekli: itak, da bi Janša to naredil. Gre torej za vročega navijača Levice, SD-ja, LMŠ-ja ali SAB-a,” je kritično izpostavil in dodal: “Na tem bebavem članku, ki je poln izmišljotin, temelji celotna zgodba?!”

Glede na to, da je disciplinska komisija sodnega sveta oprostila sodnico Urško Klakočar Zupančič vseh obtožb potem, ko je ta na Facebooku med drugim Janšo označila za diktatorja in zapisala, da je virus pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo, se je te teme kritično dotaknil tudi Tomašič. Spomnil je, da je to sodnica na zaklenjenem delu Facebook profila, do katerega nimajo vsi dostopa. “Določeni pa imajo dostop. Če govori v svojem družinskem krogu ali med prijatelji, naj govori kar hoče.  Tudi, če je profil zaklenjen, gre za širši krog ljudi. To ni več zasebno, ampak je že javno. Če v dvorano povabim 100 ljudi, jim govorim nekaj, je to že javnost. Čeprav je zaprt krog, ni več zasebno. Z vidika sodniške službe in delitve oblasti, je nedopustno, da se sodnica tako obnaša,” je prepričan Tomašič. Tomašič poudarja, da ni problem to, da kritizira Janšo, če je kritika na nivoju in utemeljena. Ona pa trdi, da je Janša diktator. “To je dokaz, da ne more biti sodnica. Ne ve namreč pomena besede diktator. Ne ve, kakšen sistem postavljanja predsednika vlade imamo mi. Očitno pojma nima o ustavni ureditvi v naši državi. Zato bi ji morali vzeti mandat,” je prepričan Tomašič.

Foto: Nova24TV

Problem je, če glede Janše reče, da je diktator!
Glede na to, da je zastopnica sodnice Nataša Pirc Musar zatrdila, da se ne more znebiti občutka, da gre za natikanje nagobčnika tistim, ki razmišljajo drugače. “Spoštovana, noben problem ni, če ta sodnica misli, da je slab predsednik vlade. Ni problem, če kritizira njegove ukrepe. Problem je, če mu reče, da je diktator. To bi vi lahko vedeli. Ali tudi vi ne veste kakšna je pri nas ustavna ureditev in kaj pomeni diktator? Ne se hecati glede omejitve ali je Facebook zaklenjen. Ne vem, koliko prijateljev ima ona: 200, 300, 500? To ni več zasebni nivo. To so družinski člani in prijatelji. Facebook je namenjen javnosti, ne glede na to ali je objava omejena ali ne. Ne vem ali ma samo izbranih 10-15 članov. Dvomim. Kako je potem to prišlo v javnost? Sedaj tožite dr. Vinka Gorenaka, ker mu je to nekdo poslal. To je poslal član skupine, ki izgleda ni tako dober prijatelj te gospe, če je to poslal Gorenaku. Se pravi, da vendarle nima tako omejene skupine, kot vi trdite. Ampak juhej, vi ste zmagali in sedaj ste rekli: sodniki lahko kritizirajo,” je izpostavil in spomnil, da je vendarle razlika med kritiko in primitivno žalitvijo.

Sara Kovač